”Responsabilitate Individuala” – nici macar nu vedem varful icebergului cand credem ca intelegem aceste doua cuvinte impreuna, ce inseamna cu adevarat si cat de miraculos este rezultatul asumarii ei.
Una dintre “lectiile” pe care le-am auzit foarte des in ultima vreme este: “nu le da/spune oamenilor decat ce vor sa auda/vor”!
M-am gandit ca, in spiritul acestei lectii, titlul acestui articol sau al evenimentelor Why Not Me ar trebui sa sune, mai degraba, ceva de genul: “cum sa faci 5 milioane de euro in 4 luni, fara sa misti un deget! Cum sa evoluezi cum vrei si cat vrei fara sa faci nimic! Cum sa accesezi ‘legea atractiei’ si sa ai toate visele implinite (sex, masina, piscina, fecioare de diverse culori, toate intre 16 si 18 ani, la discretie…)”
Da, nu sunt dusa cu pluta sa nu inteleg ca “responsabilitate”, inteleasa in sensul ei “usual” nu este ceva pe care cineva si l-ar putea dori…. sau veni, platind, sa afle despre ea la un eveniment.
Responsabilitatea, asa cum este perceputa de oameni, in general, are conotatia de vina, blam, povara, greutate.
Daca te uiti in jur, oamenii se feresc de responsabilitate: nu comunica pentru a nu fi responsabili, nu trec la actiune pentru a nu fi responsabili de consecinte, tin capul plecat si nu ies in evidenta ca sa nu fie responsabili, urmeaza doar ceea ce le spun altii pentru a nu fi raspunzatori… joaca jocuri mici si mediocre, ca sa nu esueze si sa nu fie responsabili, si lista este fara sfarsit.
Un lucru scapa din vedere oamenilor, si nici eu nu am fost mai breaza pana cand cineva nu mi-a scos dopurile din urechi in 1983: daca nu esti responsabil pentru ce nu merge in viata ta, cum poti sa fii pentru ce merge?!
Doamne! Daca ati putea auzi!
Responsabilitatea este un dar dat de Dumnezeu (e doar o expresie…) iar pana cand nu ti-o asumi nu esti conectat la realitate, ci la fantasmele mintii tale conditionate, fara sa stii asta.
Cand oamenii nu isi asuma responsabilitatea, sunt rupti total de orice este in jur, nu pot face nici o diferenta, nu pot creste, nu pot evolua.
Pot doar sa dea din gura, ca niste caini, care, intr-o haita, destul de departe ca sa nu poti sa ii ajungi cu pietre sau bete, maraie cu ‘vitejia’ cozii tinute precaut si tremurand intre picioare.
De-ajuns sa se zburleasca cineva la tine si o iei la sanatoasa, retractandu-ti orice experienta si orice ai spus.
Orice companie, orice tara, orice proiect, orice leader, daca nu are in jur oameni care isi asuma (nu isi asuma = nu sunt responsabili) viziunea, implinirea rezultatului, nu au nici o sansa de izbanda.
Daca intrebi orice CEO, orice manager, orice leader de oameni, plangerea concreta, cristalizata, impietrita in resemnare este: “oamenii nu sunt responsabili”!
Viata este un process continuu, si stacheta trebuie sustinuta si ridicata continuu in orice proiect, dar nu ca rezultate palpabile, ci ca fel de a fi. Cand continui sa generezi integritate, asumare, autenticitate si parteneriat, rezultatele vin cum nici nu ai indraznit sa visezi ca este posibil.
Asumarea responsabilitatii ca o posibilitate de a fi este revolutia care transforma fiinta si, de acolo, orice atinge ea.
“Insight Report, Global Risks 2014; Ninth Edition”, este un raport facut de WORLD ECONOMIC FORUM, care are misiunea declarata de “Committed to Improving the State of the World”
Am primit acest raport de la o persoana pe care am avut privilegiul sa o cunosc anul trecut, cu ocazia primei conferinte Why Not Me, si pentru care am profunda stima, si anume Profesorul Marian Rizea.
Raportul, care are 59 de pagini, facut in cea mai profesionista maniera pe care am vazut-o eu pana acum, si cu ajutorul unora dintre cele mai luminate capete de pe planeta noastra, se incheie cu niste concluzii demne sa infricoseze:
The responsibility of preparing for, mitigating and building resilience against many of the risks discussed in this report remains fragmented and unclear. (page 50)
People in the best position to influence solutions to a risk may not be the ones who have most to lose from it.
Questions surrounding who can and should take ownership of planning for the risk, and what is an acceptable level of risk, remain difficult to answer.
Voi scrie acestui forum.
Cine este responsabil de ce se intampla pe planeta este fiecare dintre cei peste 7 miliarde de fiinte care traim acum pe ea.
Cum de oamenii nu vad acest lucru?
Poate il vad, dar vad si faptul ca ce intereseaza pe majoritatea sunt doar … banii, confortul, sexul, cat de bine se imbraca si cat de bine da, distractia, autohipnotizandu-se in a nu vedea.
Si?!
Si nimic!
Nimic nu este in neregula, really.
The way we live is a matter of choice.
Pe 12 februarie, la Bucuresti, pentru ca am ales sa fiu responsabila 100%, sa contribui cu tot ce sunt in stare (sunt un leader in educatie ontologica), voi conduce un workshop de exceptie in cadrul asociatiei de mediu pe care am fondat-o, Why Not Me, in care cei care spun ca vor sa faca ceva pentru starea mediului pe planeta pot sa primeasca sprijin si IMENSA valoare.
Daca esti cineva care spune ca vrea sa faca o diferenta, atunci esti unul dintre cei care vor fi acolo, intr-unul dintre scaune, la Workshop-ul din 12 februarie (detalii si formular de inscriere pe whynotme.ro).