Organizatorii Eurovision si-au recunoscut vina pentru problema tehnica din semifinala, cand Elena, solista Mandinga, nu a mai auzit nimic in casca, si au spus ca regreta incidentul neplacut, a declarat Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Eurovision, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Trupa Mandinga, reprezentanta Romaniei la Eurovision 2012, a trecut cu succes de prima semifinala, desfasurata marti seara, la Baku Crystall Hall. Romania a fost prima tara anuntata de prezentatori drept calificata in finala Eurovision Song Contest 2012.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, in ciuda unei probleme tehnice grave, Elena, solista trupei Mandinga, a reusit sa cante perfect piesa “Zaleilah”. Dupa primele acorduri, monitorizarea din casca, in care artista auzea atat vocile colegilor, cat si negativul piesei, a disparut integral, astfel incat Elena a cantat intreaga piesa doar pe intoarcerea sunetului din sala.
“A fost foarte dificil sa cant fara sa aud nimic. Ma bucur ca am reusit sa nu va dezamagesc si sa cant impreuna cu ceilalti colegi “Zaleilah” pana la capat, iar interpretarea noastra sa primeasca atatea voturi din partea telespectatorilor. Suntem mandri sa reprezentam Romania in finala Eurovision”, spune Elena in comunicatul remis MEDIAFAX.
“Imediat dupa ce a coborat de pe scena, Elena a venit plangand in Camera Verde. Am imbratisat-o si mai ales am felicitat-o, pentru ca, intr-o asemenea situatie dificila, s-a comportat ca o adevarata profesionista. Imediat dupa aceea am vorbit cu responsabilii EBU de organizarea Eurovision pentru a afla cum a fost posibila o asemenea problema tehnica in semifinala. Organizatorii si-au recunoscut vina si ne-au felicitat pentru taria si profesionalismul Elenei si al trupei Mandinga din timpul show-ului live. Ne-au asigurat ca a fost un incident neplacut, pe care il regreta si care nu trebuie sa dezvolte in noi o teorie a conspiratiei. Organizatorii ne-au asigurat ca in finala totul va fi perfect pentru Romania”, spune Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Eurovision.
La randul sau, Elena Stirbescu, producatorul general Eurovision Romania, a spus ca, din pacate, tensiunea din timpul asteptarii rezultatului a fost una maxima, incidentul de pe scena tinand formatia intr-o tensiune inutila. “Bucuria aflarii calificarii a fost injumatatita de ceea ce s-a intamplat cu casca Elenei, insa am decis impreuna cu trupa si ceilalti membri ai delegatiei sa stergem cu buretele acest moment si sa ne concentram asupra finalei care ne asteapta la finalul saptamanii”, a mai spus Elena Stirbescu.
Potrivit comunicatului, in timpul show-ului, in centrul de presa de la Baku Crystal Hall, prestatia Romaniei a fost aplaudata de jurnalisti, iar cativa dintre ei au inceput sa danseze si sa cante pe “Zaleilah”.
Contactati de MEDIAFAX, membrii trupei Mandinga au spus la randul lor ca, din pacate, in semifinala de marti seara nu a fost atat de bine ca la repetitii.
“Daca la toate repetitiile de pana acum nu am avut probleme tehnice, am avut parte de asa ceva tocmai in direct, in timpul semifinalei. Din fericire, Elena este o foarte buna profesionista si o artista excelenta si a reusit sa faca fata situatiei”, a spus Alex (Mandinga).
La randul sau, Elena, solista trupei, a explicat: “Este ca atunci cand conduci o masina cu geamurile aburite. Se vede ceva, dar totusi daca nu cunosti foarte bine drumul faci usor un accident. Asa a fost si pentru mine pe scena. Noroc ca stim foarte bine piesa si ca exista o comunicare perfecta intre mine si baieti pentru ca am reusit sa facem fata unui moment delicat. Am avut o scurta reactie de soc in momentul in care am realizat ca nu mai aud nimic in casca. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu scena, asta inseamna ca este aproape imposibil sa te sincronizezi cu piesa si colegii de scena, bazandu-te doar pe ecoul care vine din sala. Totusi noi am reusit sa trecem peste acest moment, sa ducem piesa pana la capat si cu ajutorul telespectatorilor si al juriului de specialitate sa reprezentam Romania in finala Eurovision”.
La randul sau, Omar a precizat ca toate tarile participante au trupe foarte bune in concurs. “Nu vrem sa comentam ce au facut ceilalti pe scena. Noi vrem sa ne concentram asupra show-ului nostru si in finala sa oferim tot ceea ce Mandinga are mai bun”.
In ceea ce priveste planurile pentru marea finala, de sambata, membrii trupei Mandinga si-au propus sa faca “un spectacol perfect”. “Obiectivul nostru este sa ajungem intre primele cinci tari. Desigur, ne dorim sa castigam Eurovision. Am muncit si muncim mult pentru asta. Am venit aici sa-i facem mandri pe romani si fix asta vom face si pe 26 mai”, a spus Alex.
Totodata, Elena a precizat ca Eurovision este un concurs complex si greu, din care cei de acasa cunosc doar 10%. “Este foarte multa munca in spate si un program incarcat de care daca nu te tii, iesi imediat din joc. E dificil sa spun ca ceva a fost mai dificil decat altceva. Participarea la Eurovision este o ocazie speciala pentru care le multumim celor de acasa ca ne-au acordat-o. Avem increderea romanilor si sprijinul lor, asa ca nu ne permitem sa aratam cu degetul ceva. Ne dorim ca totul sa fie perfect si fiecare dintre noi, din Mandinga, dar si din echipa TVR, da tot ceea ce are mai bun pentru ca Romania sa fie reprezentata exemplar la Eurovision”, a spus cantareata.
Totodata, Elena le multumeste totodata fanilor ca sustin Mandinga si le dau membrilor trupei atata energie. “Impreuna mergem la castig in finala Eurovision!”, a mai spus ea.
Mandinga va intra in finala Eurovision Song Contest 2012, sambata, cu numarul 14. Ordinea de intrare in concurs a fost decisa printr-o tragere la sorti organizata in conferinta de presa care a urmat semifinalei de marti.
Semifinala de marti a fost difuzata in direct pe TVR 1, TVR HD si TVR International, iar semifinala de joi si finala de sambata vor fi transmise in direct de aceleasi posturi ale televiziunii publice.
Cele 18 tari care au evoluat in prima semifinala Eurovision, marti, pe scena Crystal Hall de la Baku, au fost, in ordinea intrarii in concurs: Muntenegru, Islanda, Grecia, Letonia, Albania, Romania, Elvetia, Belgia, Finlanda, Israel, San Marino, Cipru, Danemarca, Rusia, Ungaria, Austria, Moldova si Irlanda.
In afara de Romania, in semifinala de marti s-au mai calificat Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia, Irlanda.
Cei 10 finalisti au fost desemnati pe baza votului telespectatorilor si a votului unui juriu de specialitate, in egala masura.
Eurovision va continua joi, cu a doua semifinala, cand vor concura, in ordinea tragerii la sorti: Serbia, Macedonia, Olanda, Malta, Belarus, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Suedia, Georgia, Turcia, Estonia, Slovacia, Norvegia, Bosnia si Hertegovina, Lituania.
Tarile calificate direct in finala sunt Marea Britanie, Franta, Italia, Azerbaidjan, Spania si Germania.
Romanii din strainatate vor putea vota formatia Mandinga in finala numai daca vor urmari concursul la televiziunea publica din tara in care se afla – pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.
Editia de anul acesta a concursului Eurovision se desfasoara la Baku, in Azerbaidjan, dupa ce Ell & Nikki au castigat competitia de anul trecut, cu piesa “Running Scared”.
In 2011, trupa Hotel FM, reprezentanta Romaniei la Eurovision, s-a clasat pe locul al 17-lea in concursul a carui finala a avut loc la Düsseldorf Arena, in Germania.
Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate indoielnica, recitaluri bizare si voturi despre care nu o data s-a spus ca se dau pe criterii politice. Este uimitor cat de multe tari au acordat cele mai mari note vecinilor, editie de editie. Cu toate acestea, Eurovision isi are fanii infocati. Castigatorul concursului se bucura de atentie si prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre acestia s-au numarat si nume care au facut legenda in muzica – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan si Celine Dion.
La concurs participa tarile membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizatie infiintata in 1950 de 23 de reprezentanti ai televiziunilor europene, intr-o conferinta care a avut loc la Devon. In prezent, insa, in EBU sunt aceptate si tari non-europene, astfel explicandu-se participarea unor tari ca Maroc si Israel.
EBU a venit cu ideea concursului Eurovision in 1955. Era un proiect extrem de ambitios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese inca inventata, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care sa-i reuneasca tarile. Cu toate acestea, a fost un succes, prima editie avand loc in Elvetia, in 1956. Doar sapte tari au participat in primul an – Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Elvetia si Luxemburg. Insa concursul a fost urmarit de patru milioane de telespectatori din cele sapte tari – o cifra record pentru acea vreme.
Concursul este unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume.
Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.
Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi – Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu – Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este “Tornero”, compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.