fbpx

Zaharuri, esentiale vietii, descoperite in jurul unei stele similare Soarelui – STUDIU

de

O echipa de astronomi a detectat molecule de zahar in gazul care inconjoara o stea similara Soarelui, descoperire inedia efectuata cu ajutorul ALMA, o retea de radiotelescoape construita in nordul statului Chilem, a anuntat Observatorul european austral (ESO).

“Aceasta este pentru prima data cand descoperim molecule de zaharuri in zona care inconjoara o stea cu asemenea caracteristici”, a transmis ESO intr-un comunicat.

 

Gazul care inconjoara aceasta stea, situata la 400 de ani lumina de Terra, contine glicolaldehida – cea mai simpla monozaharida -, considerata un element esential pentru toate formele de viata, spune ESO.

 

Aceasta molecula este unul dintre ingredientele din structura ARN-ului (acidul ribonucleic), care, ca si ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) – de care este legat -, constituie unul dintre elementele care compun formele de viata.

 

Aceasta descoperire “demonstreaza ca unele dintre componentele chimice necesare vietii existau in acest sistem in perioada formarii planetelor”, potrivit ESO.

 

Moleculele au mai fost detectate in spatiul interstelar. Insa de data aceasta se gaseau la o distanta potrivit de o tanara stea – care poate fi un loc potrivit, la momentul potrivit pentru a fi integrate in planetele in formare.

 

Descoperirea a fost posibila datorita Marii retele de antene milimetrice din Atacama (ALMA), cel mai important proiect astronomic terestru, aflat inca in constructie in desertul din nordul statului Chile.

 

Un total de 66 de radiotelescoape trebuie sa fie operationale in acest proiect in 2013. Proiectul are un buget de 600 de milioane de dolari si reuneste Europa, SUA, Japonia si Chile.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.