Destinul său e plin de paradoxuri. A pornit în viaţă purtând nume angelic, o perioadă a cântat în Corul Patriarhiei, dar şi-a construit o carieră care a stârnit atâtea invidii, încât a fost poreclită, după țara ei, Draculette. A plecat din România, o ţară săracă, şi a ajuns să fie aplaudată cu lacrimi în ochi de cel mai influent om al planetei – Barack Obama. E adorată de o lume întreagă, în timp ce tocmai a semnat actele de divorţ. Nu are copii, dar este mamă pentru fiica surorii ei. Angela Gheorghiu este cea mai titrată soprană româncă a tuturor timpurilor, iar legendele care îi înconjoară numele sunt nenumărate.
Text de Eveline Păuna; Fotografii de Paul Buciuta
Angela Burlacu s-a născut pe 7 septembrie 1965, în Adjud, într-o familie de oameni simpli. Tatăl său era mecanic de locomotivă. Cu toate acestea, pasiunea Angelei Gheorghiu pentru muzică a răzbit: avea doar 6 ani când a interpretat liedul „Guten Abend, Gut’ Nacht”, de Brahms, pe o scenă adevărată, iar acesta a fost doar primul pas pentru ca Angela să urmeze Liceul de Muzică din Bucureşti, şi, mai apoi, Conservatorul din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1990. În acelaşi an şi-a făcut debutul pe Scena Operei din Cluj, cu rolul Mimi din „La Boheme”. Începea să-şi arate valoarea încă din anii Conservatorului. În a doua săptămână de studenţie fusese deja invitata lui Iosif Sava la Televiziunea Naţională. În aceeaşi perioadă s-a căsătorit cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului Ştefan Gheorghiu. În perioada căsniciei cu Andrei, Angela avea să cunoască majoritatea personalităţilor vremii, noul nume – Gheorghiu – deschizându-i uşi pentru a-şi demonstra valoarea. Este, probabil, şi motivul pentru care şi-a păstrat numele dobândit în timpul căsătoriei.
Încă de la început, Angela Gheorghiu a ţintit nu recunoașterea locală, ci pe a lumii întregi. Nu şi-a dorit România, nu a dat niciodată impresia că s-ar prezenta la un concurs pentru a obţine un post pe o scenă românească. Şi după ce a cunoscut cu adevărat gloria, a acceptat să cânte acasă rar, în apariții atent alese. Debutul internaţional a avut loc în 1992, la Covent Garden. Apoi, succesul Angelei avea să cucerească, treptat, toate marile scene ale lumii. A urmat Scena Operei din Viena, apoi Metropolitanul newyorkez. Pe Roberto Alagna, cel care avea să-i devină soţ pentru 15 ani, l-a întâlnit în 1992, la Covent Garden, în spectacolul „La Boheme”. Şi cei doi s-au îndrăgostit atât de tare, încât Angela a renunţat la căsnicia pe care o avea cu Andrei Gheorghiu. S-a căsătorit cu Roberto Alagna, într-o pauză de spectacol, la Metropolitan, datorită fanului lor, Rudolph Giuliani – primarul New Yorkului, care le-a adus actele de căsătorie, la Operă. În câţiva ani s-a recăsătorit şi Andrei Gheorghiu.
Cariera Angelei Gheorghiu s-a construit începând cu sfaturile profesoarelor ei de canto, Mia Barbu şi, mai târziu, în Italia, Virginia Zeani. Există voci care susţin că mare parte dintre secretele profesionale le-ar fi însuşit, în perioada liceului, de la Ion Fălculete, tenorul şi compozitorul aruncat în uitare după Revoluţie. Este curios şi faptul că soprana Angela Gheorghiu nu dezvăluie numele profesoarei din Conservator, pe care nu a plăcut-o. Până în prezent, Angela Gheorghiu şi-a format un repertoriu extraordinar, pe care l-a purtat peste tot în lume: la New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai. Printre distincţiile pe care le-a primit se află un Gramophone Award – „Premiul pentru cea mai bună înregistrare de operă”, în 2001, iar în 2002 a fost nominalizată la Premiile Grammy. În acelaşi an, înregistrarea făcută pentru Emi Records, cu„Tosca” i-a adus un premiu al Deutscher Schallplattenpreis. A mai câştigat, de asemenea, Diapason d’Or Awards, Choc du Monde de la Musique in Franţa, Cecilia Prize în Belgia. La Classic Brit Awards, în 2001 şi 2010, Angela Gheorghiu a câştigat titlul „Female Artist of the Year”. A primit „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris” şi a fost numită Ofiţer al Artelor şi al Literelor şi Cavaler al Ordinului Artelor, de către Ministerul Francez al Culturii şi Preşedinţia României. Printre evenimentele speciale la care a participat se numără Concertul „Michael Jackson si Prietenii” în Munchen, în 1999. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Venetia (mai 2001) şi a Operei din Valencia, în prezenţa Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteţa Sa Prințul Charles în diferite ocazii. În 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel. În 2009, Angela Gheorghiu a cântat în faţa preşedintelui Obama, cu ocazia celei de-a 32-a ediţii a Galei Kennedy Center Honors.
Dincolo de succesul fără margini demonstrat în zecile de mii de spectacole şi în sutele de înregistrări, viaţa Angelei Gheorghiu a fost nuanţată de episoade personale deosebite, dar mai ales de legende care au adus-o în atenţia presei.
Cea mai grea perioadă a vieţii sale…
Părinţii Angelei Gheorghiu s-au despărţit în urmă cu mai bine de 15 ani, iar atunci tatăl sopranei a decis să se călugărească. Astfel, mama Angelei Gheorghiu a rămas în casa de la Adjud, iar tatăl său trăieşte într-o mânăstire din Grecia, unde femeilor le este interzis accesul. Angela Gheorghiu a declarat că tatăl său a ales calea Bisericii, marcat fiind de o dramă care a zguduit destinul Angelei Gheorghiu în 1996, când sora ei, Elena, a murit. De la acest moment, Angela Gheorghiu avea să plângă în fiecare noapte, timp de doi ani. Despre Elena, Angela Gheorghiu spunea întotdeauna că era mai frumoasă şi mai talentată decât ea însăşi. Presa notează că decesul surorii Angelei s-a petrecut în urma unui accident de maşină. Soţul surorii sale a murit patru ani mai tarziu, tot într-un accident de maşină, iar Angela şi-a adoptat nepoata, fiica Elenei. „Sora mea era o parte din mine. Cand era însărcinată obişnuiam să spun: «Vom avea un copil!»”- mărturisea Angela Gheorghiu presei. De atunci, Angela a crescut-o pe Ioana, fiica Elenei, ca pe propriul copil. Şi, pentru că Roberto Alagna intra în căsnicie cu o fiică dintr-o relaţie anterioară, Ornella, Angela Gheorghiu obişnuia deseori să spună în interviuri că are doi copii. Căsnicia cu Roberto Alagna a sfârşit chiar anul acesta, după ce cuplul încercase să salveze mariajul, în repetate rânduri. Se pare că noua iubire a lui Alagna este soprana poloneză Aleksandra Kurzak, care-i seamănă leit Angelei.
Iubirile Angelei
Angela cântă și trăiește plutind, ca și cum ar fi mereu îndrăgostită, așa că presa a încercat să speculeze fiecare apropiere a Angelei de bărbaţi celebri şi să o transforme, în pagini de ziar, într-o posibilă mare pasiune. S-a scris, de pildă, că soprana ar fi trăit o poveste de dragoste cu Marian Ionescu. Iar acesta a declarat pentru revista Ok Magazine: „Am fost de câteva ori la masă, seara. Am reuşit să cunosc o artistă grandioasă şi o femeie tandră. Şi, ca să nu se supere nimeni, o dată ne-am sărutat”. S-a scris că o altă pasiune ar fi fost pentru tenorul Vlad Miriță, zvonurile apărând în 2009, în preajma evenimentului în care au cântat împreună, în Piaţa Constituţiei, jocul de scenă dintre cei doi fiind deosebit de seducător. Şi Dan Bittman ar fi fost unul dintre iubiţii secreţi ai divei. Însă informaţia nu a fost niciodată confirmată de către cei doi care şi-au aşternut colaborarea în piesa „Nu mai e timp” de pe albumul „Love Affair”. Unul dintre cele mai neaşteptate nume așezate în lista posibilelor iubiri ale Angelei este Horaţiu Mălăele. Iar cea mai recentă pasiune românească a sopranei s-a presupus a fi Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013. Cezar a declarat, la CanCan TV: „Am o relaţie foarte frumoasă cu doamna Angela Gheorghiu. Este cu adevărat specială. Acum un an şi jumătate a început relaţia noastră, când mi-a trimis un mail să îmi spună că a auzit de mine. Între mine şi Angela Gheorghiu există o chimie. Dânsa este o doamnă în adevăratul sens al cuvântului! Un cuplu între noi… este format. Am iesit împreună de câteva ori, chiar şi la film am fost. O să cântăm împreună la Moscova, dar doar atât, ca artişti”. Dincolo de aceasta, Cezar a recunoscut pentru Tango că, și dacă ar avea o relație, discreția l-ar obliga să o ascundă. “Viaţa privată a fiecărui om tocmai de aceea e privată. Pentru că nu este expusă public” a conchis Cezar.
Cu ocazia premierei de la Scala din Milano, cu „La Boheme”, pe 26 septembrie 2012, cel care a ţinut să fie prezent în sală a fost chiar regizorul şi scenograful spectacolului, nimeni altul decât legendarul Franco Zeffirelli. Cu aceasta ocazie, el a ţinut să-i dăruiască Angelei Gheorghiu o schiţă realizată de el, având mesajul: „Iubirea mea Angela, aş vrea să ştiu cum să regăsesc mereu împreună cu tine drumurile frumuseţii, ca să ne auzim sufletul şi adevărul celui ce ne-a creat. Trebuie să lucrăm mai des împreună, ca să regăsim darul ce Dumnezeu ni l-a dăruit. Cu multă iubire, întotdeauna al tău, Franco”. Angela Gheorghiu nu a confirmat niciodată informaţiile apărute în presă.
Cotidianul francez „Le Figaro” a făcut o listă cu sumele încasate de marii artişti lirici ai lumii pentru un recital, iar Angela Gheorghiu era printre aceştia. Cotată în topul artistelor de muzică clasică, alături de rusoaica Anna Netrebko, Angela Gheorghiu beneficiază de onorariul maxim acordat de teatrele lirice din întreaga lume. Presa a scris că, în 2011, artista ar fi încasat aproape un milion de euro, iar în cariera sa ar fi obţinut peste 11 milioane de euro – performanţă la care cu greu ajunge orice alt artist de orice gen muzical din România. Mai mult decât atât, cercurile frecventate de Angela Gheorghiu sunt dintre cele mai exclusiviste, soprano româncă fiind prietenă cu oamenii care contează, la nivel mondial – politicieni, oameni de afaceri, designeri…
Peste toată strălucirea din viaţa sa, Angela Gheorghiu stăpâneşte arta compromisului de a nu-şi permite să fie sinceră până la capăt nici în faţa presei, nici în ochii lumii sau chiar în ai ei înşişi. Oferă rar interviuri, criteriile prin care stabileşte unde şi când să apară fiind dintre cele mai neobişnuite. Iar acest lucru se întâmplă pentru că poartă pe umeri o mare povară: povara celebrităţii adevărate.
Angela Gheorghiu a cântat în România pe 6 aprilie 2013, la Ateneul Român, la evenimentul „Despre Muzică şi alte nimicuri – Concert-spectacol cu Dan Grigore şi invitaţii săi” și pe 26 aprilie 2013 la Bacău, alături de maestrul Dan Grigore.