fbpx

Dan Mihalache: La început, soției mele i-am părut arogant

de

A fost ziarist și analist politic, consilier al unor personalități, parlamentar, deputat și membru al Parlamentului European, reprezentant al Guvernului, a condus Administrația Senatului, dar și Administrația Prezidențială, iar acum este ambasadorul nostru în Marea Britanie.

Interviu de Ioana Mandache

 

  • Cel mai important proiect va fi gestionarea relațiilor cu Marea Britanie după ieșirea din Uniunea Europeană

 

E o provocare pentru dvs. funcţia de ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii?

Sigur că da, la viaţa mea am făcut tot felul de lucruri, în special legate de o carieră mai degrabă politică – am fost, pe rând, ziarist, analist politic şi consilier al unor personalităţi care au marcat destinul României. Am fost deputat şi membru al Parlamentului European, am fost membru al Guvernului, am condus Administraţia Senatului şi în final Administraţia prezidenţială. Diplomaţie însă nu am făcut niciodată în sensul propriu al termenului, chiar dacă în virtutea calităţilor menţionate am avut foarte multe tangenţe cu zona de relaţii externe. Din acest punct de vedere e pentru mine o nouă meserie şi o nouă provocare, căreia sper să îi fac faţă cu succes, cu atât mai mult cu cât această nouă provocare este într-un loc foarte interesant, Londra, şi într-o perioadă foarte interesantă, marcată de rezultatul referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Care sunt proiectele imediate şi ce vă propuneţi pe viitor?

Proiectele, aşa cum le-am definit eu în faţa Comisiilor reunite pentru Afaceri Externe ale Parlamentului, atunci când am fost audiat în calitate de propunere pentru postul de ambasador, au suferit anumite modificări, date, în primul rând, de referendumul din 23 iunie, de care vă vorbeam mai sus. În noul context, probabil că cel mai important proiect va ţine de gestionarea, alături de echipa românească, a relaţiilor cu Marea Britanie după ieşirea din Uniunea Europeană. Va fi un dosar destul de complicat, ţinând cont şi de importanta comunitate românească existentă în Marea Britanie, comunitate ale cărei drepturi vor trebui prezervate şi apărate în timpul negocierilor, vorbind aici, în primul rând, de libertatea de circulaţie şi de mobilitatea forţei de muncă. În al doilea rând, cred că misiunea ambasadorului este de a menţine şi consolida parteneriatul strategic existent între România şi Marea Britanie. Acest parteneriat funcţionează foarte bine la nivel politic, militar şi al serviciilor de informaţii. El are nevoie, în perioada următoare, de un „upgrade”, de un nivel superior, mai ales în ceea ce priveşte zona de cooperare economică. În final, dar nu în ultimul rând, relaţia cu comunitatea românească din Marea Britanie reprezintă o prioritate strategică a ambasadei – e o comunitate puternică, importantă, cu o dispersie teritorială mare, cu probleme multiple şi menţinerea relaţiei cu această comunitate, acordarea sprijinului este foarte important.

 

  • Nu mi-am propus deocamdată să mă întorc în politică, mă concentrez pe ce am făcut până acum

 

Vă veţi întoarce în politică după terminarea mandatului ca ambasador?

E o întrebare interesantă. Nu mi-am propus deocamdată să îi dau un răspuns. Mă concentrez asupra a ceea ce am de făcut acum, învăţ lucruri noi şi deosebit de interesante. Sigur, am doar 45 de ani şi poate mai am ceva de spus în politica românească, dar asta vom vedea în timp.

Există persoane care v-au marcat destinul?

Da, sigur, şi în sens pozitiv şi în sens negativ. Prefer însă să ţin aceste nume pentru memoriile pe care le voi scrie odată şi care cred că vor fi interesante pentru înţelegerea politicii ultimilor 20 de ani.

Cum a primit familia vestea? Membrilor familiei le place Anglia?

Părinţii au o oarecare îngrijorare pentru că sunt mai retractili în ceea ce priveşte mobilitatea. Soţiei i s-a părut firesc pentru că noi suntem obişnuiţi cu spiritul de relocare ce caracterizează munca în aceste timpuri moderne. Eu sper ca întregii familii să îi placă Marea Britanie, care are atâtea locuri fascinante. Deocamdată familia nu a venit cu mine.

 

Cât de importantă este pentru dumneavoastră soţia şi cum a fost prima întâlnire?

Acum sper că nu vă aşteptaţi să vă dau alt răspuns decât acela că soţia este foarte importantă pentru mine. Nu cred că aţi intervievat pe cineva care v-a dat un alt fel de răspuns. Prima întâlnire a fost în sfera profesională, la Senat, unde lucram amândoi, într-o anticameră. Pot să vă spun că i-am părut foarte arogant la primul contact.

 

  • Îmi plac filmele și sunt un pasionat al memorialisticii

Care sunt hobby-urile dumneavoastră?

Îmi place istoria, îmi plac filmele, sunt un pasionat al memorialisticii.

 

Ce vă defineşte?

Un oarecare tip de perseverenţă.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.