fbpx

Conversații atemporale între George Enescu și compozitorii contemporani lui: 8 concerte la Muzeului Național de Artă din București

de

Opt concerte menite să celebreze relația lui George Enescu cu alți compozitori contemporani cu el au loc pe perioada desfășurării Festivalului Internațional George Enescu la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României din București. Repertoriile alese pentru concertele din această serie sunt menite să reflecte tema din acest an a festivalului desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și produs de Ministerul Culturii, „Generozitate prin muzică”.

Mi-am dorit ca seria ‘Enescu și contemporanii’ să creeze o atmosferă cât mai intimă. Se referă pur și simplu la relația pe care Enescu o avea cu contemporanii lui, cu alți compozitori. Enescu a fost genul de om care n-a întâlnit niciodată un dușman pentru că întotdeauna a fost generos, primitor. De aceea, toți cei care au colaborat cu el spun că a fost un suflet atât de deschis. Muzica aceasta, care se axează pe Enescu și contemporanii lui, trebuie prezentată într-un context foarte intim, de aceea, aceste concerte de la Sala Auditorium sunt prezentate dimineața, la ora 11:00, și sunt gândite să ne simțim ca și cum ar fi în sufrageria lui Enescu, iar prietenii lui, alături de el, au o conversație prin muzică, una atemporală, a declarat Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu.

 

Seria a debutat sâmbătă, 2 septembrie de la ora 11:00 cu concertul Fine Arts Quartet, care i-a avut drept invitați pe pianiștii Gisele și Fabio Witkowski și pe contrabasistul Săndel Smărăndescu. Înființat la Chicago în 1946, cvartetul este una dintre puținele formații de elită care a înregistrat și a efectuat turnee internaționale timp de peste trei sferturi de secol, fiind numit de cotidianul Washington Post ca „unul dintre numele de aur ale muzicii de cameră”. Renumiții muzicieni americani au interpretat un program format integral din lucrări de George Enescu, printre care Sérénade lointaine pentru trio cu pian, Pastorale, Menuet triste et Nocturne pentru vioară și pian la patru mâini și bine-cunoscuta Rapsodie română în la major op. 11 nr. 1.

 

Cvintetul V Coloris va cânta prima dată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu duminică, 3 septembrie de la ora 11:00. Ansamblul de suflători recunoscut ca unul dintre cele mai solicitate din Scandinavia și România explorează tradiția folclorică românească, muzica contemporană, dar și repertoriul universal. Pentru debutul în Festivalul Enescu cvintetul V Coloris va avea alături cinci instrumentiști români de excepție, membri în cele mai importante orchestre din Europa: Edouard Szabo – flaut (solo flaut piccolo în Orchestra Națională a Franței), Adrian Luncanu – corn englez (corn englez în Orchestra Operei Naționale din București), Aurelian Băcan – clarinet (solo clarinet la Filarmonica Transilvania din Cluj), Ionuț Podgoreanu – corn (solo corn la Orchestra Gran Teatre del Liceu din Barcelona), Alexandru Chirica – fagot (solo fagot la Orchestra Simfonică din Malmo). În programul concertului vor fi lucrări de György Ligeti, George Enescu, Dinu Lipatti și Béla Bartók precum și lucrarea Lumina de Doina Rotaru, dedicată cvintetului V Coloris.

 

Următorul eveniment din Seria Enescu și contemporanii are loc sâmbătă, 9 septembrie de la ora 11:00. Pe scenă vor urca Duo Harriet Krijgh violoncel și Lauma Skride pian, iar programul cuprinde Sonata nr. 1 de Johannes Brahms, Nocturne et Saltarello de George Enescu, Waldesruhe de Antonin Dvořák și Sonata în la major de César Franck.

Ensemble Contempo Paris va concerta duminică, 10 septembrie de la ora 11:00, iar lucrările abordate vor fi Cvintetul cu pian în mi bemol major op. 44 de Robert Schumann și Cvintetul cu pian în la minor op. 29 de George Enescu.

 

Programul Seriei Enescu și contemporanii continuă cu un recital al pianistului Alexander Krichel, cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente lucrări din literatura pianistică. Acesta va interpreta Suita nr. 2 în re major op. 10 de George Enescu, Gaspard de la nuit de Maurice Ravel și Studii-tablou op. 39 de Serghei Rahmaninov. Concertul are loc sâmbătă, 16 septembrie de la ora 11:00.

 

Duminică, 17 septembrie are loc un concert de trio, cu Andrei Licareț la pian, Avigail Bushakevitz la vioară și Andrea Casarrubios la violoncel. Programul conține lucrări de Zoltán Kodály, Georges Boulanger, George Enescu și Dmitri Șostakovici.

 

Vocalise Ensemble ajunge pe scena de la Sala Auditorium sâmbătă, 23 septembrie de la ora 11:00. Ansamblul format din Steluța Radu (pian), Mircea Călin (vioară), Viorel Tudor (violă) și Marin Cazacu (violoncel) va interpreta Cvartetul cu pian nr. 1 în sol minor op. 25 de Johannes Brahms și Cvartetul cu pian nr. 1 în re major op. 16 de George Enescu.

 

Seria se încheie duminică, 24 septembrie de la ora 11:00 când publicul va avea parte de un recital de excepție al cunoscutului violonist francez David Grimal alături de pianista Raluca Știrbăț. Vor fi prezentate Nocturna în re bemol major, „Hommage à la Princesse Marie Cantacuzène” și Sonata nr. 3 în la minor pentru pian și vioară op. 25, „în caracter popular românesc” de George Enescu, precum și lucrări de César Franck și Eugène Ysaÿe.


Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim. Link direct.

———————————-

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD – Groupe Société Générale

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR; ALTHAUS, BIGOTTI.

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, RPG Security, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti; Ministerul Antreprenoriatului si Turismului;
Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Partener de mobilitate: Blue;
Partener de vizibilitate: Xiaomi România;

Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres;

 

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack;

 

Parteneri media: Europa FM, ELLE, Alist Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Evenimentul istoric, evz.ro, Leviathan,  IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, LiterNet.ro, Urban.ro, Catchy.ro, PRESShub.ro, Modernism.ro, Life.ro.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.