Joanna Blythman, jurnalist in domeniul nutritiei, demonteaza, intr-un articol aparut in Daily Mail, o parte din regulile alimentare pe care cu totii le-am considerat adevaruri absolute, pana acum. Laptele integral – da, acela plin de grasime – e mai sanatos decat cel degresat, indulcitorii artificiali ingrasa, painea integrala poate fi la fel de rea pentru silueta ca si cea alba, si pana si soia e plina de toxine!
Intr-o lume in care informatiile despre nutritie se propaga in media cu viteza luminii, mersul la supermarket a devenit o adevarata pacoste pentru cei preocupati sa manance echilibrat. Ce sa alegem de pe rafturile cocosate de bunatati? Ambalajele atractive ne abat privirea de la etichetele care specifica ingredientele, si oricum, suntem bombardati cu atatea opinii despre beneficiile si ororile care vin la pachet cu un aliment sau altul, incat devenim confuzi. Ne ghidam, insa, dupa cateva reguli pe care le stim, parca, dintotdeauna: numai laptele degresat e sanatos; numai painea integrala e inofensiva pentru silueta; consumul de oua trebuie limitat la nu mai mult de trei pe saptamana; soia e grozava, iar carnatii nu au ce cauta in meniul nostru. S-ar putea ca lucrurile sa nu stea tocmai asa…
Ouale sunt sanatoase – putem manca unul in fiecare zi
Blamate, pana nu demult, pentru colesterolul pe care-l contin in galbenusuri, ouale sunt, dintr-o data, binevenite in dieta noastra zilnica. “Este tot mai des acceptat faptul ca, daca asimilam colesterol din alimente, acesta nu duce la ingrosarea arterelor si nu provoaca boli de inima. Mai mult, stiinta nu sustine ideea conform careia oamenii cu nivelul colesterolului ridicat au o sanatate mai precara decat cei cu nivel mai scazut. Ouale ne ofera proteine de buna calitate si sunt o sursa exceptionala de vitamine. Sunt foarte hranitoare, asa incat pot fi mancate cu incredere. Consumate la micul dejun, sunt mai hranitoare chiar decat cerealele. Deci, nu va temeti sa mancati cate un ou in fiecare zi”, ne indeamna Joanna Blythman.
O portie de carnati, cu salata si legume, este binevenita
Daca deliciosii carnati te ingrasa, consumul lor nu este automat rau pentru organism, continua jurnalista britanica, intrucat nu exista dovezi clare care sa sustina idea ca grasimea saturata e daunatoare. Dimpotriva, tot mai multi cercetatori au inceput sa insiste pe faptul ca grasimile saturate ar putea avea multe beneficii, cum ar fi intarirea sistemului imunitar. “Asa ca o portie de carnati, insotita de o cantitate generoasa de salate sau legume ar putea fi binevenita in organism. Insa este important sa cumparati carnati cu un continut ridicat de carne – ideali sunt cei care au in jur de 85-90 % carne”.
Adevarul toxic despre struguri
Sunt fructele in care aveam cele mai multe sanse sa gasim reziduri de pesticide, spune Joanna Blythman, testele aratand ca aproape toti strugurii non-organici sunt contaminati astfel, cu pana la 11 pesticide diferite. “Strugurii sunt crescuti in vii care raman in acelasi sol, an dupa an, dezvoltand tot felul de boli care cer tratament chimic repetat. Problema aceasta a fost remarcata cel mai des la strugurii din Chile”. Nutritionistii indeamna, astfel, sa cumparam struguri organici.
Soia e plina de toxine
In ciuda faptului ca a tot fost promovata drept un aliment sanatos in ultimii ani, soia contine toxine si anti-nutritenti dezvoltati natural, sustine Joanna Blythman. De exemplu, in soia gasim acid fitic, care poate reduce capacitatea organismului de a asimila minerale esentiale – calciu, magneziu, cupru, fier si zinc. De asemenea, soia mai contine anumite substante care ne impiedica sa digeram proteinele, provocand, astfel, afectiuni pancreatice. Surprinzator, jurnalista recomanda consumul de sos de soia, caci astfel, “proteina vegetala”, atat de laudata pana acum, trece printr-un proces indelungat de fermentare care neutralizeaza toxinele.
Laptele integral e mai sanatos
Multi oameni au renuntat la consumul de lapte din cauza continutului sau ridicat de grasime. Insa jurnalista de la Daily Mail spune ca, in general, laptele integral contine in jur de 3.7 % grasime pentru 100 de mililitri, in timp ce laptele degresat are aproximativ 1-1.5 % sau 0.1 % grasime, “asa ca, daca nu beti litri intregi de lapte pe zi, nu e o mare diferenta in ce priveste aportul de grasime in organism”.
Indulcitorii artificiali pot ingrasa
Au gust dulce, insa nu au calorii, asa ca nu e de mirare ca indulcitorii artificiali sunt salvarea oricarei femei aflate la dieta. “Dar cercetarile mai noi arata ca, desi indulcitorii falsi pot convinge papilele ca au gust de zahar, creierul nu poate fi pacalit. Unele studii au demonstrat ca, daca alegem indulcitori in loc de zahar, avem mai multe sanse sa ne ingrasam decat sa slabim. Una dintre teorii spune ca organismele noastre, programate sa proceseze mancare naturala, se asteapta ca un gust foarte dulce sa fie insotit de calorii, iar cand nu este, intra in “cautare” de calorii. Cu alte cuvinte, daca bei o Cola dietetica, e posibil ca pofta sa nu-ti fie satisfacuta si sa-ti doresti sa mananci altceva dulce dupa aceea. O alta posibilitate este aceea ca indulcitorii artificiali nu recompenseaza acea zona din creier asa cu o face zaharul, asa ca ei provoaca o pofta si mai mare de dulce si pot duce chiar la dependenta”, explica Joanna Blythman.
Painea integrala poate fi la fel de rea precum cea alba
Stim ca painea alba nu este sanatoasa, dar exista cateva feluri de paine integrala care pot fi intruduse in aceeasi categorie. Asta pentru ca, intocmai ca si painea alba, au un indice glicemic ridicat care poate stimula secretia de insulina. Aceasta, la randul ei, incurajeaza corpul sa acumuleze grasime. “Astfel, consumul unor cantitati mari din aceste tipuri de paine poate duce la ingrasare, chiar daca ele, in sine, nu contin grasime deloc sau aproape deloc. Totodata, aceste tipuri de paine nu sunt foarte eficiente in a va potoli apetitul, deoarece carbohidratii sunt digerati mai rapid decat proteinele sau grasimile. Asa ca va puteti trezi din nou flamanzi dupa o ora sau doua, si puteti avea alte pofte care va vor face sa mancati in plus”, atentioneaza jurnalista.