fbpx

Luigi Pirandello

de

„Desi este beneficiarul unui Premiu Nobel pentru Literatura (primit in 1934, cand mai avea de trait doar doi dintre cei 69 de ani pe care i-a smuls vietii – sau mortii), desi este cunoscut in primul rand ca dramaturg si mai putin ca poet sau ca prozator, desi piesele ii sunt jucate in toata lumea (mai ales acum, cand, trecuti cei 70 de ani legali de la disparitia sa, spinoasele chestiuni legate de drepturile de reprezentare a pieselor au iesit din actualitate – spre nemultumirea mostenitorilor), desi, intr-un cuvant, face parte din elita scriitorilor pentru scena, Pirandello are inca renumele bizar de a fi un autor dificil.” (Alice Georgescu – postfata, Sase personaje in cautarea unui autor)

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aripi

Nu sunt pasare de colivie. Sunt pasare zburatoare. Azi aici, maine dincolo: sub soare, prin apa, in vant. Cant si ma imbat – si nu stiu daca-s mai beat de cantec sau de soare. Si cu toate astea, iata-ma: imi tai aripile si vin si ma-nchid singur in colivie.

 

Ceilalti

Oricine are o viata launtrica pe care vrea sa o exteriorizeze. Dar greutatea tocmai asta e: sa exteriorizezi doar atat cat este necesar in raport cu ceilalti. Si, din acest putin, sa faci sa se inteleaga toata viata ta launtrica.

 

Eliberare

Nu poti ajunge la eliberare si liniste decat daca incetezi sa traiesti. Iar cei care au ajuns la asta traiesc o lamentabila iluzie: au impresia ca sunt inca vii, cand de fapt sunt atat de morti, incat nu mai simt nici macar duhoarea propriului cadavru.

 

Fapte

Faptele sunt trecutul, cand sufletul cedeaza si viata le paraseste. De-asta nu cred in fapte.

 

Forma

Tot ceea ce traieste, prin faptul ca traieste, ia o forma. Si tocmai prin ea va muri – in afara de opera de arta, care traieste mereu tocmai prin forma luata.

 

Groaza

Moartea trebuia sa patrunda o data cu mine in mijlocul veseliei nerusinate din casa mea. O moarte beata, asa cum stabiliseram, beata de un vin care s-a facut sange. Si trebuia sa vorbesc, da, stiu: trebuia ca vinul si sangele sa-mi dea curaj, ca sa incep sa vorbesc, spre groaza tuturor.

 

Ispita

Cedam, cedam ispitei, pentru a ne ridica iarasi, imediat dupa aceea, grabindu-ne sa ne recompunem, intreaga si solida ca o piatra de mormant, demnitatea care sa ingroape si sa ascunda de propriii nostri ochi orice urma, amintirea insasi a faptului rusinos.

 

Lume

Toti avem in noi o lume din cate si mai cate; fiecare, cu lumea sa din cate si mai cate! Si cum putem sa ne intelegem, domnule, daca in vorbele rostite eu pun sensul si valoarea lucrurilor asa cum sunt ele in mine, iar cel care ma asculta le da, inevitabil, sensul si valoarea pe care o au in el, in lumea lui launtrica?

 

Maternitate

O femeie isi poate dori maternitatea, din dragoste; dar dorinta singura, oricat de fierbinte, nu-i de ajuns. Intr-o buna zi, femeia stie ca devine mama, dar nu stie care a fost clipa hotaratoare.

 

Miscare

Poate exista viata acolo unde nu se mai misca nimic? Unde totul se odihneste intr-o liniste desavarsita? (…) Daca viata ar fi intr-o continua miscare, n-ar avea niciodata o forma a sa. Iar daca ar avea forma ei clara, nu s-ar mai misca. Iar viata trebuie sa aiba si forma, sa se si miste!

 

Oglinda

Crezi ca poti trai in fata unei oglinzi care, pe langa ca te ingheata cu imaginea expresiei tale, iti mai si transforma chipul intr-o caricatura imposibil de recunoscut?

 

Poet

Opera artistica e fixata pentru totdeauna intr-o forma ce ramane neschimbata, forma care reprezinta eliberarea poetului de truda sa creatoare: linistea deplina la care ajunge dupa zbaterile acestei trude.

 

Realitate

Daca n-aveti alta realitate decat iluzia, ar fi bine sa va indoiti de realitatea voastra, de realitatea pe care o respirati si o atingeti astazi, pentru ca – la fel ca aceea de ieri – este menita sa vi se para maine iluzie. 

 

Sarutari

Chiar daca ti-as scoate ochii, ceea ce ai vazut cu ei, amintirile pe care le porti in ei ti-ar ramane in minte. Si daca ti-as smulge buzele, buzele astea care au sarutat, tot ai simti placerea, gustul sarutarilor, l-ai simti in tine, ti l-ai aminti pana la moarte, pana la a muri de placere.

 

Spirit

Fiecare dintre noi cauta sa se creeze pe sine insusi si propria lui viata, folosindu-se de aceleasi atribute ale spiritului de care se foloseste poetul, cand isi creeaza opera. Cine e mai dotat si stie sa le foloseasca mai bine reuseste sa atinga o treapta mai inalta si mai durabila.

 

Tradare

Ce folos sa ferec usile si ferestrele, ca pun gratii si zavoare, daca tradarea e chiar aici, in temnita mea?

 

Viata

Stiti foarte bine ca viata e plina de absurditati nesfarsite, care, fara rusine, nici macar nu au nevoie sa para verosimile; pentru ca sunt adevarate.

 

Zbor

Nu vreau sa mai aud nimic. Vreau sa zbor deasupra orasului, pentru placerea de a-l scuipa de sus.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.