Calmul dumneavoastra il ajuta pe copil sa se simta in siguranta, atunci cand isi pierde controlul. Pentru unii, simpla privire a mamei conditioneaza regasirea lor. Pentru altii, este nevoie si de atingeri duioase. Alta metoda ce da roade, recomanda Carmen Lica, psiholog, este sa-l lasati pe copil sa-si desfasoare emotia, incercand ulterior sa-i modificati comportamentul.
Disciplina si libertatea de decizie
Cand cunoasteti situatiile care ii produc stres copilului, il ajutati daca le anticipati, fara a le masca. Astfel, investigatiile medicale nu sunt placute si sunt de inteles frica si agitatia copilului in asemenea caz. Daca ii spuneti ca este spre binele lui sa suporte o secunda intepatura, daca il asigurati ca sunteti alaturi de el, va incerca sa-si stapaneasca teama. Prevenirea dumneavoastra este eficienta indiferent de varsta copilului. Aceste strategii mai au rostul de a-l face pe copil sa invete sa recunoasca atunci cand s-a comportat nedorit si si-a necajit parintii.
Autocontrolul este un proces lung, prin care ne adaptam pornirile si trairile emotionale la normele sociale. Acomodarea aceasta prin care gasim caile acceptabile de a ne manifesta este si cheia sanatatii mintale atat in timpul copilariei, cat si in decursul vietii de adult. O parte a educatiei consta in sprijinul pe care parintii, si apoi educatorii, il acorda copilului pentru a avea comportamente socializate si pentru a-si reduce reactiile nedorite.