fbpx

Andrei, fiul lui Adrian Nastase a declarat ca ”este dispus sa-i ceara lui Basescu gratierea tatalui sau”

de

Andrei Nastase, fiul cel mare al fostului premier Adrian Nastase, a sustinut, duminica seara, ca este dispus sa semneze o solicitare de gratiere a tatalui sau pe care sa o inainteze presedintelui Traian Basescu, insa nu crede ca seful statului va semna documentul sau ca tatal sau va fi de acord.- informeaza Mediafax.

Andrei Nastase a fost intrebat daca este dispus sau daca s-a gandit sa ceara gratierea tatalui sau, dupa ce acesta a fost incarcerat.
“Eu sunt dispus sa fac orice posibil sa-l aduc pe tatal meu acasa. Dar nu stiu daca tatal meu, la randul lui, ar accepta ideea ca cel care sau cei care l-au condamnat sa-i semneze aceasta cerere. Eu as fi dispus chiar personal sa merg la portile Palatului Cotroceni si sa o depun oricand, pentru ca pana la urma interesul meu este ca tatal meu sa nu fie neglijat, acolo unde este cineva sa aiba grija de el si sa-l vad acasa. Cred ca lucrurile au mers si lumea nu a fost pregatita, lucrurile au mers mult prea departe. Nimeni nu cred ca se astepta sa ajungem aici, sa ajungem in situatia asta. Dar eu pentru tatal meu sunt dispus sa fac orice, absolut orice”, a spus Andrei Nastase, intr-o emisiune.

Fiul lui Adrian Nastase a mentionat ca spera ca presedintele Traian Basescu l-ar putea gratia pe tatal sau, despre care a sustinut ca este “un detinut politic”

El a precizat ca s-a gandit la aceasta solicitare in favoarea lui Adrian Nastase, dar nu crede ca ar fi semnata.
“M-am gandit, bineinteles, dar de asemenea nu cred ca ea va fi semnata, nu cred ca m-ar ajuta in vreun fel, dar cu siguranta m-am gandit sa o fac”, a precizat fiul fostului premier.
Ulterior, fiul lui Adrian Nastase a mentionat ca spera ca presedintele Traian Basescu l-ar putea gratia pe tatal sau, despre care a sustinut ca este “un detinut politic”.
Cu toate acestea, Andrei Nastase nu a precizat daca s-a hotarat sa ceara gratierea fostului premier.
Potrivit Legii nr. 546/2002 privind gratierea, aceasta poate fi acordata individual, prin decret al Presedintelui Romaniei, potrivit art. 94 lit. d) din Constitutia Romaniei, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constitutie.
Legea prevede ca gratierea individuala se acorda la cerere sau din oficiu, numai dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Art. 4 din Legea 546/2002 stabileste ca cererea de gratiere individuala, impreuna cu actele anexate, se adreseaza Presedintelui Romaniei si poate fi facuta de catre persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de catre sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate.
Prin decret se pot gratia una sau mai multe pedepse, iar gratierea individuala se acorda numai pentru pedepse privative de libertate, aceste dispozitii aplicandu-se in mod corespunzator si sanctiunilor cu inchisoare contraventionala. Nu pot fi gratiate pedepsele deja executate, pedepsele a caror executare nu a inceput din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnarile cu suspendarea executarii pedepsei, pedepsele complementare si cele accesorii.
Potrivit legii, gratierea individuala nu are efect asupra laturii civile si asupra masurilor administrative pronuntate intr-o cauza penala.
Potrivit art.10 din legea mentionata, in situatia respingerii cererii de gratiere, actul de respingere va fi comunicat persoanei care a introdus cererea, in termen de 30 de zile de la data adoptarii deciziei de catre Presedintele Romaniei.
Gratierea se aplica in termen de cel mult 48 de ore de la data publicarii actului de gratiere in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Legea 546/2002 mai prevede ca gratierea nu impiedica exercitarea cailor extraordinare de atac de catre condamnat si nu poate constitui temei pentru respingerea acestora.- informeaza Mediafax.

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.