fbpx

What can be told about Untold 2015

de

Într-o țară în care cârcoteala a devenit sport național, nu reușim să ne dezmeticim după un festival care a născut atâta iubire și atât entuziasm, atâta iubire de România, încât nu știm cum să ne gestionăm emoțiile. Cum? Nu avem nimic de boscorodit? N-a căzut sunetul, nu s-a terminat apa, n-au fost beți artiștii, nu s-a făcut coadă prea lungă la veceu, nu s-a călcat nimeni cu nimeni în picioare?… De fapt, la UNTOLD, s-a întâmplat o minune și toți cei care am avut norocul de a fi părtași la o asemenea întâlnire ne-am ridicat, fără să vrem, fără să știm, deasupra micilor poticneli ale vieții. Ceea ce așezăm azi în sipetul cu amintiri de la UNTOLD sunt trăiri înalte, emoții veritabile, clipe de bucurie și trăire artistică atât de curate și luminoase, încât nu mai lasă loc pentru picanterii și bârfe trecătoare. La UNTOLD, 240.000 de oameni au dansat, au aplaudat, au cântat, au râs și au plâns de emoție. Eu sunt unul dintre ei și, dacă aș scrie pe Facebook, în dulcele stil al vremurilor noastre de care nu are rost să ne dezicem, ci să ne bucurăm, aș putea să etichetez câteva mii de prieteni care au avut aceeași șansă, care păstrează amintiri la fel de prețioase.

fotografii de Paul Buciuta / Marea Dragoste

Au fost opt scene diferite și distribuții pentru toate preferințele, întâlniri nebunesc de cool și altele dureros de sensibile, întoarceri în timp cu artiști pe care i-am adorat cândva și, iată, s-au întors la noi, explozii artistice provocate de mari staruri pe care nu speram să le întâlnim și să le ascultăm de la o aruncătură de privire sau de bătaie a inimii sau descoperiri valoroase ale unor artiști pe care noi nu-i știam, dar muzica lumii și preferințele noastre îi revendică deja.

În topul subiectiv al revelațiilor mele cele mai de preț, îi așez pe artiștii pe care am avut și șansa absolut neprețuită de a-i întâlni în conferințe de presă, unde și-au arătat mici bucăți din sufletul lor: Armin van Buuren, Tom Odell, John Newman. Ei mi-au confirmat, încă o dată, revelația care mă urmărește de multă vreme: că nu poți fi excepțional în niciun domeniu artistic dacă tu, ca om, ca ființă, nu ești special, extraordinar. Niciunul dintre marii artiști ai lumii, indiferent cărui domeniu i-ar dărui harul lor, n-a ajuns în vârf doar împins de la spate de manageri abili, ci numai dacă au fost și câțiva îngeri de ajutor, care le-au împrumutat, măcar din când în când, aripile lor. Dar alături de ei au fost cei mai îndrăgiți artiști electro-dance-music din lume, Avicii, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Patrice, Gentleman, ATB, Foreign Beggars, Lost Frequencies, Tujamo, Third Party, Irie Maffia, hip-hoperii DJ Premier, Tinie Tempah, Jeru the Damaja, artiștii house Adam Beyer, Sasha, Lee Burridge, Alexandru Jijian, Dense & Pika, Pedestrian, Radio Killer, Sunnery James & Ryan Marciano, Virgil, reprezentanții muzicii alternative contemporane, Subcarpați, Argatu, Les Elephants Bizarres, Alexandrina, Club Des Belugas, Golan, Grimus, Mala, Moods, Moonlight Breakfast sau mari artiști retro ca Boney M, East 17, Loren sau Culture Beat. M-am bucurat enorm când talentata Cream – Claudia Pavel a urcat pe scenă alături de Fatman Scoop, invitată surpriză a artistului care a fost nu doar parte din line-up-ul de excepție, ci și prezentatorul, entertainer-ul inspirat de pe Ursus Untold Arena.

Pentru cei care au avut șansa și inspirația de-a fi părtași ai ediției princeps a festivalului UNTOLD de la Cluj, va exista, negreșit, o întâlnire și la ediția a doua. Pentru cei care descoperă UNTOLD din mărturii și imagini va exista, cu siguranță, aceeași întâlnire. Pentru planificările care contează nu e niciodată prea devreme. Ne vedem, anul viitor, la UNTOLD, nu-i așa?

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · · · ·

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.