Nu ştim să mâncăm sănătos sau, atunci când totuşi ştim, nu ne folosim ştiinţa. Ne lăsăm pradă poftelor şi trăim după principiul dulce al plăcerii… Aşa se face că, aceia care ajung în cabinetul unui nutriţionist nu află aproape niciodată ceva nou. Însă, dacă tot au dat banii pe consultaţie şi, mai ales pentru că li se cere să vină înapoi la control, de frică, de ruşine, de zgârcenie, se apucă să respecte nişte indicaţii de care nu ar fi avut nevoie, pentru că le ştiau dintotdeauna.
Mâncăm prea mult, deşi ştim că ne-am putea mulţumi cu numai un sfert din cât am înghiţit. Trăim sub mitul că iarna avem voie să mâncăm mai gras sau mai nesănătos, dar de când nu mai stăm și nu mai lucrăm în frig, chiar nu mai e nevoie să trecem la alimentație de iarnă. Alegem restaurantele în care ni se servesc porţii mari, şi ni se pare că acelea sunt locurile ideale în care să mâncăm, deşi, în adâncul inimii şi al burţii, ştim prea bine că n-ar trebui să ne îmbuibăm niciodată. Ne dăm în vânt după dulciuri şi am renunţa oricând la o porţie de legume pentru o prăjitură cu frişcă. Şi, cei mai mulţi dintre noi, nu ajungem să mâncăm fructe niciodată.
Ne ascundem adesea după pretextul că hrana sănătoasă e prea scumpă, că dacă am alege doar alimente sănătoase, ne-am dezechilibra bugetul pentru coșul zilnic. Dar dacă am sta bine să judecăm – sau să ascultăm sfaturile doctorului – am constata că e mult mai avantajos şi mai spornic să dăm banii pe mâncare de bună calitate, mai ales că asta înseamnă o investiție în propria sănătate. Banii dați pe medicamente și, mai ales starea de rău pe care o aduce cu sine boala nu pot fi niciodată puși într-o balanță a prețurilor care contează. Cu siguranță, investiția în tinerețea și sănătatea noastră sunt absolut neprețuite…
Văzând, totuși… CITEȘTE MAI DEPARTE PE SigurantaFinanciara.ro