Regizorul Marian Crisan a declarat pentru MEDIAFAX ca se bucura pentru Cristian Mungiu, a carui pelicula “Dupa dealuri” este propunerea Romaniei la Oscar 2013, si ii ureaza mai mult succes decat au avut pana in prezent productiile romanesti la selectia Academiei de film americane.
Crisan, al carui lungmetraj de debut, “Morgen”, a fost propunerea de anul trecut a Romaniei la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, a precizat ca nu a avut deocamdata unde sa vada filmul, dar ii ureaza succes lui Cristian Mungiu.
“Sa speram ca vom avea prima nominalizare (la Oscarul pentru cel mai bun film strain, n.r.) si ca va fi cu acest film”, a mai spus Crisan.
Regizorul considera ca sansele ca un film romanesc sa obtina o nominalizare la aceasta categorie a Oscarului au crescut odata cu vizibilitatea cinematografiei romane pe piata internationala, insa sansele reale nu tin numai de succesul la festivaluri, ci si de distributia si promovarea peliculelor.
Totodata, Academia americana, care face nominalizarile si desemneaza castigatorii premiilor Oscar, a aratat de-a lungul timpului o preferinta pentru un anumit gen de filme, in care productiile romanesti nu se incadreaza deocamdata, a mai apreciat Marian Crisan.
Filmul “Dupa dealuri” de Cristian Mungiu, dublu premiat in mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film strain, a anuntat joi Centrul National al Cinematografiei (CNC).
Un juriu roman format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic si istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului International de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tanase, director de imagine si regizor, si Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu sa reprezinte Romania la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la inceputul anului viitor.
Premiat pentru scenariu si pentru interpretare – un dublu trofeu, acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur – la Cannes, filmul este scris si regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran.
“Dupa dealuri” spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.
“Dupa dealuri” are distribuitori in peste 30 de tari si isi continua traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenta, urmand ca in curand sa fie prezentat la Toronto – in sectiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires si multe altele.
Filmul va fi proiectat la Bucuresti in avanpremiera in inchiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.
In 2007, filmul lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, a reprezentat propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain.
Fiecare tara poate propune o productie proprie pentru aceasta distinctie, iar dintre zecile de propuneri, este alcatuita mai intai o lista scurta de noua pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizari. In ianuarie 2008, cand s-a anuntat lista scurta a filmelor propuse la aceasta categorie a Oscarului, neincluderea filmului multipremiat al lui Mungiu, care fusese nominalizat la Globurile de Aur in acelasi an, a cauzat un adevarat scandal. In acel an insa, Cristian Mungiu a devenit primul regizor roman al carui film a primit o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film strain.
Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria “cel mai bun film strain” aduce producatorului si regizorului prestigiu, fapt care contribuie la cresterea incasarilor.
Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria “cel mai bun film intr-o limba straina” trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza, care sa fi fost lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2011 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2012. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.
Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.