fbpx

Dani Dumitrescu – Iubește la timpul prezent

de

Uneori, aș vrea să găsesc în mine puterea să nu mai atribui amăgitorului mâine puteri magice. Aș vrea ca mâine să nu mai reprezinte prima zi a schimbării, ci a doua zi.

Observ, tot mai des, că oamenii se agață, cu speranță, de iluzoriul „mâine”: Mâine, încep!, Mâine, mărturisesc! Mâine, renunț! Aproape întotdeauna, mâine… Și dacă mâine nu ar mai exista? Și dacă mâine este prea târziu? Și dacă tot ce avem este prezentul concret?

Oare, de câte ori nu am zis, cu un optimism nefondat sau cu vinovăție în glas: De mâine! „De mâine, mă las de fumat!”, promit fumătorii. „De mâine, încep dieta!, spun adesea femeile”, în frunte cu mine, când apar primele semne ale primăverii și nu mai pot ascunde kilogramele nedorite. „De mâine, voi petrece mai mult timp alături de cei dragi!”, spunem majoritatea atunci când conștientizăm că timpul alocat familiei se diminuează în favoarea preocupărilor profesionale. De ce nu azi? De ce trebuie să așteptăm până mâine, dacă într-adevăr ne dorim o schimbare? Și dacă mâine devine prea târziu sau niciodată?

Dacă aș schimba ceva în viața mea – ceva ce îmi stă în putere – atunci aș schimba felul în care mă raportez la ziua de azi, la prezent și m-aș strădui să țin cont de următorul decalog:

Trăiește ca și cum azi este momentul oportun. Azi este prima zi din restul zilelor tale, nu mâine. Azi trebuie să faci acea schimbare pe care ți-o dorești așa de mult, mâine poate fi prea târziu.

Iubește la timpul prezent. Nu mai poți schimba trecutul, nu poți anticipa viitorul. Sărută, îmbrățișează, mărturisește azi. Mâine? Mâine ia-o de la capăt, mâine iubește cu aceeași intensitate sau chiar mai mult, dacă asta te face fericită.

Zâmbește. Folosește zâmbetul ca demachiant al tristeții de pe chipul tău. Da, cel mai bun medicament pentru nefericire este optimismul. Da, cel mai bun fard al unei femei este zîmbetul de fericire.

Dăruiește celor pe care-i iubești timp, dăruiește-le ziua de azi. Obiectele, banii nu pot întotdeauna să umple un gol. Mărturisește celor dragi ce simți pentru ei, transpune în cuvinte, în gesturi sentimentele tale.

Iartă începând de azi, dacă vrei să schimbi viitorul, dacă vrei ca mâine să fii fericită. Eliberează-te de povara tristeții sau a ranchiunei.

Apreciază ce ai, ce ai dobândit. Săracă fată bogată, învață că averea unui om nu înseamna obiecte, ci constă în momentele de fericire, dragoste, împlinire pe care le-a trăit alături de oameni dragi.

Crede că ești suficient de puternică să faci acea schimbare pe care ți-o dorești. Crede în tine, în calitățile tale, fă schimbarea pentru tine, nu pentru cei din jur.

Odihnește-te, oferă-ți un moment de răgaz, ascultă liniștea, închide ochii și reaminitește-ți copilăria sau ceea ce te face fericită.

Visează și transformă visurile în realitate. Pune piatra de temelie începând de azi.

Și, mai ales, nu uita: Viața-i ceea ce ți se întâmplă în timp ce noi ne facem alte planuri…

 

 

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · ·

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.