fbpx

Marcel Proust

de

Marcel-Valentin-Louis-Eugene-Georges Proust, scriitorul cu cinci prenume, multa opera literara si putina viata traita cu adevarat, si-a dat curs tentatiilor omenesti mai degraba in imaginatie.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bolnavicios de mic si cam prea apropiat de imbelsugata lui familie, Proust (1871-1922) a intrat in istoria culturii universale in primul rand gratie romanului „In cautarea timpului pierdut“, fabuloasa fictiune a secolului 20, care aduna peste 2000 de personaje. „Realitatea nu se formeaza, poate, decat in memorie“, cugeta scriitorul care isi traia flashback-urile cu mai multa voluptate decat isi traia visurile.

 

 

Aventura

Adevarata aventura a calatoriei nu e cea in care descoperi peisaje noi, ci aceea in care descoperi ca ai alta privire.

 

Barbati

Propun sa le cedam femeile frumoase barbatilor lipsiti de imaginatie.

 

Carte

Poate ca zilele din copilaria noastra pe care le-am trait cel mai din plin sunt tocmai cele pe care am crezut ca nu le-am trait cu adevarat, cele pe care le-am petrecut citind o carte preferata.

 

Despartire

Atunci cand doi iubiti se despart, cele mai tandre replici sunt spuse de cel care a iubit mai putin.

 

Dreptate

Inteligenta, ce se afla la originea atator rele, ne apare totusi ca fiind binefacatoare si nespus de nobila: simtim ca numai ea stie sa cinsteasca si sa slujeasca Dreptatea.

 

Emotie

Adevarata frumusete este singurul lucru ce nu poate raspunde asteptarilor unei imaginatii de roman. (…) O femeie se duce sa vada o capodopera la fel de emotionata ca atunci cand termina un roman foileton, cand i se ghiceste in carti sau cand isi asteapta amantul.

 

Fericire

Ma tem ca fericirea pe care mi-o visez nu e indeajuns de inalta, nu indraznesc sa o numesc si ma tem ca o voi nimici numind-o.

 

Geniu

Marii artisti nu sunt niciodata la fel doua zile la rand. Cu atat mai bine, caci inconsecventa este unul dintre semnele geniului.  

 

Imaginatie

Nu ma simt traind si gandind decat intr-o camera unde totul este creatia si limbajul unor vieti cu desavarsire diferite de a mea, vadind preferinte opuse preferintelor mele, unde nu gasesc nimic din gandirea mea constienta, unde imaginatia mea se exalta, simtindu-se proiectata in sanul non-eului.

 

Intelectuali

Majoritatea intelectualilor sunt incapabili sa exprime lucruri simple in cuvinte simple.

 

Loc

Locul unde as vrea sa traiesc este cel unde anumite lucruri pe care le-as vrea s-ar infaptui si unde iubirea ar fi intotdeauna impartasita.

 

Mangaiere

Principala mea trasatura de caracter este nevoia de a fi iubit si, mai exact, nevoia de a fi mangaiat si rasfatat, mai curand decat nevoia de a fi admirat.

 

Nastere

Medicul ginecolog ar putea sa uimeasca o femeie care a nascut, descriindu-i procesul fiziologic al actului pe care ea a avut forta misterioasa sa-l savarseasca, dar a carui natura ii este necunoscuta. (…) O femeie nu trebuie sa stie medicina ca sa nasca, un barbat nu trebuie sa stie psihologia iubirii ca sa iubeasca.

 

Nefericire

Ma vor intelege toti aceia carora uneori vantul le-a starnit, dintr-o data, irezistibila dorinta de a alerga impreuna cu el, pana la mare (…). Toti aceia, mai ales, care stiu ce inseamna, in anumite seri, spaima de a ramane singur cu propria nefericire.

 

Oameni

Ati vazut obiectele si fructele traind ca niste fiinte, iar chipul oamenilor avand pielita catifelata si culoarea neobisnuita a fructelor.

 

Paradis

Singurul paradis in care cred este paradisul pierdut.

 

Placere

Oamenii pot experimenta foarte multe genuri de placere. Dar placerea adevarata e doar aceea pentru care ii parasim pe unii in favoarea altora.

 

Poeti

Iubirea pe care poetii o trezesc in noi ne face sa acordam o importanta generala unor lucruri care, pentru ei, nu semnifica decat emotii personale. Prin fiecare tablou pe care ni-l arata, ei nu par sa ne dea decat o vaga imagine a unui tinut miraculos, diferit de restul lumii, si in inima caruia am vrea sa patrundem cu ajutorul lor.

 

Prosti

Murim uneori de o boala pe care Renan a numit-o Morbus litterarius. Desi fatala pentru inteligenta fiecaruia dintre noi, ea este comoda pentru toti prin aceea ca le ingaduie si celor mai prosti sa distinga, de departe, pe oamenii destepti de cei mediocri si de imbecili.

 

Roman

Stiu ca exista o geometrie plana si o geometrie in spatiu. Ei bine, pentru mine, romanul nu este numai psihologie plana, ci si psihologie in timp.

 

Suferinta

Fericirea e foarte benefica pentru un trup. Dar suferinta e cea care ascute mintea.

 

Talent

Daca talentul consta intr-o anume retorica ambianta care te invata sa faci „versuri libere“ – retorica ale carei „printese“, „melancolii“, „meditative“ sau „surazatoare“, ale carei „smaragde“ sunt la indemana tuturor – putem spune ca astazi toata lumea are talent.

 

Tradare

Femeia pe care o iubim rareori ne implineste toate visurile. Asa ca o tradam adesea cu cate o femeie pe care n-o iubim.

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.