fbpx

Medicii avertizeaza: FERITI-VA DE SOARE!

de

Fotoprotectia nu este un moft cosmetic, ci o solutie urgenta pentru a ne feri de cancer. Am stat de vorba despre cum trebuie sa ne protejam de soare noi si, mai ales, copiii nostri, de la un interlocutor avizat si fermecator: doctor Victor Georgescu, director stiintific al companiei La Roche Posay.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase Buciuta: Ce este melanomul?

DR. VICTOR GEORGESCU: Melanomul este o specie de cancer de piele si este, de fapt, cea mai agresiva forma de cancer care exista, o boala la care, din pacate, depistarea este adesea tardiva. De cele mai multe ori, atunci cand ajunge cineva cu melanomul la doctor, e deja prea tarziu ca sa se mai poata face ceva. Omul va muri destul de repede si de greu, e o moarte rea.

A. N. B: Dar cum se explica? De ce oamenii ajung atat de tarziu?

DR. VICTOR GEORGESCU: Foarte multe dintre formele de cancer de tip melanom apar pe o leziune preexistenta, deci pe o alunita, pe pata pigmentara, pe o formatiune care este acolo deja si care, mult timp, nu se modifica in vreun fel. Si, brusc, se intampla ceva cu ea, se malignizeaza. Daca avem o formatiune pigmentara pe piele, o alunita, cu cat e mai mare, mai extinsa, cu atat riscul de a se intampla ceva cu ea la un moment dat este mai mare. Radiatia ultravioleta este si ea implicata. Daca o avem intr-o zona expusa in mod uzual la soare, cu atat mai rau. Vreau sa insist si asupra reversului medaliei. Oamenii nu constientizeaza aceste lucruri, decat cand sunt pusi in fata mesajului clar: alunitele, soarele – impreuna sau separat-  sunt pericole reale. Si atunci tind sa treaca in extrema cealalta. Isi spun: „Am alunite, e de rau”. Nu trebuie sa exageram. Alunitele sunt,  inevitabil, formatiuni pe piele care vor trai odata cu noi. Au viata lor. Apar cand vor ele, pot sa dispara, pot sa evolueze in rau, dar cele mai multe nu au si nici nu pun nicio problema reala. Sunt poate mici dezavantaje estetice, in alte parti sunt considerate mici avantaje estetice – francezii le spun grain de beauté. Dar, printre ele, un numar mic, dar fiind vorba de viata, un numar semnificativ, pot sa se transforme in ceva rau, in melanom. Sunt o serie de semne care iti arata ca se intampla ceva cu o alunita si aceste semne trebuie sa alerteze pacientul respectiv ca ar fi cazul sa se controleze. Acestea intra intr-o grila de interpretare A, B, C, D, E. Sunt diverse modificari ale conturului, suprafetei, culorii pe care, o data ce le-am remarcat, trebuie sa le tratam cu cea mai mare seriozitate.  La un moment dat, se intampla ceva, pata, alunita incepe sa creasca, sa se umfle, sa se ulcereze, poate doare, dar mai degraba nu, poate sangereaza, dar mai degraba nu. Iti zici ca se intampla ceva, dar nu e grav. Ei, bine, asta e problema. Ca atunci cand se intampla ceva, omul nu se repede la doctor. Acest cancer, odata pornit, are o evolutie foarte rapida si e de ajuns sa amånam controlul o saptamana, doua, ca sa depasim stadiul in care se mai poate face ceva.

A. N. B: Dar daca boala este depistata din timp, vindecarea este suta la suta?

DR. VICTOR GEORGESCU: Daca se depisteaza un melanom in stadiile incipiente, cand inca suntem in straturile superficiale ale sale, exista solutia chirurgicala si problema e rezolvata, nu va recidiva. Dar este vorba despre un stadiu incipient! Melanomul este dintre cele mai rapide forme de cancer, se imprastie foarte rapid.   

A. N. B: Cåt de rapid, de ordinul saptamanilor, anilor? Cat dureaza?

DR. VICTOR GEORGESCU: Vorbim de zile! In acele cateva zile de cand eu am vazut ca se intampla ceva si pana cand, in fine, am ajuns la un dermatolog, acel cancer e posibil sa ajunga deja intr-un ganglion si lucrurile sa nu mai poata fi controlate. Imi pare rau, dar asa este. Melanomul e o tragedie, mai ales ca, in cea mai mare masura sunt afectati oameni tineri, in plina varsta, in jur de 35-40 de ani… Si, sa vezi un om tanar, care vine cu o leziune aparent anodina, ca iese pe usa ta si tu sa stii unde se duce, stii ca se va duce in curand la cimitir… E socant! Dar mesajul, oricåt de dur ar parea, trebuie sa fie clar.

A. N. B: Exista vreo explicatie pentru aparitia acestei maladii? Se pot face niste corelatii?

DR. VICTOR GEORGESCU: E un cancer. Ca si la celelalte forme de cancer, nu avem o explicatie clara. Conexiunea pe care stiinta a reusit sa o stabileasca este aceea cu radiatia solara. Putem spune ca avem un fel de clepsidra undeva, in interiorul nostru, si ca, la un moment dat, nisipul se va fi terminat. Cu cat stau mai mult la soare, cu atat am mai putin nisip de consumat. Orice zi, orice ora de expunere solara din viata noastra se contorizeaza undeva. Dincolo de un anumit prag, riscul de a dezvolta cancere de piele creste foarte mult. Pot sa ma apar de o anumita doza de radiatie acumulata de-a lungul intregii vieti, dupa care nu mai pot, si imi apar tot felul de cancere.

A. N. B: Cum contracaram mentalitatea milenara ca soarele e cel mai bun prieten si ca trebuie sa stam dimineata la soare  sa prindem toate ultravioletele, sa stam mult la soare ca sa ne bronzam si sa fim frumosi si sanatosi?

DR. VICTOR GEORGESCU: Mesajul evenimentului pe care il organizam noi, Euro Melanoma Day, este: soarele nu este prietenul nostru, decat daca il dozam corect! Orice exces e daunator. Soarele, in mod clar, este benefic pentru organismul nostru, pentru psihicul nostru. Excesul e problema si acest execes e masurat de un ceas intern. Cat pot sa duc? Cata radiatie solara pot sa incasez intr-o viata de om? Ei bine, nu pot sa incasez foarte multa, iar ceea ce se credea la un moment dat benefic, sa mergem la plaja, sa scoatem copiii afara in pielea goala, nu mai e valabil. Avem nevoie de soare pentru a sintetiza vitamina D si a transforma calciul in organism, dar avem nevoie de foarte putin soare pentru acest lucru. Cineva a facut acest calcul si a ajuns la concluzia ca o zona cum ar fi de exemplu dosul mainii de 10-20 de centimetri patrati, expusa 10 minute intr-o zi cu soare, e suficient pentru intreaga saptamana. Dincolo de dozele astea mici, trebuie sa facem protectie solara. De aceasta este implicata si firma La Roche-Posay in aceasta campanie. La Roche-Posay este brandul de dermocosmetice asociat, inca de cånd a fost creat, cu dermatologul. Este un brand care a fost fabricat pentru dermatolog si pentru personalul specializat in utilizare de terapie adjuvanta.

A. N. B: Ce inseamna terapie adjuvanta?

DR. VICTOR GEORGESCU: Atunci cand am un diagnostic si stabilesc un tratament sau mai multe medicamente, si dupa aceea trebuie sa mai adaug ceva in jurul acestor terapii pricipale pentru a mari confortul si siguranta tratamentului principal. Asta inseamna terapie adjuvanta si asta incearca sa faca La Roche-Posay. Si reuseste foarte bine. Tot aici intra si fotoprotectia. Nu e un tratament, intra la capitolul preventie, profilaxie. Datorita puterii de cercetare stiintifica, aflate in cadrul grupului, putere neegalata de niciun alt concern de cosmetice din lume, am ajuns sa detinem un ingredient cu totul iesit din comun, cu proprietati extraordinare – mexorylul -  acoperit de foarte multe patente si care asigura o protectie sigura si foarte, foarte buna. Pentru ca protectia e greu sa fie si foarte buna si foarte sigura.

A. N. B: Si foarte durabila. Am inteles ca niciun produs nu iti asigura protectia pentru intreaga zi. Pleci de acasa, dar este eficient pentru o ora, doua, trei…

DR. VICTOR GEORGESCU: Daca vreun producator spune contrariul, minte. Aceasta este realitatea. In laborator, si produsele noastre sunt active pana la 6-8 ore, dar conditiile de laborator difera de viata reala. In viata reala nu ne putem asuma riscuri vizavi de viata omului, si atunci recomandarea noastra si a tuturor producatorilor de fotoprotectie de calitate este reinnoirea la 2-3 ore, maxim, a aplicarii de protectie solara. Tot de la noi vine si recomandarea: paziti-va de soare! Nu iesiti, nu stati in soare! Exista un set de recomandari pe care trebuie sa le transmitem tuturor.

A. N. B: Care sunt aceste recomandari insemnate?

DR. VICTOR GEORGESCU: Trebuie evitate cu orice pret orele cuprinse intre 11 si 4 dupa-amiaza. In acest interval orar, radiatia este foarte intensa. Exista recomandarea cvsi-unanima, de protectie absoluta a copiilor mici. Lucrurile cele mai grave pe termen lung pentru pielea umana se intampla in primii 3 ani de viata. Deci, pana la vårsta de 3 ani, cei mai multi specialisti recomanda sa nu expunem copilul la plaja, nici macar cu fotoprotectie.

A. N. B: Desi o viata intreaga ni s-a spus sa mergem cu copiii mici la plaja! Sa stea in fundul gol si sa se joace cu galetusa!

DR. VICTOR GEORGESCU: Asta s-a intamplat mai demult. Au trecut 20 de ani si au explodat melanoamele. Drama este ca noi constientizam mai usor si reactionam ca atare la ceea ce ne afecteaza imediat. Ma duc la soare, ma ard, si abia apoi imi spun ca voi fi atent sa nu ma mai ard. Foarte gresit! Pentru ca nu prea mai conteaza faptul ca nu ma mai ard alta data, pentru ca  deja exista riscul ca, peste 20 de ani, sa mor printr-un cancer foarte rau. De multe ori avem un raspuns naucitor din partea  populatiei tinere si active, care spune: am inteles mesajul, dar prefer sa fiu bronzat si imi asum riscul. Sau: am inteles, dar eu o sa ma bronzez oricum, pentru ca imi place soarele. E mai greu de constientizat, de aceea trebuie insistat! In vest s-a reusit. Se va reusi si la noi. E doar o chestiune de a comunica acut mesajul: feriti-va de soare!

A. N. B: Ce facem cu copiii nostri? Ii trimitem in fiecare zi la gradinita pe jos, prin soare, si ei se joaca in curtea gradinitei fara sa treaca prin minte cuiva ca ar avea nevoie de vreo protectie.

DR. VICTOR GEORGESCU: Copiii sunt responsabilitatea adultilor. Trebuie sa actionam asupra adultilor, dar noi am avut o astfel de initiativa si intentionam sa o continuam, aceea de a comunica direct copilului, in limbajul propriu copilului, astfel incat el sa ne inteleaga. Experienta din alte tari ne arata ca astfel de campanii care s-ar desfasura la gradinite, scoli primare, sunt foarte eficiente, de fapt. Copiii, constientizand cu putere acest pericol, vor atrage atentia chiar si adultilor. Atentie, da-ma cu produsul de protectie, ai grija de mine, ai grija si de tine! Exista niveluri diferite la care se poate actiona si noi chiar incercam sa le abordam pe toate.     

A. N. B: Ce rezultat va doriti in urma campaniei de anul acesta?

DR. VICTOR GEORGESCU: Noi asteptam ca, in urma unei campanii foarte atent construite, sa afle mult mai multa lume decat in anii precedenti. Vor fi mult mai multi oameni care se vor indrepta spre centrele in care vor fi programati. Exista un numar verde national, se face o programare, se spune unde poti sa faci consultatia respectiva si un interval orar aproximativ si noi speram sa existe multe consulturi. Dar ceea ce speram cel mai mult este ca foarte multa lume, mult mai multa lume decat cei pe care ii vom vedea in centrele de depistare, sa afle ca soarele trebuie luat cu portia.        

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.