fbpx

Compozitorul Richard Rodney Bennett a murit la varsta de 76 de ani

de

Compozitorul britanic Richard Rodney Bennett, nominalizat de trei ori la premiile Oscar pentru coloanele sonore ale filmelor “Departe de lumea dezlantuita” (1967), “Nicolae si Alexandra” (1971) si “Orient Expres” (1974), a murit la varsta de 76 de ani, luni, la New York, informeaza variety.com.

Richard Rodney Bennett a compus coloanele sonore si pentru alte filme de referinta, precum “Secret Ceremony”, “Billion Dollar Brain”, “Equus”, “Yanks”, “The Return of the Soldier”, “Enchanted April” si “Patru nunti si o inmormantare”. Compozitorul britanic a compus coloanele sonore si pentru cateva productii de televiziune precum “Sherlock Holmes in New York”, “Murder With Mirrors” si miniseriile TV “Tender Is the Night” si “Gormenghast”.

 

Cariera lui a depasit insa sfera filmului si a televiziune. Bennett a fost unul dintre cei mai mari compozitori britanici de muzica clasica, compunand trei simfonii, concerte pentru diverse instrumente si un numar mare de compozitii pentru orchestre camerale. Totodata, Bennett era un obisnuit al scenelor din cluburile de cabaret si de jazz din Londra si din New York.

 

S-a nascut in 1936 in comitatul britanic Kent. Mama lui a fost o pianista si compozitoare care a studiat cu Gustav Holst, iar tatal lui era scriitor de carti pentru copii. Si-a inceput cariera muzicala la o varsta frageda, cantand intr-un cvartet pentru coarde inca de la 15 ani. A studiat apoi cu Elisabeth Lutyens, a urmat cursurile celebrei Royal Academy of Music si la sfarsitul anilor 1950 a luat lectii private cu compozitorul Pierre Boulez la Paris.

 

Filmul “Departe de lumea dezlantuita/ Far From the Madding Crowd” i-a adus prima dintre cele trei nominalizari la premiile Oscar, desi coloana sonora pe care a compus-o pentru filmul “Orient Expres/ Murder on the Orient Express”, bazat pe romanul scris de Agatha Christie, a fost probabil cea mai cunoscuta dintre compozitiile sale. A primit si o nominalizare la premiile Emmy pentru o alta adaptare a unui roman de Agatha Christie, “Crima cu oglinzi/ Murder With Mirrors” (1985).

 

In ultimii ani, Richard Rodney Bennett s-a concentrat asupra compozitiei si inregistrarilor de muzica clasica. Opera sa “The Mines of Sulphur” a fost inregistrata in 2005. S-a mutat la New York in 1979 si a fost innobilat de regina Elizabeth a II-a in 1998.

MEDIAFAX

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.