fbpx

Prejudiciu de peste 68 de milioane de lei la Ministerul Sanatatii, potrivit Corpului de Control al premierului

de

Ministerul Sanatatii a fost prejudiciat cu peste 68,7 milioane lei, suma ce reprezinta contributii neincasate in trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos in care reprezentantii MS si-au indeplinit obligatiile, potrivit unui raport realizat de Corpul de Control al primului-ministru, obtinut vineri de AGERPRES.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Fapta reprezentantilor Ministerului Sanatatii de a indeplini in mod defectuos obligatiile legale referitoare la urmarirea incasarii contributiei trimestriale, cu consecinta neincasarii la bugetul statului prin bugetul Ministerului Sanatatii a sumei de 68.744.733,74 de lei, reprezentand contributii aferente perioadei trimestriale IV 2009 – trimestrul III 2011, datorate de un numar de 23 de platitori, selectati prin sondaj in raport cu sumele notificate, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, prevazuta de articolul 248 raportat la articolul 248 din Codul penal”, se arata in document.

 

In legatura cu indeplinirea atributiilor de catre Directia Juridica si Contencios a Ministerului Sanatatii, potrivit raportului, aceasta nu a pus in executare hotarari ale instantelor de judecata – titluri executorii, iar prin neaducerea la indeplinire de bunavoie de catre institutie a obligatiilor stabilite prin aceste hotarari, ministerul a inregistrat, in 2009-2012, un prejudiciu de cel putin 74.639,96 de lei.

 

Suma reprezinta cheltuieli de executare silita, precum si diferenta dintre debitele actualizate si debitele principale prevazute in titlurile executorii, se arata in document.

 

Potrivit raportului, “raspunzatori pentru neefectuarea demersurilor legale pentru executarea de bunavoie a obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti titluri executorii sunt directorii Constantinescu Minola, Grozavu Mirela Nicoleta si Angheloiu Gabriela, care au ocupat aceasta functie in perioada 2009-2012”.

 

La momentul efectuarii controlului, Directia Juridica si Contencios a prezentat situatia obligatiilor de plata ale Ministerului Sanatatii, stabilite prin titluri executorii, pentru care creditorii nu au facut “solicitari exprese pentru verificarea dreptului castigat in instanta”, situatie din care rezulta existenta unui numar de 24 de hotarari judecatoresti titluri executorii care stabilesc in sarcina Ministerului Sanatatii obligatii de plata, ce nu au fost puse in executare voluntar de minister pana la data controlului.

 

“Prin urmare, exista riscul ca in continuare creditorii sa demareze procedura executarii silite impotriva ministerului, fapt ce va antrena plata unor cheltuieli suplimentare”, se arata in document.

 

In privinta gestionarii activitatii de realizare a veniturilor reprezentand contributiile trimestriale (taxa clawback), aferente perioadei trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2012, in raport se afirma ca ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS a fost emis cu o intarziere de aproximativ opt luni fata de termenul legal, avand drept consecinta necalcularea si neincasarea in termen legal a contributiei trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009 – trimestrul I 2010.

 

In plus, ordinul mentionat a fost emis cu incalcarea dispozitiilor din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, deoarece ministrul de resort si presedintele CNAS nu au prevazut obligatia depunerii de catre platitori a declaratiilor aferente trimestrului IV 2009, desi contributia trimestriala era datorata incepand cu data intrarii in vigoare a OUG 204/2009, respectiv incepand cu trimestrul IV 2009.

 

“La nivelul MS nu a fost constituita o structura de specialitate care sa aiba ca atributie de serviciu gestionarea taxei clawback, in conditiile in care MS avea ca atributie ‘verificarea si urmarirea incasarilor’, rezultate din contributiile trimestriale datorate de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau de imputernicitii acestora, fiind astfel incalcate dispozitiile legale”, se arata in raport.

 

O alta incalcare vizeaza sumele notificate de CNAS si transmise MS privind taxa clawback. Acestea nu au fost inregistrate in contabilitatea ministerului, in contul debitori “461” si, prin urmare, nu se regasesc nici in contul de executie a bugetului Ministerului Sanatatii – venituri pentru perioada 2010 – septembrie 2012, contrar dispozitiilor legale.

 

Ca urmare, Ministerul nu a putut urmari si incasa in termene legale si in cuantumul fixat de CNAS contributiile datorate de platitori. Astfel MS nu a realizat venituri proprii ce puteau fi folosite pentru investitii si finantari in sistemul sanitar public, privand sistemul de sanatate de o importanta resursa bugetara.

AGERPRES

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.