“Regina Traviatei” nu este doar o artista fara de cusur, aplaudata pe patru continente si iubita pentru maiestria cu care creeaza magie pe scena. Felicia Filip este si un om prietenos, cald, autentic, rafinat, rar. Vorbeste cu pasiune despre profesia ei, de care i se leaga cele mai (ne)fericite momente ale vietii si explica convingator propria sa reteta a fericirii in dragoste.
Maria Dragoste / Tango: Stiu ca ati cantat, de curand, la Roma, la Festivalul Callatis. Sunt diferite spectacolele din tara fata de cele din strainatate?
Felicia Filip: Ma bucur ca Festivalul Callatis, de care sunt atat de legata, este prezentat in intreaga Europa. Dupa ce am cantat la Viena, Strasburg, Munchen, Bruxelles, Stuttgart si cate alte orase minunate, de data aceasta Cetatea eterna ne-a primit cu caldura. Concertele de la Piaza di Campidolio, Piaza di Verano si Piaza del Populo au fost urmarite de mii de spectatori din toate colturile lumii care ne-au ovationat si au avut numai cuvinte elogioase la adresa noastra. Nu pot spune ca, in ceea ce ma priveste, exista o diferenta intre spectacolele din tara si cele din strainatate. De fiecare data cand apar pe scena daruiesc tot ce am mai bun si mai frumos in fiinta mea si ma bucur de aceeasi energie pozitiva din partea spectatorilor.
Maria Dragoste / Tango: Care au fost spectacolele dumneavoastra memorabile?
Felicia Filip: Eu sper ca spectacolele mele sa ramana memorabile pentru spectatorii care ma urmaresc. Fiecare dintre ele are specificul sau, farmecul sau, publicul pe care l-as numi de fiecare data personalizat. Pe cele patru continente pe care am cantat am intalnit atat specatori avizati, buni cunoscatori ai muzicii de opera, cat si tineri in plina formare culturala. Cand cele doua categorii se unesc in a te aplauda, doresc sa te cunoasca, sa te imbratiseze, sa-ti ceara autografe, sa doreasca sa se fotografieze cu tine, atunci amintirile devin de neuitat.
Maria Dragoste / Tango: Aveti vreun ritual inainte de o reprezentatie? Ce tabieturi aveti? In afara de mancatul inghetatei…
Felicia Filip: Vocea mi-o antrenez zilnic, “356 de zile pe an, in afara anilor bisecti” cum spune sotul meu. Sunt convinsa ca altfel nu se poate ajunge si, mai ales, nu te poti mentine la un nivel ridicat de performanta. In afara inghetatei, nu am tabieturi. Poate faptul ca in ziua spectacolului doresc sa raman mai mult timp cu mine insami, cu gandurile mele, cu repetarea mentala a fiecarei scene, a fiecarui moment muzical pe care urmeaza sa il interpretez. Ajung cu mult timp inainte de inceputul reprezentatiei, ,,stau de vorba” cu personajul, ma machiez, ma pieptan si imi pun constumul de reprezentatie in tihna, gandind la seara ce urmeaza.
Maria Dragoste / Tango: Vi s-a intamplat vreodata sa urcati pe scena, dar sa remarcati ca publicul nu era tocmai receptiv? Apelati la vreun truc pentru a va apropia de oameni?
Felicia Filip: Publicul este o necunoscuta incitanta pe care o detectezi inca de la prima aparitie in scena printr-un simt inexplicabil al artistului. Foarte repede iti dai seama ca ai de a face cu un public mai rezervat sau mai calduros, mai avizat sau mai putin cunoscator al muzicii pe care o interpretezi. Nu am un truc anume pentru a-l seduce ci, asa cum am mai spus, daruiesc tot ce am mai bun in mine, in sufletul si in vocea mea.
Maria Dragoste / Tango: Cat de importanta este frumusetea fizica intr-o cariera precum a dumneavoastra?
Felicia Filip: Talentul este un complex de insusiri din care nu lipsesc datele native, cultura, fizicul, starea de sanatate, caracterul, vointa, spiritul de sacrificiu. Acestea toate inmanunchiate intr-un tot poarta numele de TALENT. Rezulta deci ca si aspectul fizic isi are rolul lui ca vector al artistului catre publicul sau.
Maria Dragoste / Tango: Ce alte elemente mai sunt esentiale, in momentul in care un artist urca pe scena?
Felicia Filip: Starea psihica a momentului, ambianta, partenerii de scena si, subliniez, calitatea publicului, care te poate ridica in tariile cerului sau iti poate ingreuna zborul.
Maria Dragoste / Tango: Ati avut parte si de intamplari mai putin placate, in timpul concertelor? Daca mi le-ati putea dezvalui, doar ca sa facem haz de necaz impreuna…
Felicia Filip: In cariera unui artist survin multe astfel de intamplari, unele nostime, altele stresante. Imi amintesc acum de doua dintre ele: cantam Traviata la Opera din Graz cand, in actul IV- eu fiind muribunda pe patul suferintei Violettei, aud rumoare in sala. In acel moment un artist este tulburat din concentrarea sa. Alfredo, partenerul meu, facea miscari ciudate carora nu le intelegeam sensul. Aveam sa constat ca lumanarea de la capataiul meu daduse foc obiectelor din jur… iar iubitul meu Alfredo se transformase in …pompier! Am continuat rolul netulburata stiind ca Violetta urma sa moara de ftizie si nu arsa pe rug precum Ioana d’Arc… .
O alta intamplare este legata de festivalul Callatis ce se desfasura la Mangalia. Concertul in care cantam se transmitea in direct la televiziune. Venisem, ca de obicei, cu mult timp inainte la scena ce plutea pe mare. Cu cateva minute inaintea intrarii in scena constat ca nu aveam rochia de concert pe care eu o credeam la sotul meu, si viceversa. Eram imbracata cu un sort si incaltata cu niste papuci de plaja. O cursa nebuneasca a fiicei fratelui meu printre cei 4000 de spectatori la hotel, apoi rochia aruncata peste grilajul despartitor. Aud prezentarea mea facuta de Gabriel Cotabita, razbat acordurile de introducere ale piesei, fermoare trase pe scena, un microfon adus in mare graba si vocea Feliciei Filip rasunand in timp ce nepoata mea imi incheia ultimele copci. A fost un mare succes…
Maria Dragoste / Tango: Sunt cupluri care nu au trecut proba timpului din cauza ca partenerii lucrau impreuna. In cazul dumneavoastra cum decurg lucrurile atat de armonios? Va mai si ciondaniti sau comunicarea e impecabila mereu?
Felicia Filip: Sansa noastra este ca avem profesii complementare: eu sunt artista din lumina reflectoarelor, iar el este artistul, regizorul din penumbra salii. Armonia vine din compatibilitatea caracterelor, din impartasirea acelorasi valori morale, sociale si artistice, din profunda apreciere reciproca. Acestea toate unite de subtila atractie dintre un barbat si o femeie. Nu pot spune ca ne ciondanim, cu exceptia aprinselor dispute legate de preferinta mea pentru inghetata…
Maria Dragoste / Tango: Am avut ocazia sa va cunosc si sa ma observ impreuna, pe dumneavoastra si pe domnul Mihailescu. Am convingerea ca sunteti marea dragoste unul pentru celalalt. Credeti ca a fost o chestiune de noroc sau, ca sa traiesti o mare dragoste in viata, trebuie s-o cauti, sa faci si tu ceva? Si daca da, ce anume?
Felicia Filip: Cred ca a fost o intalnire providentiala in care si sansa a avut contributia ei. Totusi, o astfel de intalnire n-ar fi durat daca nu ar fi existat compatibilitatile de care aminteam mai sus. Si cu riscul de a ma repeta, insist asupra faptului ca perenitatea unei relatii de cuplu este data de profunda apreciere reciproca potentata de o mare dragoste.
Maria Dragoste / Tango: Altfel, de ce credeti ca moare iubirea? De ce credeti ca se destrama relatii, povesti, casnicii?
Felicia Filip: Din negativul afirmatiilor precedente.
Felicia Filip, pe scurt
Muzica mea preferata, in afara de cea clasica, este… jazz-ul, rock-ul si blues-ul, iar atunci cand vreau sa ma relaxez, ascult cu mare placere Barbara Streisand, Celine Dion si ciripitul pasarilor.
Cea mai mare reusita in cariera mea este… publicul meu constant, format in timp, care ma pretuieste, ma aplauda si ma ocroteste.
Cel mai indraznet vis profesional al meu este… sa cant si pe al 5-lea continent.
Emisiunile mele preferate, in afara de cele muzicale, sunt,,, ,,Profesionistii” realizata de Eugenia Voda si ,,Nocturnele” Marinei Constantinescu.
Mi-ar placea foarte mult sa cant alaturi de… pianistii Valentin Ghiorghiu si Viniciu Moroianu.
Cei mai buni artisti ai ultimelor 100 de ani mi se par… Charlie Chaplin, Maria Callas, Freddie Mercury, Edith Piaf, Maria Tanase…
Femeile care m-au inspirat cel mai mult in viata sunt… mama mea, prima mea profesoara de vioara – Elena Simescu, pianista Doina Micu, profesoara mea de canto Georgeta Stoleriu si mama sotului meu – Eugenia.
Scriitorii mei favoriti sunt… Thomas Mann, Nicolae Steinhardt si multi altii.
Cel mai frumos loc din lume este, pentru mine… acasa. Numai ca pentru mine acasa inseamna mai multe locuri…
Filmele pe care le-as putea revedea la nesfarsit, fara sa ma plictisesc, sunt… desenele animate de Walt Disney.
Ocupatiile mele favorite sunt… cititul si auditiile muzicale.
Cea mai frumoasa vacanta pe care am avut-o… a fost la bunici, cand eram copil.
Ma intristez cumplit atunci cand… oamenii in care cred nu sunt la inaltimea asteptarilor mele.
Ma prapadesc de ras… la calambururile sotului meu.
Cel mai romantic gest pe care sotul meu l-a facut fata de mine a fost atunci cand… ne-am logodit sub bradul de Craciun.
Cele mai frumoase femei din lume mi se par… Sophia Loren, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Romy Schneider.
Si cred ca sunt atragatori barbatii… inteligenti, cultivati si bine crescuti.
Cea mai frumoasa parte a corpului meu este… expresia fetei atunci cand surad sau cand rad cu lacrimi.
Cea pe care as schimba-o: nu as schimba nimic pentru ca fiecare parte a corpului ma defineste.
Cea mai grozava inventie in materie de cosmetica mi se par… produsele Gerovital.
Designerii mei preferati sunt… Doina Levintza si Liza Panait.
Cand eram mica, cel mai mult imi placea sa mananc… tot din farfuria mea si a fratilor mei.
Iar azi, nu ma pot abtine de la… inghetata si porumb fiert.
Imi place sa beau cafeaua… facuta cu dragoste de sotul meu.
Partea mea preferata a zilei este: seara … spectacolului.
In fiecare seara, inainte sa adorm, ma gandesc la… Dumnezeu.
Cea mai nefericita am fost atunci cand… mi s-au inchis granitele, inainte de 1989.
Cea mai fericita am fost atunci cand… s-au deschis granitele dupa Revolutie.
ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA A SITE-ULUI MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI, CONFORM LEGII DREPTURILOR DE AUTOR, NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro, alice@revistatango.ro
Corina Stoica
Stimate doamne,nu vreti sa incetati sa o mai numiti pe dna.Filip"Regina Traviatei"?Intre timp avem o alta Regina,care este dna.Angela Gheorghiu.Si vin si din urma,de ex.Dna Irina Iordachescu.Iar dna.Filip a avut niste momente delicate,cantand Traviata la ONB incat nu cred ca mai este necesar sa punctati la nesfarsit ideea de "regina a Traviatei!" Este doar parerea unui cititor.probabil mai sunt si altii care gandesc la fel.Putina retinere sau informare nu strica.O zi buna va doresc.Andrei