fbpx

Cavalerul Rozelor, splendida comedie a lui Strauss – transmisiune online de la Metropolitan Opera

de

Splendida și profunda comedie a lui Richard Strauss, Cavalerul Rozelor / Der Rosenkavalier, se transmite astăzi, într-o distribuție de excepție, cu Renée Fleming, Elīna Garanča, Günther Groissböck și Erin Morley, în streamingul online gratuit dăruit de Metropolitan Opera iubitorilor de operă din întreaga lume. Pentru a o viziona, după ce intrați pe metopera.org apăsați butonul alb WATCH NOW.  Fluxul va fi disponibil astăzi, 20 aprilie, până la ora 18:30 EDT, respectiv până noaptea la ora 01.30, ora României – marți, 21 aprilie.

Fotografie Metropolitan Opera

Soprana Renée Fleming (desăvârșită în rolul Mareșalei Prințese), mezzo-soprana Elīna Garanča (în fascinant rol masculin, întruchipându-l cu talent pe tânărul Octavian Rofarno), bassul Günther Groissböck (în rolul Baronului Ochs auf Lerchenau) și soprana Erin Morley ( în rolul tinerei Sophie) formează un cuartet de neegalat într-o distribuție de excepție, în care și excepționalul tenor Matthew Polenzani are o apariție-bijuterie în primul act, în rolul cântărețului italian, în vreme ce Sebastian Weigle dirijează superba producție a lui Robert Carsen.

După ce a uluit și scandalizat lumea operei cu  Salomeea și Elektra – portretizând într-o manieră psihanalitică cele două puternice eroine antice ale mitologiei grecești –  marele compozitor Richard Strauss a revenit cu această comedie modernă, veselă și elegantă, ilustrând încurcăturile romantice și erotice ale personajelor din lumea aristocrației și abordând teme precum dragostea, indiscreția, înțelepciunea sau suferința maturizării, eterna căutare a dorințelor sau sacrificiul pentru un bine mai înalt decât aspirațiile proprii.  Acțiunea se desfășoară la jumătatea secolului XVIII, montarea de la Met ilustrând opulenta, dar muribunda strălucire a Imperiului Habsburgic.

Cavalerul Rozelor este o operă în trei acte, iar premiera ei a avut loc la Hopfer (astăzi Semperoper) din Dresda, în 26 ianuarie 1911, sub bagheta dirijorului Ernst von Schuch.

Opera începe în dormitorul Mareșalei von Werdenberg, o doamnă elegantă de 32 de ani, care tocmai a petrecut o noapte de pasiune cu tânărul conte Octavian Rofarno, un june de doar 17 ani. Mareșala știe că acesta va căuta curând o iubită mai tânără, așa că îl trimite într-o misiunea specială: să ducă un trandafir de argint unei tinere pe nume Sophie, din partea Baronului Ochs auf Lerchenau. Așa cum era de așteptat, cei doi adolescenți se îndrăgostesc imediat. Furios, Faninal (tatăl fetei) îi poruncește să plece la mănăstire, dar Octavian, decis să se căsătorească cu ea, pune la punct un plan pentru a-l discredita pe baron. Abia la final, după multe încurcături și aventuri amuzante, cei doi tineri vor reuși să rămână împreună.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Opera și balet

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.