Este una dintre cele mai dure realizatoare de talk-show-uri TV. Spune, insa, ca nu vrea sa faca rabat de la adevar doar pentru a fi pe placul invitatilor din platoul Realitatea TV. Andreea Cretulescu se declara pasionata de jurnalism si e gata chiar “sa-si sacrifice” cateva kilograme de dragul unui breaking-news solicitant. Pentru ca e convinsa ca merita si ca presa nu e a mogulilor, asa cum e facil sa credem in ultima perioada, ci apartine in continuare jurnalistilor si, mai ales, publicului.
Marea Dragoste / Tango: Esti cunoscuta pentru curajul cu care spui lucrurilor pe nume in fata camerelor de luat vederi. Ba chiar am auzit ca unii te considera o adevarata “spaima” a discutiilor in direct! Exista oameni care n-au venit in emisiune de teama ca-i vei pune la punct? Andreea Cretulescu: Sunt invitati care refuza anumite provocari. Persoanele publice, si in special polititicienii, au o anumita strategie de comunicare. Uneori haotica (rade), alteori bine structurata. Unele subiecte, confruntari, moderatori nu intra in tactica lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care prefera iesiri publice in formule alese de ei si la televiziuni “favorabile”. Asa numita “teama” e generata deseori de imposibilitatea de a comunica sincer, de a le transmite oamenilor si partea goala a paharului. Eu, ca moderator, am ales sa nu evit subiectele “care supara” si, implicit, m-am lovit de anumite refuzuri. Chiar si asa, cred ca este important prentru relatia jurnalist-cetatean (telespectator) sa nu fac compromisuri sau rabat de la adevar doar pentru a nu-i supara pe unii invitati.
Marea Dragoste / Tango: Care crezi ca sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un om de televiziune care face ce faci tu?
Andreea Cretulescu: E dificil sa fac o ierarhie. Sunt importante puterea de munca, nervii tari, documentarea, operatiune care presupune zilnic, fie ca ai chef sau nu, lecturarea a zeci de pagini de informatii, statistici, declaratii, etc. Cred ca e la fel de importanta si pasiunea pentru ceea ce faci, deoarece exista multe momente dificile, iar daca n-ar exista si ceva pasiune, probail ca ai fi tentat sa abandonezi.
Marea Dragoste / Tango: Care au fost cele mai dificile emisiuni pe care le-ai facut in ultimii cinci ani? De ce ti s-au parut asa?
Andreea Cretulescu: Sunt dificile emisiunile gen “breaking news”, deoarece trebuie sa jonglezi cu jumatati de informatii, evenimentul abia s-a produs, se cunosc putine date. Imi amintesc, in urma cu cativa ani, s-a produs un accident in vestul Ucrainei, in care era implicat un tren care transporta fosfor galben. Imediat a aparut un nor care se intindea pe o suprafata de cativa zeci de kilometri. Am moderat acel “breaking news” timp de cateva ore si, dupa ce m-am dat jos de pe scaun, un coleg a remarcat “parca ai slabit cateva kilograme!”. Cred ca avea dreptate. De ce a fost dificil? Informatiile erau contradictorii, unii specilisti spuneau ca norul respectiv este toxic, altii apreciau ca fosforul galben nu are asemenea proprietati, ucrainienii nu recunosteau accidentul, guvernul a format o “celula” de criza abia peste cateva ore. Limita dintre panica si “relaxare” era atat de firava, iar tu, ca moderator, te gandesti : “cum sa fac sa nu generez panica pentru cei care ne urmaresc, oare cine are dreptate?” Oricum, atunci ne-a ajutat vantul (rade), care a dus norul spre granita Poloniei. Neplacute sunt si emisiuniile in care invitatii depasesc limita rezonabilului, se infierbanta, isi arunca cuvinte grele. Unul dintre trucurile mele pentru astfel de momente este sa le adresez o intrebare care nu are nicio legatura cu sursa scandalului. Cea mai frecventa reactie: un moment de liniste si apoi inevitabila “care-i logica intrebarii dvs?” … si momentul tensionat e dat uitarii.
Marea Dragoste / Tango: In ce masura crezi ca un jurnalist se poate tine departe de a-si manifesta propriile convingeri politice in activitatea lui de zi cu zi? Crezi ca mai exista jurnalisti obiectivi? Tu cum te consideri?
Andreea Cretulescu: In ultimii ani, presa a devenit o tinta in lupta politica, un “adversar”, fapt care, din punctul meu de vedere, nu trebuia sa se intample. Presa este doar un canal de informare, iar printre stirile pe care le prezinta exista inevitabil si cele care aduc realitati defavorabile unor conducatori. Mult timp, criticile presei au generat demisii, anchete ale oficialilor, schimbarea unor legi abuzive, etc. Acum s-a inventat arma lui “jurnalistii sunt niste tonomate, reactioneaza doar la comenzile mogulilor”. E mult mai simplu asa, pentru ca nu mai exista bataia de cap a anchetelor, a sanctiunilor. Se aplica strategia “ei latra, noi ii criticam si ne vedem de treaba noastra”. Pare simplu si eficient, dar efectele sunt nocive. Nu doar pentru presa sau pentru societate, dar chiar si pentru politicienii care au lansat acest mod de comunicare. E nociv si pentru acesti politicieni, deoarece traim intr-o epoca in care nimeni nu mai e vesnic la putere. Iar cand va exista o rocada, vor deveni prizonierii proprilor declaratii, pentru ca in societatea noastra, politicile de genul acesta, odata ce au dat roade, sunt continuate. Pe acest fond, cred ca a aparut ideea ca jurnalistii nu-si pot tine in frau convingerile politice. Dar, ziaristii de azi nu sunt cu nimic mai “politici” decat jurnalistii din anii ‘90. S-a schimbat doar retorica unor politicieni in legatura cu presa.
Marea Dragoste / Tango: Stiu ca ai avut mai multe propuneri de a intra in politica. Ce anume te-a facut sa nu-ti doresti pasul asta?
Andreea Cretulescu: Pasiunea pentru jurnalism.
Marea Dragoste / Tango: Cum vezi tu politicianul roman?
Andreea Cretulescu: Politicianul roman e ca apa unui rau de munte. Rece, agitat, iar daca a gasit o mica fisura in munte, o invadeaza imediat si o trece in proprietate (rade).
Marea Dragoste / Tango: Crezi ca presa mai este a patra putere in stat? Crezi ca mai are capacitatea de a face dezvaluiri care sa aiba consecintele firesti pe care le aveau cu ani in urma?
Andreea Cretulescu: E o intrenare dificila. Stiu insa ca multi jurnalisti fac eforturi mari, accepta jigniri, sicane, doar pentru a mentine acest statut de caine de paza al democratiei. S-au distrus multe parghii castigate dupa 90. In plus, si piata media s-a schimbat mult. Printul este in cadere libera dupa expansiunea internetului, criza a afectat inevitabil si mass-media, s-au facut restructurari, multi jurnalisti s-au reorientat.
Marea Dragoste / Tango: Publicul nu stie foarte multe lucruri despre tine. De cati ani esti casatorita si cu cine? Cati ani are baiatul tau, cum il cheama?
Andreea Cretulescu: Sunt casatorita de 11 ani. Sotul meu nu este o persoana publica. Fiul meu are 10 ani si se numeste Alexandru.
Marea Dragoste / Tango: Cat de importanta este familia pentru tine? Privit din afara, cariera e pe primul plan…asa este sau e doar o aparenta?
Andreea Cretulescu: E doar o aparenta. Mi-am propus inca de la inceput sa asigur un echilibru intre cele doua planuri, ceea ce nu exclude uneori compromisuri si intr-o zona si in alta.
Marea Dragoste / Tango: Dar banii cat de importanti sunt in viata ta? Consideri ca esti platita corect pentru munca pe care o faci?
Andreea Cretulescu: Pentru mine, banii sunt doar o necesitate, si nu un scop. In privinta castigului, mereu e loc si de mai bine.
Andreea Cretulescu, pe scurt
Cei mai buni oameni de televiziune mi se par…. englezii.
Emisiunile mele preferate sunt… talk show-urile.
Daca n-as fi fost jurnalist de televiziune, as fi fost…. magistrat.
Cea mai mare reusita in cariera mea este…. fiul meu.
Cel mai mare esec profesional al meu este… temperamentul.
Visul meu profesional cel mai indraznet este….. secret.
Cel mai grav lucru care se intampla in televiziunea de azi este…. ca se uita principiul lui “unde, cand, cum si cine”.
Ocupatia mea favorita este….. calatoria.
Intr-un interviu cu un invitat in platou, niciodata nu fac urmatoarele lucruri: nu dorm (rade).
Filmele pe care le-as putea revedea la nesfarsit, fara sa ma plictisesc, sunt…. Wag The Dog (Inscenarea), Good Will Hunting sau Casablanca.
Politicienii pe care ii admir sunt…. nepretuiti.
Cei mai buni artisti ai ultimelor 100 de ani mi se par… Salvador Dali si Robert de Niro.
Cele mai bune intrebari intr-un interviu cred ca sunt…. cele directe.
Personalitatile care au schimbat decisiv Romania in ultimii 20 de ani cred ca sunt…. Ion Iliescu, Traian Basescu, C.T Popescu.
Cele mai bune carti pe care le-am citit in viata mea sunt…. “Maestrul si Margareta” si „Portretul lui Dorian Gray”.
Cele mai frumoase femei din lume mi se par… cele care stiu sa-si mascheze defectele.
Cei mai atragatori barbati sunt, in opinia mea… cei care au simtul umorului si stiu sa comunice.
Cea mai frumoasa parte a corpului meu este…. habar n-am.
Si cea pe care as vrea s-o schimb, daca as putea…. nasul.
Tinuta mea de zi favorita este compusa din…. haine comode.
Accesoriul de care nu ma despart niciodata este…. geanta.
Parfumul meu preferat este….Paloma Picasso.
Cea mai grozava inventie in materie de cosmetica mi se pare…. gloss-ul.
Mancarea care imi place cel mai mult este… inghetata.
Imi place cafeaua… cu zahar.
Cel mai frumos loc din lume cred ca este…. Muntenegru.
Cea mai reusita vacanta a mea a fost…. ultima.
Ma scarbeste…. lenea.
Respect si apreciez…. onestitatea.
Cel mai nefericita am fost atunci cand…. n-am putut combate monotonia.
Si cel mai fericita am fost cand…. pot explora locuri noi alaturi de cei dragi.
Corina Stoica
Daca pui o intrebare cuiva trebuie sa ai bunul simt sa lasi persoana intrebata sa raspunda. Cu anumiti invitati Andreea Cretulescu nu are bun simt. Eu nu o consider pe Andreea Cretulescu un bun ziarist, si mai cred ca daca vreodata Romania va reveni la valorile civilizatiei, valori pe care Tango le promoveaza, Andreea Cretulescu nu va mai fi ziarist.