Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului si laureat al premiului Nobel pentru pace, a declarat ca lucreaza la o carte, pentru care colaboreaza cu presedintele SUA, Barack Obama.
Elie Wiesel, in varsta de 84 de ani, a declarat pentru site-ul de stiri israelian Haaretz ca volumul pentru care colaboreaza cu Barack Obama va fi “cartea a doi prieteni”.
“Obama si cu mine am decis sa scriem o carte impreuna, o carte scrisa de doi prieteni”, a spus Elie Wiesel, autor al volumului de memorii “Noaptea/ Night”. Publicata pentru prima data in 1958, la Editions de Minuit, “Noaptea” este prima carte semnata de Elie Wiesel, volumul spunand povestea experientei pe care acesta si familia sa au trait-o in lagarele de exterminare naziste.
Barack Obama l-a vazut pentru prima data pe Elie Wiesel atunci cand scriitorul a sustinut o lectura publica la colegiul la care actualul presedinte american era student. Ce doi au devenit prieteni in 2009, cand Wiesel a fost invitat sa-l insoteasca pe presedintele american Barack Obama intr-o vizita intr-unul dintre locurile simbolice ale Holocaustului, fostul lagar de concentrare de la Buchenwald.
Barack Obama si Elie Wiesel sunt acum buni prieteni si, uneori, iau cina impreuna, a spus scriitorul pentru Haaretz. “Vorbim despre filosofie, contemplam, reflectam, insa niciodata nu discutam despre politica”, a spus Elie Wiesel.
Elie Wiesel, autor a peste 50 de carti de fictiune si non-fictiune, nu a dorit sa spuna mai multe despre noul volum la care lucreaza in prezent. “Mereu lucrez la ceva, chiar si acum. Dar nu pot sa vorbesc despre asta. Cred in superstitii. Nu vorbesti despre un copil care inca nu s-a nascut”, a mai spus el.
Nascut in 1928, in Romania, Elie Wiesel a fost deportat in 1944, impreuna cu intreaga familie, la Auschwitz, unde aveau sa-si gaseasca sfarsitul mama, sora mai mica si tatal sau. De atunci, autorul a scris peste cincizeci de opere – romane, povestiri, eseuri, marturii, interviuri -, militand constant pentru drepturile omului si pentru condamnarea ororilor Holocaustului. In 1986 a primit premiul Nobel pentru pace, iar in 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Arta si Literatura. Din 2001 este membru de onoare al Academiei Romane, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania purtandu-i numele. In prezent, el este directorul Centrului pentru studii iudaice de la Universitatea din Boston.