fbpx

Participarea Romaniei la Targul de carte de la Praga s-a incheiat cu poezie, muzica si Dinescu

de

Participarea Romaniei, ca tara invitata de onoare, la Targul Lumea Cartii de la Praga (16 – 20 mai) s-a incheiat duminica, cu recitaluri de poezie din creatia autorilor romani invitati si muzica la clarinet, Mircea Dinescu cantandu-si el insusi doua poezii, care au facut deliciul audientei.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

PRAGA (MEDIAFAX)
Momentul de inchidere de la standul Romaniei s-a facut cu siguranta auzit in tot pavilionul central al Palatului Expozitional unde s-a desfasurat targul praghez de carte si, chiar daca lumea nu s-a imbulzit sa asculte poezie romaneasca contemporana, in romana si ceha, alaturi de acorduri de muzica clasica in interpretarea unui cvartet de clarinet, spectacolul a fost fara doar si poate o delectare pentru cei cativa romani si cehi prezenti, transmite trimisul MEDIAFAX.
Cvartetul de clarinet Konick, care a cantat si in deschiderea targului, a interpretat, de ramas bun, “Dansurile romanesti” ale lui Bela Bartok si, ca un omagiu adus Cehiei, o piesa de Antonin Dvorak.
Recitalurile de poezie au fost deschise de Mircea Dinescu, care a citit trei poeme, dupa care a precizat ca isi si canta dintre opere pe un disc, care insoteste volumul “Femeile din secolul trecut”, lansat in 2010. Dinescu a cucerit publicul cu doua “hituri” interpretate live de pe acest CD – “lili marlen” – “(…) moartea ne-nsoteste vesela pe drum/ simt si-acum in aer doar al ei parfum/ chiar daca nu ne vom mai revedea/ ramai a mea, numai a mea/ oh lili marlen (…)”, pe muzica celebrului cantec german, si “moscova nu crede in lacrimi” – “(…) la coada la Lenin, tata/ ma indragostii de-o fata/ ce parsiv mausoleu/ era fata de liceu (…)”, declansand iremediabil amuzamentul general de la primul la ultimul vers fara perdea.
Au urcat apoi pe scena Gabriel Chifu, care a recitat din volumul sau “insemnari din tinutul misterios”, lansat anul trecut, si Nicolae Prelipceanu, care a ales poeziile “Ce-ai facut in noaptea Sfantului Bartolomeu” si “Ion de la gara”.
Recitalul poetic a fost incheiat de Simona Popescu, cu un poem-colaj din tot ceea ce a scris de la 16 la 37 de ani, inclus in volumul “Lucrari in verde sau Pledoaria mea pentru poezie”, pe care l-a publicat cu 10 ani in urma. Fiecare vers era anuntat prin varsta la care a fost scris – “16 ani: .., 17 ani….” si tot asa pana la “37 de ani”, la final poeta spunand “47 de ani: nu-mi place sa stau pe scena”, dupa ce a mentionat, inainte sa-si inceapa recitalul, ca, daca va continua acest poem, va adauga poate si ceva despre Praga.
De altfel, pe parcursul Targului de carte, in cadrul caruia au participat la mai multe lecturi publice si dezabteri, scriitorii invitati au fost rugati sa vorbeasca si despre legaturile lor cu Praga, Prelipceanu si Gabriela Adamesteanu amintind de momentul 1968, trait cu emotie atunci alaturi de alti tineri.
Prelipceanu a povestit si cum a citit de mai multe ori, din adolescenta, “Peripetiile bravului soldat Svejk”, celebrul roman al scriitorului ceh Jaroslav Hašek, publicat in 1923 si tradus in 60 de limbi, opera plina de comic si satira, ramasa neterminata, ce povesteste aventurile unui soldat ceh in Primul Razboi Mondial, personajul devenind un simbol national. “Am fost la carciuma unde Hašek isi scria, se pare, opera”, a spus Prelipceanu, aflat ca multi altii pentru prima data la Praga.
Pe de alta parte, poetul a spus, la final, despre participarea Romaniei la targul de carte ca nu i se pare ca literatura romana, nici cea traditionala, nici cea actuala, ar fi cunoscuta in Cehia, lucru demonstrat de prezenta putinilor cititori cehi la intalnirile cu scriitorii romani. “Asistam noi, autorii traducerilor in ceha, dar foarte putini cititori cehi, pentru care de fapt se fac aceste intalniri”, a spus Prelipceau, adaugand ca poate ar trebui facut mai mult spectacol, cum face Dinescu.
Intr-adevar, lecturile din literatura romana organizate la stand, dar si in teatre literare din Praga, nu au avut un mare public ceh, insa cei care au fost prezenti, printre care si directoarea targului de carte Dana Kalinová, au apreciat calitatea traducerilor in ceha si mai ales interpretarea acestora, facuta foarte expresiv de doua tinere actrite.
Scriitorul Florin Lazarescu, invitat de asemenea la eveniment, a spus ca i-a placut foarte mult ca standul Romaniei a avut o pozitie privilegiata, care a fost si valorizata, acesta fiind “cel mai frumos din targ”. “Nu cred ca literatura trebuie sa adune stadioane, important este sa vina oameni interesati. Nu cred ca exista oameni care sa fi intrat la targul asta si sa nu fi zis: ‘Uite, Romania a facut ceva special'”, a spus tanarul scriitor.
Dupa spectacolul de poezie si muzica, ultimul eveniment de la stand, cei prezenti s-au putut delecta cu o noua degustare din vinul adus de Dinescu, insotit de branza de burduf, tot de la celebra mosie de pe malul Dunarii.
Dana Kalinová a venit si ea la final cu cadouri pentru organizatori – reprezentantii Ministerului Culturii si ai Institutului Cultural Roman. “Vrem sa va multumim pentru munca voastra. Va vom ajuta pe viitor pentru reprezentarea Romaniei. Avem cadouri – e vin cehesc, nu la fel de bun ca cel romanesc, dar…”, a spus aceasta zambitoarea si entuziasmata, cum a fost de la inceputul evenimentului.
Potrivit directoarei, Targul Lumea Cartii de la Praga are anual in jur de 40.000 de vizitatori.
Standul Romaniei, care a avut pozitia centrala anul acesta, nu a putut fi ocolit. Intins pe o suprafata de 150 de metri patrati, cu un aspect ultramodern, in tonuri puternice de rosu si negru, cu fotografii de mari dimensiuni ale scriitorilor invitati si o oferta de carte deosebita si variata, de la beletristica diversa la albume de arta sau dedicate regalitatii romanesti si carti de gastronomie, standul a atras vizitatorii mari si mici, acestia din urma avand o zona de joaca rezervata. La “receptie” erau prezentate cataloage cu scriitorii invitati, dar si cu oferta de traduceri din literatura romana in ceha si slovaca, iar vizitatorii primeau in dar batoane de ciocolata Rom.
Directorul Institutului Cultural Roman de la Praga din 2006, Mircea Dan Duta, aflat la al doilea mandat si stabilit in Cehia din anul 2000, a fost un maestru de ceremonii de-a dreptul pitoresc, asigurand la cele mai multe evenimente prezentarea scriitorilor si traducerea in romana sau ceha, cu o energie debordanta si mult umor, turuind in acea limba necunoscuta celor mai multi romani.
El le-a declarat jurnalistilor ca, in ultimii sase ani, au fost publicate 25 de traduceri din literatura romana in ceha, ceva mai putine in slovaca si de asemenea au fost montate opt piese de teatru romanesti in Cehia si trei in Slovacia.
La aceasta editie a Targului Lumea Cartii au fost, de altfel, lansate cele mai recente traduceri (ca “Rusoaica” de Gib Mihaescu, “Spune-mi Johnny” de Aureliu Busuioc, “La vanatoare cu Ceausescu” de Vasile Crisan – in ceha – si “Romania, tara de frontiera a Europei”, de Lucian Boia – in slovaca) si tot in cadrul evenimentului au fost prezentate piese de teatru contemporan romanesc de Gianina Carbunariu si Lia Bugnar.
Pentru prima data invitata de onoare a Targului de carte de la Praga, incheiat duminica, Romania a fost reprezentata de peste 80 de personalitati, in peste 50 de evenimente.
Au fost invitati scriitori renumiti, dar si debutati: Petru Cimpoesu, al carui roman “Simion Liftnicul”, in traducere ceha, a primit in 2007 premiul Magnesia Litera (cartea anului in Cehia), Gabriela Adamesteanu, Stefan Caraman, Gabriel Chifu, Mircea Dinescu, Florin Lazarescu, Ovidiu Nimigean, Simona Popescu, Nicolae Prelipceanu, Razvan Radulescu si Adina Rosetti.
Desfasurat intre 17 si 20 mai, in Palatul Expozitional din Praga, targul international a avut doua teme majore: “Literatura Marii Negre” si “Banda desenata”. Artistul Petrut Calinescu a prezentat expozitia de fotografie “In jurul Marii Negre”, in timp ce Alexandru Ciubotariu a adus la Praga istoria benzii desenate romanesti intr-o expozitie plina de culoare, cu reproduceri ale copertilor de BD celebre, cu Arici Pogonici si Mihaela, expozitie intitulata “Muzeul benzii desenate din Romania”, insotita de un catalog pe masura semnat de Ciubotariu si Dodo Nita. Prezent la Praga, Ciubotariu a sustinut si sesiuni de live comics pe calculator.
Figura lui Caragiale, sarbatorit anul acesta, nu a lipsit din parcursul expozitional de la targ, fiindu-i dedicate doua expozitii: “Ion Luca Caragiale in grafica umoristica din Romania si Cehia” (curator Nicolae Ionita), in care Caragiale apare in caricaturi amuzante, cu referiri la piesele sale, si “I.L. Caragiale in fotografii din spectacole, bancnote, carti si timbre postale, editii princeps” (curator Luminita Anghelescu, Complexul Muzeal National “Curtea Domneasca” din Targoviste). O alta expozitie romaneasca a fost “Scriitori romani contemporani. Chipuri si taine” de Mircea Struteanu.
La intrarea in Palatul Expozitional, intr-un cort special amenajat, publicul ceh a putut descoperi maiestria artei populare adusa de mesterii din zona etnografica Alba, care au facut si demonstratii de olarit, tesut, incrustarea lemnului si pictura de icoane pe sticla si lemn, doritorii avand posibilitatea sa incerce la randul lor aceste mestesuguri. Artistii Ansamblul folcloric “Augustin Bena” din Alba-Iulia au sustinut zilnic spectacole de muzica si dans, pe o scena din fata Palatului Expozitional, unde se adunau la fiecare reprezentatie zeci de curiosi veniti la targ.
Din oferta muzicala a facut parte si mini-concertele sustinute de cvartetul Konick, in deschiderea si la incheierea evenimentului, si cele ale lui Nicolae Voiculet, care a cantat in timpul vizitei la standul romanesc a presedintelui ceh Vaclav Klaus.
In “coltul copiilor” de la stand, au avut loc ateliere de creatie interactive coordonate de artistele Veronica Neacsu si Mihaela Paraschivu de la Clubul Ilustratorilor din Romania. Un alt eveniment dedicat copiilor a avut loc sambata, cand Irina Stanescu Klomp, o romanca stabilita de patru ani in Cehia, si-a lansat cea de-a doua carte, in engleza, pentru foarte tinerii ei cititori – “Fata in roz” – la standul Romaniei, care a fost ocupat, cat timp autoarea a citit, de o mica armata in roz, copiii respectand dress code-ul cerut pentru eveniment.
Din oferta culturala romaneasca nu a lipsit filmul, cu doua programe distincte – “Literatura romana in film” si “Medalion – scenaristul Razvan Radulescu”.
Totodata, a fost marcat faptul ca s-au implinit 130 de ani de studii romanesti la Universitatea Karolina din Praga, printr-o conferinta sustinuta de mai multi profesori din institutie.
MCPN organizeaza standul national al Romaniei la targurile de carte de la Budapesta, Praga, Leipzig, Frankfurt, Ierusalim, Istanbul si Bologna, aducand astfel scriitorii si editorii romani in dialog cu colegii si partenerii lor de pe alte meridiane.
Finantarea MCPN pentru participarea Romaniei din acest an la Targul de carte de la Praga se ridica la 200.000 de lei, la care se adauga bugetul separat alocat de Sala Palatului, institutie din subordinea ministerului, specializata in organizarea de targuri, pentru realizarea si transportul standului.
Anul acesta, MCPN aloca 600.000 de lei pentru participarea Romaniei la targurile de carte enumerate mai sus, precum si 250.000 de lei pentru marile evenimente de profil din tara – Bookfest (150.000 de lei) si Gaudeamus (100.000 de lei).

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.