Urechea decolata (clapauga), cea mai frecventa malformatie a pavilionului, poate fi sursa unui disconfort ce poate cauza adevarate traume copilului tau. Afectarea psihica poate avea diverse grade, de la simple modificari comportamentale, cum ar fi ascunderea in permanenta a urechilor sub par, pana la o afectare mai severa – individul fiind retras, evitand societatea.
Problema poate fi rezolvata inainte ca acesta sa intre in colectivitate, ne spune dr. Dan Mihail Stana, care ne da amanunte despre operatia care corecteaza urechile clapauge.
Rapid si nedureros
Otoplastia este cea mai frecventa operatie asupra urechii externe. Interventia se poate efectua dupa varsta de 5 ani, deoarece atunci are urechea dimensiunile apropiate de cele ale adultului. Daca disconfortul este sever, se recomanda ca operatia sa se desfasoare mai devreme, pentru a evita stresul emotional al copilului cand acesta va merge la scoala.
Tratamentul urmareste obtinerea simetriei urechilor externe. Urechile operate trebuie sa fie lipsite de cicatrice vizibile. Interventia chirurgicala este una usoara, nedureroasa. Interventia se poate desfasura atat ambulator, cat si cu pacientul internat; anestezia poate fi locala sau generala. Cea mai des utilizata metoda de otoplastie se realizeaza prin executarea inciziilor in spatele urechii si indepartarea pielii pentru a expune cartilajul auricular si a-l remodela. In anumite cazuri, acest rezultat se poate obtine si fara suturi, prin slabirea cartilajului inainte de a-l plia, inciziile fiind apoi cusute. Dupa operatie, urechile sunt acoperite cu un pansament compresiv timp de cateva saptamani, care va ajuta la accelerarea procesului de vindecare a cicatricelor si va mentine urechile in pozitia corecta.
Postoperator, se administreaza, timp de 2-3 zile, un tratament antibiotic, iar pentru senzatia de disconfort si durere se foloseste un antalgic. Firele se scot la 10-12 zile dupa interventia chirurgicala. In cazuri rare, pe linia de incizie pot aparea cicatrice groase, de culoare roz, care sunt mai evidente la pacientii cu o pigmentare accentuata a pielii. Ele se rezolva prin tratament conservator; in unele cazuri, se administreaza local steroizi, in asociere cu laser terapia.
Dupa operatie mai pot aparea hematoame determinate de decolarea tegumentului; ele pot provoca senzatia de durere, prin presiune asupra tesuturilor vecine, ceea ce ar necesita redeschiderea plagii pentru evacuarea acestora. Acest lucru poate fi evitat prin aplicarea de pansamente compresive imediat postoperator. Riscurile si complicatiile otoplastiei sunt reduse. Operatia nu afecteaza mecanismul auzului.
Rezultatele postoperatorii sunt foarte bune, determinand o crestere a increderii in sine a pacientului prin ameliorarea aspectului exterior. Semnele interventiei chirurgicale, adica cicatricele postoperatorii, sunt ascunse in spatele urechii, nefiind vizibile. Obtinerea unei simetrii perfecte este o dorinta nerealista. Daca, totusi, diferentele sunt semnificative, poate fi practicata o a doua interventie.