Aflată ca întotdeauna în ultimii ani în căutarea marilor povești de iubire, indiferent dacă marea dragoste înseamnă o căsnicie, o afacere, o carte sau un destin împărtășit, căutările mele au ajuns, firesc și norocos, la o companie românească al cărei nume înseamnă, astăzi, toate acestea la un loc: Romvac. Îndrăgostiți unul de celălalt ca-n ziua în care s-au căsătorit, acum 33 de ani, Viorica și Constantin Chiurciu sunt deopotrivă soți model și oameni de știință, ea doctor în medicină veterinară, el inginer chimist doctorand, manageri de succes ai companiei Romvac și cercetători ale căror descoperiri schimbă lumea într-un fel atât de generos și de vertiginos, încât ne oferă unul dintre rarele, dar atât de prețioasele motive de-a ne simți mândri că suntem români.
Fotografii de Paul Buciuta
Hair-Style: Cristina Grama și Monalisa Cristache, salon Fason by Cristina Grama
Make-up: Mirela Vescan
Locație: Grand Hotel Continental București
Cântecul satului și bucuria studiului
Născută într-un sat din Oltenia, Viorica Chiurciu, fata cea mare a unei familii cu trei prunci, frumoasă și harnică precum fetele din basmele românești, a adus în miezul Bucureștilor toată dragostea față de natură pe care a deprins-o în anii copilăriei. Învăța bine, citea, cânta cu glas minunat și, ca mai toți copiii acelor ani, își petrecea după-amiezele libere și vacanțele mergând cu animalele, îngrijindu-le, învățând să le înțeleagă. A plecat la liceu în Craiova, la “Frații Buzești”, cu gând să devină actriță sau medic, dar destinul a dus-o către dragostea dintâi și a ajuns să studieze medicina veterinară, cu rezultate atât de bune, încât a absolvit facultatea ca șefă de promoție. Și apoi înscrierea la doctorat a venit ca o continuare firească.
Angajată din timpul studiilor postliceale la întreprinderea Danubiana, unde avea să-și întâlnească și soțul, apoi mutată împreună cu acesta la Romvac – companie producătoare de vaccinuri și medicamente penru animale – a cucerit fiecare poziție profesională pe merit, cu muncă multă și iubire fără margini pentru fiecare izbândă științifică. “Pas cu pas, mi-am clădit locul meu şi am avansat de la poziția de şef de laborator la cea pe care o ocup astăzi în cadrul Romvac, director de producţie de medicamente. Am făcut o simbioză extraordinară cu soţul meu şi am creat peste 300 de medicamente numai noi, amândoi”, povestește Viorica Chiurciu, fără să insiste asupra lucrurilor pe care le-am găsit în CV-ul său: zeci de articole publicate în reviste cu impact în străinătate şi în ţară și cinci cărţi de specialitate, dintre care una a primit un mare premiu al Academiei Române.
Născut lângă București, în comuna Afumaţi, unde soții Chiurciu locuiesc şi acum, Constantin Chiurciu este mezinul familiei pădurarului, dar a studiat în Bucureşti, mai întâi electronica, apoi, îndrăgostindu-se de chimie, a intrat la Politehnică. A terminat facultatea printre primii, cu medie mare și zece la licenţă și a fost repartizat în producţie, la Danubiana, locul însemnat care avea să-i schimbe destinul nu doar ca prim reper în care s-a afirmat profesional, ci și ca punct de întâlnire a femeii vieții sale, cea care avea să-i devină soție, partener în laboratoarele de cercetare științifică și suflet-pereche pentru eternitate. “Eram căsătoriţi de un an şi ceva când, în 1983, am venit la Romvac. Erau deja căsătoriți când li s-a propus să se mute la Romvac, pe atunci o filială a institutului Pasteur. Compania producea atunci doar vaccinuri pentru păsări şi animale mici. După Revoluție, o dată cu marile schimbări, cei de la Romvac au avut curajul să se separe de institutul Pasteur și să producă vaccinuri şi pentru alte specii, prevenind astfel, înțelept, căderea pe care concurența marilor firme de medicamente din lume ar fi adus-o cu sine.
“Toate produsele Romvac au fost făcute prin cercetare proprie”, ne lămurește directorul general al companiei, Constantin Chiurciu. “Aşa am început să producem şi medicamente. În prezent, Romvac vinde 80-85% medicamente şi doar 15% vaccinuri. În 2007, odată cu intrarea în Comunitatea Europeană, am renunţat la o serie de produse, dar am făcut altele, cu materii prime agreate de Comunitatea Europeană. Acum avem un laborator nou de cercetare, cu spaţiu de producţie, destinat numai produselor pentru uz uman”.
Sănătatea din gălbenuș
Dacă în zona medicamentelor și vaccinurilor pentru animale Romvac are deja locul său consacrat, începerea cercetării pentru producția de suplimente alimentare de uz uman deschide porțile unei istorii care se anunță a fi cu adevărat grandioasă. Căutările cercetătorilor Romvac au început din încercarea de a rezolva problema bacteriilor, din ce în ce mai multe, devenit rezistente la antibiotice. “Medicii caută mereu soluţii pentru a învinge această antibiorezistenţă”, povestește Constantin Chiurciu. “Noi, cercetători fiind, ne-am propus să căutăm noi soluţii și astfel ne-am întors la o variantă care a fost semnalată încă din 1893. Dacă o găină este inoculată cu un anumit antigen, în gălbenuş apare o imunoglobulină care neutralizează antigenul respectiv. Mult timp s-au utilizat imunoglobuline de la mamifere în tratamentul diverselor boli, după care au apărut antibioticele, iar imunoglobulina din gălbenuş a fost neglijată. În momentul în care antibiorezistenţa s-a manifestat tot mai puternic, cercetătorii din toată lumea au început să caute soluţii şi şi-au adus aminte de această imunoglobulină. Din 1990 s-au publicat studii despre imunoglobuline, însă nu s-au făcut decât cercetări, nu s-a intrat în producţie. Dar în 2010, având laborator de cercetare, ne-am gândit să începem noi să facem studii de acest fel. Am început atunci o colaborare cu spitalul Victor Babeş. Le-am cerut tulpini de bacterii de la pacienţii umani care au fost trataţi fără rezultat cu antibiotic. Spitalul Victor Babeş ne-a pus la dispoziţie aceste bacterii, noi le-am cultivat, am făcut un vaccin şi l-am injectat găinilor ouătoare. După trei vaccinări, am căutat imunoglobulina în gălbenuşul de ou, am izolat-o şi ne-am întors în laborator la bacteriile de la care am pornit. Și, așa cum speram, testele au demonstrat că imunoglobulina aceasta inhibă dezvoltarea bacteriei respective”…
Este atât de simplu, încât… pare complicat. Imunoglobulina din gălbenușul de ou poate fi folosită nu doar în cazul bacteriilor rezistente la antibiotic – deci în acnee, infecții urinare, E. Coli, infecții Stafilococcus Aureus, rinite alergice sau cronice, escare, bronșite, candida, sinuzită cronică, infecție cu streptococcus pneumoniae, hipertrofie de coarne nazale și multe altele – etc… -, ci și în cazul unei boli pentru care nu s-a găsit până acum niciun leac: psoriazisul.
“Avem un caz foarte interesant de vindecare a psoriazisului datorită produselor noastre, produse cu administrare orală”, spune Constantin Chiurciu. “Deşi literatura de specialitate spune că psoriazisul este o boală incurabilă, totuşi, noi am reuşit să obţinem acest rezultat extraordinar pe o pacientă din Constanța. Biopsia actuală a pacientei arată o piele normală. Interesant este că pacienta avea acest psoriazis de paisprezece ani, extins pe tot corpul. Deși tânără, era pensionară, pentru că nu mai putea lucra. La începutul tratamentului, ne spunea că dimineaţa se trezea în cearşafuri pline de sânge pentru că se scărpina şi îşi producea răni permanent”.
Cazul este, cu adevărat uimitor, iar fotografiile demonstrează o izbândă ce se poate vedea cu ochiul liber. Pacienta e fericită, bronzată, bucuroasă că pentru prima oară după foarte mulți ani a putut merge la plajă…
“A fost primul nostru tratament personalizat”, completează Viorica Chiurciu. “Între timp am început să facem şi altele. Am recoltat bacterii de la pacientă, le-am cultivat şi am vaccinat găina şi ne-am întors la doamna şi i-am administrat imunoglobulina pe care a produs-o găina. Pacienta s-a vindecat, iar boala nu a mai revenit. Aceste produse din gama Imunoinstant se găsesc fie sub formă de ou integral, numit Oul Hiperimun PC2, care se consumă direct – crud sau fiert -, fie sub formă de soluţie ce se foloseşte sub formă de gargară, fie sub formă de granule de gălbenuş de ou, iar dacă ne referim la afecţiuni ale pielii, sub formă de gel sau spray. Vă daţi seama ce extraordinar este doar să faci gargară timp de cinci zile cu această soluţie cu imunoglobulină şi să te vindeci de o infecţie căreia nu i s-a găsit leac ani de zile?!”
Și, într-adevăr, efectele sunt miraculoase. În zilele pregătirii materialului nostru, încercând să înțelegem cât mai bine cum funcționează lucrurile, testăm noi înșine, componenții redacției, suplimentele alimentare, minunându-ne de efectele lor rapide și durabile asupra bolilor noastre, cronice sau năpustite peste noi în prag de iarnă, și gata să depunem mărturie că schimbările în bine au loc văzând cu ochii.
Pasiunea nu e muncă
În 1995 întreprinderea s-a privatizat. Salariații au cumpărat-o, iar cifra de afaceri a crescut foarte mult, de la an la an, însă profitul nu a fost împărțit acționarilor, ci aceștia au primit cu toții dividende, iar o sumă a fost întotdeauna reinvestită. “Tot timpul am cheltuit banii noştri, n-am avut nevoie de împrumuturi la bănci” spun cu mândrie Viorica și Constantin Chiurciu, conducătorii Romvac. “Ne-am păstrat inteligenţa indiferent de vârstă. Sunt medici care au peste şaptezeci de ani şi lucrează aici. În momentul de faţă noi avem peste o sută de salariaţi care au peste treizeci şi cinci de ani vechime. Suntem 430 în total. Am ajuns la a treia generaţie de salariaţi.”
Producţia a crescut, între timp și-au creat și un lanţ de unsprezece farmacii Pongo şi depozite în întreaga ţară. IT-iştii companiei au creat toate programele performante cu care lucrează, în așa fel, încât în orice clipă pot fi verificate stocurile din orice depozit din ţară.
“Bunul cel mai de preţ al companiei noastre este acest colectiv. Utilaje cumperi de pe o zi pe alta, dar oameni fideli, dedicaţi întreprinderii, nu găseşti oricând. Prin natura muncii noastre, noi trebuie să avem încredere în oameni, de la primul până la ultimul angajat. Ei ştiu ce au de făcut, şeful doar lansează proiectul şi, când ai oameni bine instruiţi, îi conduci uşor”, ne dezvăluie directorul general… Și completează, zâmbind: “Noi facem ceea ce ne place, deci considerăm că nu muncim”.
Viorica Chiuciu este cea care ne dezvăluie cum a fost ales soțul ei director general, poziție pe care o ocupă de mai bine de 10 ani. “N-a fost uşor să se accepte ca un inginer chimist să conducă medicii veterinari, dar prin rezultatele și succesele pe care le-a avut, oamenii înşişi l-au ales, în unanimitate, prin vot secret. 430 de oameni l-au ales prin vot secret.
Nu este uşor să fii şef, mai ales când conduci peste patru sute de oameni, pentru că tu, ca şef, eşti expus la 360 de grade, eşti văzut din toate părţile. Trebuie să fii foarte atent şi la limbajul trupului, şi la felul cum te comporţi în societate, la felul în care îmbraci. Dar mai ales trebuie să fii foarte sincer şi corect cu omul de lângă tine, să empatizezi cu el.”
Ca în prima zi
Constantin Chiurciu își amintește perfect ziua în care a văzut-o pentru prima dată pe domnișoara frumoasă care avea să îi fie soție. Și ea își amintește la fel de bine, pentru că anii au trecut lin, fără să strice nimic între ei, doar adăugând noi și noi amintiri. Iubirea lor a însemnat, la început, și lupta cu lumea absurdă, comunistă, care se amesteca în viețile oamenilor. Pentru că divorțurile nu erau îngăduite pe atunci, Constantin Chiurciu, care mai fusese căsătorit dintr-o grabă a tinereții, a fost exclus din partid și i s-au anulat toate șansele de a promova. Asta nu i-a împiedicat să meargă înainte împreună, să se iubească la fel ca-n prima zi și să fie cei mai buni profesioniști în domeniul lor.
“Noi am contrazis toate teoriile care spun că nu e bine să lucrezi cu partenerul tău. Din 1983, de când am venit în Romvac, până când am devenit director general, prin 2005, noi am lucrat permanent în acelaşi laborator, în acelaşi birou. Deci am fost împreună 24 din 24 de ore. Mulţi spun că nu e bine să lucrezi cu soţia sau cu soţul, dar noi ne-am simţit la fel de bine şi în familie, şi în producţie”, zâmbește Constantin Chiurciu.
Și-ar fi dorit copii, dar, în urma pierderii unei sarcini în primii ani de căsnicie, nu au mai putut avea. Îi întreb dacă nu cumva acesta poate fi secretul iubirii lor longevive, atât de pline de dăruire unul față de celălalt, iar ei mă contrazic la unison. “Dragostea dintre noi nu s-ar fi împărţit, copiii ar fi avut locul lor…”
Dragoste, călătorii și cântece
Talentată și făcută, parcă, pentru scenă, Viorica Chiurciu cântă frumos și-și urmează hobby-ul cu seriozitate, luând lecții de canto popular și onorând, din când în când, invitații la emisiuni cu specific folcloric. “Probabil că au fost nişte mesaje subliminale venite din copilăria mea. Atunci auzeam cântându-se pe dealuri, mai cântam şi eu, pe la serbări… Cântând de câteva ori la emisiunea O dată-n viaţă, actriţa Doina Ghiţescu m-a remarcat şi mi-a propus să merg să mă audieze un profesionist. Aşa am ajuns să iau lecţii de canto și apoi m-am apucat serios de studiu. Am avut câteva apariţii la Favorit TV, iar Fuego mi-a promis că o să îmi compună nişte cântece. Este doar un hobby, dar îmi place să mă perfecționez”, mărturisește Viorica Chiurciu.
Prezintă și realizează, alături de soțul ei, o emisiune dedicată sănătății pe postul de televiziune Nașul Tv, “Sănătatea în direct”, colaborează la reviste de specialitate și împarte cu omul lângă care trăiește o altă mare pasiune, în afară de știință: călătoriile.
“Ţara mea de suflet este România şi nu ar putea fi altfel. Dar am călătorit prin toată lumea”. Îi cer câteva repere ale frumuseții, iar povestirile Vioricăi Chiurciu desenează în amănunte inedite lumi îndepărtate… “M-a uimit foarte mult Etiopia, pentru mine, a fost o călătorie spre originile umanităţii. Etiopienii trăiesc foarte simplu, încă pisează boabele cu piatra. De când am vizitat aceşti oameni, am căpătat mai mult curaj să trăiesc. Niciodată n-o să-mi mai fie teamă de ziua de mâine, pentru că am văzut cât de puţin îți trebuie ca să trăieşti. M-a impresionat enorm Machu Picchu cu vestigiile lui. Și m-au emoționat obiceiurile din Tibet, mai ales cele legate de înmormântare…”
Am putea vorbi zile în șir, depănând amintiri de călătorie. Am putea vorbi zile în șir despre argumentele soților Chiurciu pentru care n-ar pleca niciodată din țară, deși munca lor de cercetare le-ar deschide granițele oricărei lumi. “Niciunde nu este ca în România”, spun împreună cei doi cercetători a căror poveste de dragoste ne face să nu ne mai îndoim că există mari iubiri pe pământ și ale căror realizări pe tărâmul științei ne dau speranțe că putem trăi mai mult, mai frumos, mai sănătos.
Pentru informații legate de produsele Imunoinstant puteți suna la telefoanele Romvac: 0213503109 sau 0799313331 sau intra pe site-ul http://www.imunoinstant.ro/
As dori un tratament ptr psoriazis și artroza , va scriu din Italia ..mulțumesc anticipat
Va rog oferiti-mi o posibilitate de a va vizita pt un fel de consult. Am suficiente acte medicale, dar mi se pare ca ati realizat minuni !! Cu stima …un ing batran…beteag
as dori sa iau leg.cu domni dr.
http://romvac.ro/contact/
vreau si eu sa iau legatura cu d.l CHIRCIU are telefon s au o adresa unde sa l gasim stie cineva va multumesc
http://romvac.ro/contact/
Am și eu pui de 1lună jumate si sgainateaza cu sînge ce tratament să le dau până în prezent le dau ceai de mentă și furaje de la farmacia veterinară sunt din Brăila am să vă las nr meu de telefon 0756 302 899
As dori sa i-au si eu legatura cu dl. doctor aveti adresa de facebook