fbpx

Aniversarea Regelui Mihai: decoratii, un concert de gala si inaugurarea “Pietei Regelui” in Capitala

de

Regele Mihai I va implini, pe 25 octombrie, 91 de ani, aniversarea sa fiind marcata printr-o serie de evenimente desfasurate in luna octombrie, intre acestea numarandu-se ceremonii de primire si acordare de decoratii, un concert de gala la Ateneu si inaugurarea “Pietei Regelui” in Capitala.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Potrivit programului aniversarii Regelui Mihai I, postat pe site-ul Familiei Regale a Romaniei, Regele va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, intr-o ceremonie ce va avea loc la sediul institutiei, pe 23 octombrie, de la ora 12.00. La ceremonie, Regele Mihai va fi reprezentat de principesa mostenitoare Margareta si de principele Radu.

 

In aceeasi zi, va fi lansat volumul “Masinile Regelui”, aparut la Curtea Veche Publishing, in cadrul unui eveniment organizat de la ora 17.00, la parterul centrului comercial Afi Cotroceni. Cu acest prilej, publicul se va putea intalni cu Regina Ana, principesa Margareta, principele Radu si principele Nicolae.

 

Volumul “Masinile Regelui”, scris de principele Radu al Romaniei, sarbatoreste o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I al Romaniei – automobilul. Cu numeroase imagini inedite din arhiva personala a Casei Regale, insotite de explicatii ce depasesc simplele detalii tehnice si patrund in viata membrilor Familiei Regale, “Masinile Regelui” este un volum de colectie si un deliciu pentru cunoscatori. Cartea-album prezinta automobilele de epoca pe care Regele Mihai le-a condus de-a lungul timpului, dar si pasiunea sa pentru avioane.

 

Evenimentele dedicate aniversarii Regelui Mihai vor continua miercuri, 24 octombrie, cu o ceremonie de decorare organizata la Palatul Elisabeta din Bucuresti. Cu acest prilej, Regele Mihai I si principesa mostenitoare vor decora o serie de personalitati din Romania si din Europa. La evenimentul care va avea loc in Sala Regilor a Palatului Elisabeta, de la orele 10.15, 11.00 si 11.45, vor participa si principele Radu si principele Nicolae.

 

Tot pe 24 octombrie, Regele Mihai I va fi decorat cu “Emblema de Onoare” de catre ministrul Apararii Nationale. Ceremonia va avea loc de la ora 15.00, in Sala Regilor a Palatului Elisabeta, fiind desfasurata cu ocazia zilei de nastere a Regelui Mihai I, dar si cu ocazia Zilei Armatei. La manifestare vor fi prezenti principesa Margareta, principele Radu si principele Nicolae.

 

Inaugurarea “Pietii Regelui” este un alt eveniment care marcheaza aniversarea Regelui Mihai I, fiind organizat chiar in ziua in care regele implineste 91 de ani, 25 octombrie, de la ora 11.00, de Primaria Municipiului Bucuresti. La ceremonia inaugurarii “Pietei Regelui”, aflata la intersectia soselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu, vor lua parte Regele Mihai I, principesa Margareta, principele Radu si principele Nicolae.

 

Pe de alta parte, in aceeasi zi, de la ora 12.00, Regele Mihai I va primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti. Ceremonia va avea loc la Universitatea din Bucuresti, in prezenta principesei mostenitoare si a principelui Radu.

 

Tot pe 25 octombrie, Regele Mihai I si principesa Margareta vor decora mai multe personalitati din Romania si din Europa. Evenimentul va avea loc in Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la orele 15.15, 16.00 si 16.45, in prezenta principelui Radu si a principelui Nicolae.

 

Printre personalitatile care vor fi distinse pe 25 octombrie de Regele Mihai I se numara si soprana Angela Gheorghiu. Aceasta va primi decoratia “Nihil Sine Deo”, ce este acordata personalitatilor marcante, care au realizat performante de inalt nivel, dupa cum a declarat, pentru MEDIAFAX, biroul de presa al artistei, in 18 septembrie.

 

Pe de alta parte, ziua de 25 octombrie, in care Regele Mihai I implineste 91 de ani, se va incheia cu un concert de gala la Ateneul Roman. Cu ocazia zilei de nastere a regelui, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza al patrulea concert anual de binefacere, fondurile urmand sa fie folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic. Evenimentul va avea loc in sala mare a Ateneului, de la ora 18.00, in prezenta principesei Margareta, a principelui Radu si a principelui Nicolae. La editia de anul acesta a concertului de gala, invitatul special va fi violonistul Alexandru Tomescu, care va fi acompaniat pe scena Ateneului Roman de Ansamblul Stradivarius, dirijat de Gabriel Bebeselea.

 

Evenimentele dedicate aniversarii se vor incheia vineri, 26 octombrie, cu o manifestare in care Regele Mihai I va acorda titlul de Furnizor al Casei Regale unor personalitati si companii din Romania. La aceasta ceremonie, care va avea loc in Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la ora 11.00, va participa principele Nicolae.

 

Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei Elena.

 

Potrivit site-ului Familiei Regale a Romaniei, prima domnie a Regelui Mihai I a inceput in 1927, la varsta de 6 ani, dupa moartea bunicului sau, Regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regenta condusa de unchiul sau, Principele Nicolae al Romaniei. Dupa urcarea pe tron a Regelui Carol al II-lea, in iunie 1930, si dupa plecarea reginei-mama in exil, Regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. In urma abdicarii tatalui sau, pe 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.

 

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurarii autoritatilor comuniste si, in cele din urma, a fost obligat sa abdice, pe 30 decembrie 1947.

 

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta lor organizata la Atena. Au locuit, pana la sfarsitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinta Reginei-mama Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956, dupa care au revenit in Elvetia. Regele Mihai si Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia, insa petrec principalele sarbatori ale anului in Romania.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.