fbpx

Concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin de Ziua Universală a Iei, la Brașov

de

De trei ani consecutiv, Bastionul Țesătorilor din Brașov marchează deschiderea stagiunii estivale printr-un concert dedicat Zilei Universale a Iei, iar anul acesta nu face excepție. Concertul va fi susținut de pianistul Mircea Tiberian și solista Nadia Trohin și va avea loc sâmbătă, 24 iunie, de la orele 19:00, accesul fiind gratuit, în limita locurilor disponibile.

Cei doi artiști vor reda autenticitatea folclorului românesc printr-un repertoriu special format din melodii inspirate din creația populară și muzica ușoară românească compusă cu zeci de ani în urmă, reinterpretate pe ritmuri de jazz.

Mircea Tiberian

Mircea Tiberian este compozitor și pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe mai mult de 4 decenii și include peste 20 de albume discografice. De-a lungul timpului, acesta a condus sau a făcut parte din mai multe grupuri de jazz și a avut turnee în Statele Unite, Franța, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Grecia, fosta URSS, Siria și România. A cântat alături de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă și Anca Parghel. Experiența artistului nu s-a limitat doar la nivelul muzical, ci s-a extins și spre cel academic, fiind lector la Universitatea de Muzică din București, la secția de jazz pe care, de altfel, a și înființat-o în 1990. Este fondatorul și coordonatorul Departamentului de Jazz din București (începând cu 1990 și până în prezent) și din Cluj (începând cu 1996 și până în prezent). Mircea Tiberian mai este și autorul „Curriculumului de Jazz” pentru liceele de muzică din România.

Nadia Trohin

Nadia Trohin este o muziciană cu o voce hipnotică și o personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton. Cu o carieră în muzică ce a început devreme, Nadia Trohin s-a remarcat prin pasiunea și dedicarea sa față de arta interpretării și compoziției muzicale. Și-a definitivat studiile de licență, masterat și doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2010, a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Târgu Mureș și, în același an, a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian. Aceasta a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Maurice de Martin, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu, iar lista poate continua. În paralel cu activitatea concertistică, Nadia Trohin se implică activ și în domeniul educațional, fiind asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Muzică din București și trainer vocal la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. Prin versatilitatea sa, Nadia Trohin își croiește drumul muzical, oferind o experiență sonoră inconfundabilă.

De-a lungul istoriei, ia a fost purtată de femei și bărbați în zonele rurale ale României și a devenit un simbol al identității naționale și tradițiilor populare. Cu toate că există o tradiție de sute de ani în ceea ce privește purtarea iei, Ziua Universală a Iei a fost instituită abia în anul 2013, ca o inițiativă pentru a conserva și promova patrimoniul cultural românesc.

De la motive florale, la forme geometrice perfect brodate în culori vii pe materiale naturale, ia românească este o expresie artistică a identității și apartenenței la o anumită zonă geografică. Frumusețea ei a fost apreciată și de marii pictori români și europeni, cum ar fi Nicolae Tonitza, Camil Ressu sau Henri Matisse. De-a lungul timpului, ia nu și-a pierdut farmecul, ci dimpotrivă, le-a cucerit pe reginele României, Elisabeta și Maria. Regina Maria a fost o adevărată ambasadoare a portului popular românesc în țară și peste hotare.

Astăzi, ia românească constituie inspirație pentru marile case de modă ale lumii, precum Christian Dior, Valentino sau Jean Paul Gaultier, care au adus în creațiile lor motive tradiționale, broderii și culori vibrante, promovând astfel frumusețea și autenticitatea culturii românești pe podiumurile internaționale.

De Ziua Iei, firul roșu al broderiei se împletește în mod autentic cu acordurile de jazz și versurile de inspirație autohtonă, în Bastionul Artiștilor, în cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), cu sprijinul Coresi, Brainia și Zizin.

 

Muzeul Județean de Istorie Brașov

Este între cele mai importante instituții culturale publice ale județului Brașov. Deține cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului Brașov (159.255 piese), acoperind toate epocile istorice, din preistorie până în perioada contemporană.

Este liderul muzeelor locale după criteriul numărului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri și elevi.

Muzeul organizează diverse evenimente culturale (expoziții, seminarii, conferințe, dezbateri, festivaluri etc.), în parteneriat cu instituții și organizații publice sau private.

În perioada în care sectorul artistic a fost printre cele mai greu încercate de pandemie, s-a născut la Brașov proiectul ,,Bastionul Artiștilor” prin care Muzeul Județean de Istorie Brașov, la inițiativa managerului Nicolae Pepene, a pus Bastionul Țesătorilor la dispoziția instituțiilor de cultură din Brașov ca spațiu alternativ pentru organizarea evenimentelor în aer liber, în condiții de siguranță impuse de măsurile legale pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

Lansat sub sloganul ,,Dacă vă place arta puteți să ne priviți de sus”, proiectul local a stârnit mult interes în rândul artiștilor independenți și a căpătat anvergură națională, generând în 2020, 2021 și 2022 adevărate stagiuni estivale.

 

Despre UCIMR

 

Fondată în anul 1995, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.

 

Proiectele UCIMR

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.