Angelica Lambru – Intre Scila si Caribda

de

Intre Scila si Caribda ne purtam barcuta, Doamna, toti cei care am ales sa ramanem romani si sa traim in afara granitelor tarii. Un timp. Uneori, o viata. La dreapta, Scila, monstrul cu sase guri si cu trei randuri de dinti, care ne sfasie periodic prin consulatele romanesti din tarile unde locuim. La stanga, Caribda, monstrul nevazut de sub smochinul european, care ne inghite si ne scuipa chibzuit, oriunde ne-am afla, tot incercand sa scape de noi. Ne apropiem de stramtoarea Messinei si auzim latratul de caine al cate unui ministru umflat de fermentii puterii care da cu zarurile peste vietile noastre si ne arata un os-naluca de 700 de euro.

Nici in propriile simturi nu ne mai putem increde. “Urechea te minte si ochiul te-nsala”… Citim in presa cu litere de-o schioapa: “Ministrul Ioan Rus a demisionat”. Enuntul e simplu, dar mesajul e trunchiat, caci ministrul Ioan Rus a fost fortat sa demisioneze, el simtindu-se chiar contrariat de reactia unei tari intregi la declaratiile sale bine intentionate. El isi presara discursul cu “deci”, cu “si asa mai departe”, ca un adevarat orator. N-am priceput, de fapt, niciunul, ce-a vrut domnia-sa sa spuna. Suntem prosti cu totii, si cei din afara, si cei dinauntru. Nici fierar-betonistii din diaspora, nici sotiile lor, nici copiii, nici vecinii domnului Ioan Rus, poate doar familia domnului Ioan Rus, ferita de pericolul enuntat de dumnealui, caci el, ca un Cap de familie ce se afla, e aproape de copii si de nevasta, si vegheaza, se stie ca ochiul stapanului ingrasa vita… Ce ne-om da atata de ceasul mortii, si noi, astia, plecatii, si voi, aia, ramasii, pentru doua vorbe, acolo, atat de fecvente in jargonul cotidian? “Si asa mai departe…”

Pentru ca suntem atat de prosti, incat avem si probleme de deglutitie, vine domnul presedinte al PSD Cluj, domnul Remus Lapusan, si ne ajuta cu un Strepsils, dandu-si cu parerea si netezindu-i consolator blana domnului Urs (sunt femeie, doamna, si nu prea stiu sa scriu, o tin tot in anagrame, de, daca nu m-a dat tata, la scoala?).
“Cred ca domnul Rus a vrut sa semnaleze o problema foarte importanta pentru România. Exista peste 100.000 de copii cu parintii plecati la munca în strainatate. Stim ca domnul Rus foloseste metafore care nu plac tuturor, dar nu cred ca acesta era un motiv pentru care sa demisioneze, însa nu eu decid. Din punctul meu de vedere, domnul Rus si-a facut datoria, a rezolvat problema Master Planului”.

Ce idei desprindem noi din acest mesaj?
1. Ca referentul animat Rus e plin de bune intentii, ca blana domniei sale de puricii arogantei. El doar vrea sa semnaleze o problema a noastra foarte importanta!
2. Emitatorul admite ca referentul animat (bat-o purdalnica de tastatura, era sa scriu “animal”!) foloseste metafore cu dexteritate. (Aceeasi, am spune cu care se foloseste de mana sa dreapta, cand deruleaza sulul de hartie igienica. Indicii exterioare ne indeamna sa credem ca o face relativ des. …Daca-i stangaci, sa ma ierte pentru inexactitate.)
3. Ne face partasi la mesaj (haideti, fratilor, ce va tot frasuiti atata, doar il cunoasteti si va place, d-aia l-ati votat!). “Stim cu totii ca domnul Rus foloseste metafore care nu plac tuturor.” Acum vine intrebarea mea cheie: Dar CUI plac? Cui plac, domnule presedinte PSD, Remus Lapusan? Noua, fierar-betonistilor din diaspora, nu ne prea plac… Familiilor noastre de acasa… nici lor! Imi vine sa ridic doua degete triumfatoare, caci am gasit raspunsul la intrebare: DUMNEAVOASTRA va plac metaforele domnului Rus! E clar, pe dumneavoastra va amuza, poate schimbati metafore asemanatoare, intre domniile voastre, in contexte mai relaxate, vag alcoholice? I-as recomanda, ca un cap de femeie ce ma aflu, o crema anti poches, referentului Rus, caci pungile de sub ochii domniei sale ne indica sursa metaforelor zglobii pe care le emite cu firescul cu care un nou-nascut isi elibereaza intestinul de gaze. Oare stie domnul Rus ce e aia crema anti poches? Sotia dumnealui e la varsta la care ar trebui sa stie, e chiar indicat sa-l ajute sa-si curete privirea si pielita obrazului, mult prea gros, de metafore, in aerul curat al Clujului!
4. Bine ca nu decide emitatorul asupra demisiei referentului. Animat la animat nu-si scoate ochii! Ce daca a impuscat, dintr-un foc, toti iepurii tintiti? Si pe-ai nostri, si pe-ai vostri! Numai iepurii mintii lui continua sa zboare zglobii pe pajistile politicii locale. Nu-l mai scoateti, domnule Remus Lapusan, din tarc, ca iar ramane Clujul fara reprezentanti in guvern! Ardelenii is puscasi faini, no, dara nu s-o afla unu’, dragutu’, sa-i puste o mama de metafore, fostului ministru, de numa, numa ?

Necazul nostru este unul mult mai adanc, Doamna. Societatea romaneasca este profund macista si inradacinat misogina. Femeile romance au fost primele care au emigrat, intr-un adevarat exod, imediat dupa 1990. Au sustinut economia familiala decenii intregi. Si-au tras dupa ele sotii, copiii, parintii, cele care au putut. Dar pe domnul Rus il intereseaza doar mana de lucru masculina, gandindu-se dibaci sa impace capra Masterplanului cu varza diasporei. Ele sunt primele care au cunoscut modelul social european si care nu se vor mai lasa calcate in picioare, la propriu si la figurat, de Danila-ministrul sau de Danila-ziaristul. Stie domnul Rus ca 90% dintre romanii din diaspora, cu calificari superioare, sunt FEMEI? Stie asta, domnul Moise Guran, om inteligent si informat, din pacate si el ingaduitor cu emanatiile RUS-esti de prost gust?

Am ajuns la concluzia uneia dintre legile fundamentale ale traductologiei: fiecaruia trebuie sa-i vorbesti pe limba lui. Domnului Rus i-au si raspuns, de altfel, pe limba folosita de el, barbatii insultati, pe toate site-urile presei. Eu nu cred ca merita sa i ne adresam, Doamna. Sa fie la el, acolo! Am glosat doar, cu mare amaraciune, pe seama subiectului vietii mele, in timp ce incerc sa-mi port barcuta intre Scila si Caribda.

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *