fbpx

Povestea pianistei Mihaelei Ursuleasa, duminica, in emisiunea “Doamne de poveste”.

de

Povestea pianistei Mihaela Ursuleasa, care a decedat pe 2 august, la doar 33 de ani, va fi prezentata in prima editie din noul sezon al emisiunii “Doamne de poveste”, difuzata duminica, de la ora 16.30, pe postul Acasa.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In emisiunea prezentata de Olivia Steer, telespectatorii vor vedea marturii in exclusivitate de la prieteni apropiati ai Mihaelei Ursuleasa si personalitati ale muzicii, imagini unicat si filmari din copilaria si perioada de maturitate a artistei. Acestea au fost puse la dispozitie de familia artistei special pentru “Doamne de poveste”.

 

Moartea neasteptata a artistei i-a indurerat si i-a surprins pe toti cei care au cunoscut-o. “Momentul in care au plecat de la Ateneu – sigur, masina mortuara a fost prima si in a doua masina a fost cea mica – noi am ramas pe treptele Ateneului aplaudand-o, iar cea mica a facut cu mana razand. Ea nu stie ca mama ei a murit, nu are dimensiunea acestei notiuni, mama ei a plecat la Doamne Doamne sa-i cante”, spune, la “Doamne de poveste”, soprana Felicia Filip.

 

Cu toate ca a avut parte de succes pe plan artistic, viata personala a Mihaelei Ursuleasa a fost umbrita de neimpliniri sufletesti. “Eu stiu ca ea a avut o viata personala mai zbuciumata, nu s-a putut realiza ca familie si din cauza faptului ca era o fiinta foarte pretentioasa, poate a solicitat prea mult sau poate a crezut prea mult in sentimentele omenesti si din cauza asta s-ar putea sa existe si o anumita nefericire in existenta ei. Era foarte navalnica, investea totul intr-o relatie. Echilibrul era dat de acel copil deosebit de frumos, Stefania. Din pacate, acest cuplu s-a destramat si urmele lasate au fost dure pentru Mihaela. S-a stins intr-o stare de nefericire sentimentala”, spune Valeriu Iordan Popescu, presedintele Fundatiei Euro Asia Promotion.

 

Regizorul Cristian Mihailescu isi aminteste ca a fost profund impresionat atunci cand a ascultat-o prima data pe Mihaela Ursuleasa acompaniind-o pe sotia sa, soprana Felicia Filip. “Cand disparea aceasta vraja a cantecului, o vedeam ca are 11 ani, dar in momentul in care se aseza la pian nu o vedeam, nu o simteam deloc copil”, spune Mihailescu.

 

La o varsta cand preocuparile zilnice sunt cele specifice copilariei, Mihaela Ursuleasa, un copil inzestrat cu un talent artistic extraordinar, avea sa devina una dintre cele mai mari pianiste din lume. “Ea la 12 ani era studenta la Conservator. Cine a mai fost student la 12 ani? A terminat Conservatorul din Viena, a devenit profesor universitar la Berna la catedra lui Dinu Lipatti, a predat acolo pianul. Acest lucru spune foarte mult despre valoarea ei nu numai ca muzician, dar si ca mentor, ca profesor in formarea tinerei generatii”, spune Valeriu Iordan Popescu.

 

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita decedata pe 2 august, in apartamentul ei din Viena, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte multi ani, unde locuia cu mama ei si fetita sa.

 

Autoritatile vieneze au indicat drept cauza probabila a mortii pianistei – care era cetatean austriac de foarte multi ani – o comotie cerebrala.

 

Mihaela Ursuleasa a fost inmormantata, in 10 august, pe Aleea Artistilor de la cimitirul Bellu din Bucuresti, cu onoruri militare si in aplauzele a zeci de persoane prezente la ceremonie.

 

Nascuta pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut sansa, la varsta de 13 ani, sa fie ascultata de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-si construi intreaga pregatire muzicala printr-o bursa de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost castigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competitii internationale, “Clara Haskil”, din Elvetia – in 1999. Au urmat aparitii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg si München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

 

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alaturi de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda si orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varsovia, Berlin. A avut aparitii incununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

 

Printre dirijorii cu care a colaborat se numara maestri de seama ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner si Dennis Russel Davies.

 

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus in ciclul “Pianisti ai anului 2001”) sau debutul londonez, in martie 2002, in Seria Internationala de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut in Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitatii pentru anul 2006 – recitaluri si concert cu Orchestra Simfonica din Montreal.

 

Partenera rafinata in muzica de camera, Mihaela Ursuleasa a aparut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, indeosebi alaturi de violonista Patricia Kopacinskaia.

 

 

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Dosar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.