fbpx

Vioara lui Enescu ajunge la sate, intr-un turneu sustinut de Gabriel Croitoru si Horia Mihail

de

Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cantat George Enescu, si pianistul Horia Mihail vor sustine turneul “Vioara lui George Enescu la sate”, in perioada 22 – 31 octombrie, in opt asezari rurale din Romania.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, “Vioara lui George Enescu la sate” este un turneu national fara precedent in Romania.

 

“In cursul verii 1914, in atmosfera agitata, premergatoare inceperii razboiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte in scopuri de binefacere. Odata cu intrarea Romaniei in razboi, in august 1916, Enescu si-a continuat cu si mai mare energie activitatea, intai la Bucuresti, apoi in Moldova. A dat numeroase recitaluri, concerte si spectacole prin spitale, scoli, cazarmi. Multi dintre ascultatori, intorcandu-se acasa de la aceste concerte, isi spuneau: «Ce fericire sa ai un asemenea artist! Laudata fie vioara si bagheta lui!»”, se spune in cartea “Povestea vietii lui George Enescu” de George Zbarcea.

 

A trecut aproape un secol de atunci si muzicienii Gabriel Croitoru si Horia Mihail, dupa ce au trecut prin experienta de a canta pe mari scene ale lumii, in orase mari, la Bucuresti, la Sala Radio si la Ateneul Roman, dar si in orase mai mici ale tarii, lipsite de viata muzicala, au descoperit ca au puterea de a incerca sa duca muzica clasica mai departe, in locuri unde nimeni nu se gandeste la ea, dar unde poate face foarte mult bine, asa cum facea Enescu in urma cu o suta de ani, in satele din Romania, se spune in comunicat.

 

Astfel s-a nascut primul turneu “Vioara lui George Enescu la sate”, la initiativa Radio Romania Cultural si Accendo. Este o calatorie muzicala care ii va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cantat George Enescu, si pe Horia Mihail si unul dintre pianele lui calatoare in sate din nordul, estul si sudul Romaniei.

 

Turneul va incepe chiar in comuna in care s-a nascut Enescu si care astazi ii poarta numele si va continua in alte sapte sate din tara.

 

George Enescu s-a nascut in Liveni, un sat din Moldova, a luat primele lectii de muzica de la un vestit lautar al vremii si a cuprins apoi sufletul romanesc in cele mai cunoscute compozitii ale sale: “Rapsodiile Romane”. In prezent, vioara Guarneri care a apartinut lui George Enescu se reintoarce, in mainile violonistului Gabriel Croitoru, acolo unde s-a nascut marele artist: in satul romanesc.

 

Astfel, turneul va cuprinde: comuna George Enescu, sat Dumeni – gradinita Dumeni (pe 22 octombrie, ora 12.00), comuna Baluseni, sat Baluseni – caminul cultural Baluseni (22 octombrie, ora 18.00), comuna Marasu, sat Bandoiu – scoala cu clasele I-VIII Bandoiu (24 octombrie, ora 16.00), comuna Maxineni, sat Latinu – caminul cultural Latinu (25 octombrie, ora 16.00), comuna Bordusani, sat Bordusani – caminul cultural Bordusani (26 octombrie, ora 17.00), comuna Cosambesti, sat Cosambesti – scoala Ghimbasani (29 octombrie, ora 17.00), comuna Ciochina, sat Ciochina – caminul cultural Ciochina (30 octombrie, ora 17.00), si comuna Dor Marunt, sat Dor Marunt – scoala cu clasele I-IV Dor Marunt (31 octombrie, ora 17.00).

 

Turneul se va incheia cu un recital extraordinar sustinut la Sala Radio din Bucuresti, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

 

Programul concertelor cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian: compozitori precum Camille Saint-Sa?ns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate s.a. vor putea fi ascultati in cadrul recitalurilor.

 

Vioara Guerneri del Gesu, datata 1730, instrumentul pe care a cantat George Enescu este pusa la dispozitia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul National “George Enescu” din Bucuresti. Gabriel Croitoru va fi acompaniat de catre Horia Mihail pe un pian electric ce va calatori alaturi de acestia pe parcursul turneului.

 

Peste o mie de aparitii scenice in tara si strainatate inseamna o cariera bogata pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat “Transilvan” – Cluj-Napoca. A cantat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a.

 

Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului roman: premiul al III-lea la Concursul “N. Paganini” – Genova (Italia), premiul special al juriului la Concursul “Fritz Kreisler” – Viena (Austria), premiul al II-lea la Concursul International “Zino Francescatti” – Aix-en Provence (Franta) s.a. Muzicianul are in palmares mai multe aparitii discografice, printre care “Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra” de Pablo de Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a castigat dreptul de folosinta si canta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla in patrimoniul Muzeului National “George Enescu”.

 

La doar 10 ani, pianistul Horia Mihail debuta la Brasov cantand “Concertul in Re major” de Haydn. A urmat cursuri ale Universitatii din Ilinois si pe cele ale Boston University, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cantat impreuna cu numeroase orchestre din tara si strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura “Romanian Piano Trio”, a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee “Stradivarius”. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luand parte ca solist la turnee in strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011).

 

In aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul Calator”, continuat in 2012 cu un al doilea turneu solo in 22 de orase din tara si la Chisinau. In afara de cele doua editii cu “Duelul viorilor” sustinute alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, s-a implicat si in alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate “Cele trei dive”, “Flautul de aur”, alaturi de muzicieni romani de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Ion Bogdan Stefanescu s.a.

 

Biletele pentru concertul de la Bucuresti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19.00, sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, semnalizate Bilete.ro si la casa de bilete a Salii Radio.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.