fbpx

Avanpremiera turneelor nationale 2013 la Sala Radio: „Pianul calator”, „Flautul de aur”, „Va place Brahms?”

de

Miercuri, 6 februarie (ora 19.00, Sala Radio va propune un recital extraordinar, care reuneste o parte dintre cei mai apreciati muzicieni romani. Este o avanpremiera a turneelor lor nationale ce vor fi prezentate in acest an in intreaga tara.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pianistul HORIA MIHAIL aduce „Pianul calator”, iar ION BOGDAN STEFANESCU va prezenta, in turneul „Flautul de aur”, singurul flaut din Romania din aur de 18k (creatie a companiei japoneze Muramatsu). GABRIEL CROITORU se va lansa din nou in „Duelul viorilor”, continuand apoi calatoria initiata sub titlul „Vioara lui Enescu”. Daca anul precedent ati raspuns intrebarii „Va place BACH?” adresate de violoncelistul RAZVAN SUMA, in 2013 va veti bucura de o noua provocare prin „Va place… Brahms?”

Concertul special de la Sala Radio va aduce „mostre” de muzica buna din concertele pe care le veti putea asculta in turneele derulate pe parcursul anului. In programul serii veti asculta lucrari de Ludwig van Beethoven, Otar Taktakishvili, Mike Mower si Johannes Brahms.
Seara va fi prezentata de Oltea Serban-Parau, redactor sef Radio Romania Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania.

Pianistul Horia Mihail si-a desavarsit pregatirea muzicala la Universitatea din Illinois si la cea din Boston, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cantat impreuna cu numeroase orchestre din tara si strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».
Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luand parte ca solist la turnee in strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). In aprilie 2011 artistul a sustinut un prim turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul Calator”, continuat in 2012 cu un al doilea turneu solo in 22 de orase din tara si la Chisinau. In afara de cele doua editii cu “Duelul viorilor”, s-a implicat si in alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate “Cele trei dive”, “Flautul de aur”, “Vioara lui George Enescu la sate” alaturi de muzicieni romani de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Ion Bogdan Stefanescu s.a. In anul 2013, Horia Mihail va continua proiectele turneelor nationale initiate in ultimii ani.

Absolvent al Universitatii de Muzica din Bucuresti, Ion Bogdan Stefanescu si-a desavarsit pregatirea profesionala sub indrumarea celor mai de seama flautisti ai lumii si a obtinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. Este Doctor in Muzica, calificare profesionala obtinuta la Universitatea de Muzica din Bucuresti.
Activitatea sa artistica a inceput de la varsta de 14 ani, cand a debutat ca solist, pe scena Ateneului Roman, intr-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucurestean. Din anul 1983 si pana in prezent, Ion Bogdan Stefanescu a desfasurat o intensa activitate artistica, ce a constat in nenumarate recitaluri si concerte, in Romania si in strainatate: Anglia, Franta, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elvetia, Suedia, Norvegia.
Din 1998 pana in prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucuresti, unde ocupa functia de Prim Flautist, Sef de Partida. Din anul 2007 este si solistul Filarmonicii “Banatul” din Timisoara.
A participat, de asemenea, la o serie impresionanta de festivaluri nationale si internationale: „George Enescu”, Culture Escape (Elvetia), Zeit für Musik (Bayreuth, Germania), Festivalul Steingreber (Bayreuth, Germania), Music Fest (Luxemburg), Wien Modern (Viena, Austria), Festivalul International de Muzica Noua (Darmstadt, Germania) s.a.
    Flautistul Ion Bogdan Stefanescu este laureat al mai multor concursuri nationale si internationale si a primit, de asemenea, importante si onorante distinctii pentru meritele sale artistice: “Meritul Cultural” in grad de Cavaler, medalie conferita de Presedintele Romaniei (2011), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formatiei camerale “Trio Contraste”, al carui membru este (2009), Premiul Revistei Muzica pentru interpretare (2009), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistica (2007) s.a.
    Ion Bogdan Stefanescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” si „Profil” si al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trio-ului „Contraste” si al cvintetului de suflatori „George Enescu”.
    In cursul anului 2012, a realizat doua turnee nationale sub genericul « Flautul de aur » alaturi de pianistul Horia Mihail, proiect pe care il va continua in 2013.

Peste o mie de aparitii scenice in tara si strainatate inseamna o cariera bogata pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cantat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a.
Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului roman : Premiul al  III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franta) s.a.
Muzicianul are in palmares mai multe aparitii discografice, printre care «Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra » de Pablo de Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a castigat dreptul de folosinta si canta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla in patrimoniul Muzeului National George Enescu.
In anii 2011 si 2012 a prezentat – alaturi de pianistul Horia Mihail si violonistul Liviu Prunaru – turneele nationale “Duelul viorilor” si doar impreuna cu Horia Mihail turneul “Vioara lui Enescu la sate”, proiecte ce vor fi continuate si in acest an.


RAZVAN SUMA
este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in numeroasele recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires sau „Kursall” din San Sebastian.
In anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar in 2002 a inceput programul de perfectionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.
Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Razvan Suma a fost prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz.
Primul turneu solo sustinut de Razvan Suma, Va place BACH ?, editia I (1-21 martie 2012), a insemnat prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei suitelor pentru violoncel solo semnate de J.S. Bach. Cea de-a doua editie a turneului national Va place BACH ? s-a desfasurat intre 2 octombrie si 7 noiembrie in zece orase din Romania.
In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea si in Romania, in cadrul atelierelor organizate de Asociatia SONORO.
Pentru anul 2013, in afara proiectelor concertistice si camerale, Razvan Suma pregateste un nou turneu national intitulat Va place Brahms?.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.