fbpx

Zece lucruri inedite despre planeta Marte

de

Oamenii și-au făcut de ani buni o țintă din a ajunge pe Marte, însă până în acest moment lucrul acesta nu a fost posibil, deși se fac progrese vizibile.

În rândurile următoare, iată zece lucruri inedite despre această planetă:

 

  1. E cunoscută și sub denumirea de Planeta Roșie – Acest lucru se datorează faptului că planeta este acoperită de sol, rocă și praf din oxid de fier, care îi oferă suprafeței o culoare roșie ruginită.

 

  1. A primit acest nume de la zeul roman al războiului – Acesta era fiul lui Jupiter și al lui Juno. Îi erau dedicate multe festivaluri programate în luna martie, care a primit această denumire tot de la el. În cultura greacă, Mars era identificat cu zeul Ares.

 

  1. Sunt zeci de filme, cărți și jocuri despre această planetă – Până acum au fost făcute peste 30 de filme în care acțiunea are loc pe Marte sau se face referire la această planetă. În 1924 a apărut chiar un film mut pe nume Aelita în care un om călătorește pe Marte. Iar The Martian (2015) este poate cel mai cunoscut film lansat vreodată, avându-l în rolul principal pe Matt Damon. Prima carte în care planeta Marte este amintită datează din 1656 și se numește Itinerarium exstaticum, de Athansius Kircher. În anii ce au urmat, mai ales după 1800, Marte a devenit un subiect tot mai popular în cărți. Una dintre cele mai de succes cărți este romanul The War of Worlds, scris de H. G. Wells. Iar planeta Marte este prezentă și în numeroase jocuri video, printre cele mai cunoscute fiind Far Cry 5, Doom, Battlezone și Call of Duty: Infinite Warfare. Mai mult, această planetă a stârnit și interesul dezvoltatorilor de jocuri de cazino. Așa se face că în secțiunea jocuri cazino NetBet utilizatorii se pot distra în jocul To Mars and Beyond, dezvoltat de compania Gamecorps, în care utilizatorul trebuie să ajungă cu o rachetă pe Marte.

 

  1. Este a patra planetă de la Soare – Este situată la 227.936.637 de kilometri distanță de Soare. Durează în jur de 300 de zile (aproximativ 8 luni) pentru a ajunge acolo de pe Pământ.

 

  1. Este a doua cea mai mică planetă din sistemul solar – Are un diametru de 4.217 de mile, fiind o planetă mai mică decât Pământul.

 

  1. Un an pe Marte are 687 de zile – Lucrul acesta este datorat faptului că Marte este situat mai departe de Soare, iar astfel are nevoie de mai mult timp pentru a orbita. În schimb, o zi pe Marte are 24 de ore și 37 de minute.

 

  1. E mult mai rece decât pe pământ – Atmosfera este formată din 95.9% dioxid de carbon și 2.7% azot. Astfel, căldura soarelui nu este captată suficient de bine, iar temperaturile variază de la -100 grade Celsius iarna până la 20 grade Celsius vara.

 

  1. Gravitația e scăzută – Este, de fapt, cu 37% mai mică decât pe Pământ. Cu alte cuvinte, pe Marte ai putea sări de trei ori mai sus decât pe Pământ.

 

  1. Aici se află cel mai înalt multe din sistemul nostru solar – Este vorba despre Olympus Mons, un vulcan inactiv, care în același timp este și cel mai înalt munte din sistemul nostru solar. Are o altitudine maximă de aproximativ 25 de mii de metri, adică de trei ori mai înalt decât Muntele Everest. De asemenea, lungimea sa la bază este de aproximativ 600 de kilometri.

 

  1. Pe Marte se află multe canale, câmpii și canioane – Acestea ar fi putut fi cauzate de eroziunea apei și ar putea fi o dovadă că apa a existat cândva aici cu miliarde de ani în urmă.
Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.