Fiecare ediție a revistei noastre vine cu emoție nouă și cu bucurie proaspătă, dăruind cititorilor săi un pic din sufletul celor care au realizat-o sau care au ales să își deschidă baierele inimii în mărturisiri și imagini originale și unice. Și de data aceasta, ediția de noiembrie a revistei Marea Dragoste/revistatango.ro aduce cititorilor săi o colecție excepțională de povești emoționante de viață, interviuri cu mari artiști și personalități remarcabile, fotografii superbe, istorii de dragoste și texte literare splendide.
Șerban Pavlu, deținătorul rolului principal în serialul original HBO Umbre, este și eroul uneia dintre copertele noastre și al unui interviu de excepție, în care a vorbit despre dificultățile paternității, despre cât de greu este să împaci viața de familie cu profesia de actor, despre schimbările care vin odată cu trecerea timpului, și în profesie, dar și în iubire, precum și despre rolurile pe care le are în teatru sau film.
“Experienţa paternităţii a fost, toată, foarte ciudată pentru mine, cinci ani a fost… ca o facultate. Abia acum sunt părinte, până acum nu mă dezmeticisem. Am avut nevoie de cinci ani ca să mă transform într-un tată” a mărturisit actorul, tată a doi copii mici.
Un interviu frumos ca o lacrimă, cu jurnalista Cristina Stănciulescu, descuie porțile unei teme reluate, apoi, în întreaga ediție, aceea a iubirilor ideale, neașezate în rosturile unanim acceptate ale lumii, trăite cu frenezia tinereții și curajului îndrăgostirilor dintâi.
“I-am scris o scrisoare lui Paler. Și așa a început totul…” deschide Cristina Stănciulescu istoria sa de admirație și de iubire cu marele scriitor.
“În decembrie ’89 m-a sunat şi mi-a zis: „Ţi-am dat telefon să îţi spun că te iubesc. Este primul telefon pe care îl dau ca om liber!”, ne dăruiește Cristina Stănciulescu una dintre amintirile sale neprețuite.
Am promis că-l vom ademeni pe Adrian Naidin în paginile revistei noastre lună de lună și ne-am ținut de cuvânt. Marele muzician a acceptat să ne vorbească despre dragoste, într-un prim episod al întâlnirilor noastre cu arta și cuvintele lui.
“Iubirea nu ne umple viața. Ci dă viață. În ziua de apoi, spunea cineva, nu o să mă întrebe cât de mult am suferit, ci cât am iubit. Cred și acum că prin asta poate fi cântărit un om. Prin cât a iubit. Simt că iubirea este ceva mai complicată decât ne-am dori. Putem avea principii și viziuni idealiste, tot felul de reguli de eficientizare a vieții în care să credem, dar nu întotdeauna se aplică în realitate. “Dureros, însă, este aproape întotdeauna”- așa îmi spunea o femeie care mă iubea… ” a mărturisit Adrian Naidin.
O altă poveste de dragoste cu totul specială este dezvăluită în paginile realizate de jurnalista Loreta Popa. Doina Lavric-Parghel și Virgiliu Parghel, artiști talentați și sensibili, s-au întâlnit târziu și își trăiesc iubirea cu înțelepciunea maturității. Au copii din căsătoriile de mai înainte și două nepoțele gemene care le umplu sufletul de lumină și sunt, unul pentru celălalt, susținători, critici, prieteni, iubiți.
“Știi când am simțit eu că sunt nemuritoare, că, într-un fel, nu voi dispărea niciodată din lumea asta? Când mi s-au născut cele două nepoate gemene, Maria și Caterina”.
“Să ai capacitatea zborului… Să fii cu picioarele pe pământ, dar nu zdravăn înfipte-n pământ, la nevoie să te poți desprinde, să poți zbura! Asta-i libertatea pentru mine” a spus Doina Lavric-Parghel.
Liza și Viorel Panait ne-au dezvăluit câteva amănunte din culisele realizării colecției KUMBAYA by Liza Panait, a cărei prezentare va avea loc pe 13 noiembrie. (Dintre imaginile realizate cu noile modele ale colecției, am ales pentru coperta a doua a revistei o ținută purtată de Lili Stan). Iar Cristina Grama, hair-designerul de la Fason, ne-a spus povestea noii sale colecții, prezentate la Brașov, PLACEBO by Cristina Grama.
Din scrierile fermecătoare ale minunatei noastre Simona Catrina, am selectat, din nou, câteva fragmente legate de iubirile neîmplinite, pentru că v-am promis că o veți reîntâlni pe Simona întotdeauna în paginile revistei care a iubit-o și pe care ea a iubit-o, pentru care s-a luptat, în care a scris cele mai frumoase texte din presa românească. La fel ca dățile trecute, la rubrica MISSING YOU veți lăcrima de dor, dar și veți râde mult…
“Ei dau totul: dau drumul la TV când te pregătești să le spui “te doresc” (apoi te acuză că nu vrei sex și că pretextezi mereu că te doare capul), dau exemple celebre din literatură ca să te abată de la discuția despre (in)fidelitatea lui, dau totul (peste cap)… Lista e răutăcioasă, da. Bărbații știu să dăruiască, mintea îi ajută, reflexele la fel, forța îi completează fericit. Dar nu dau pentru că nu au nevoie să dea. Pentru că femeile au o glandă a cocoloșirii, iar secrețiile ei îi învață pe masculi să-și conserve actele de generozitate și dăruire. Dacă ți-ar pune cineva la ușă în fiecare zi o sacoșă de cotlete gratis, te mai duci să dai bani pe cotlete în piață?”, scria Simona Catrina în primii ani de Tango.
Planeta întreagă se zguduie sub forța demascărilor hărțuirii, iar colega noastră Carmen Mușat-Coman realizează un amplu reportaj care să reflecte tema #metoo la nivelul țării noastre. Mărturisirile victimelor sunt așezate cu înțelepciune în contextul comentariilor specialiștilor psihologi, feminiști, umaniști, care explică fenomenul în așa fel, încât demascările să nu fie în zadar, ci să ne ducă pe toți mai departe pe un drum al curajului și al eliberării.
Cum arăta viața lui Cătălin Măruță înainte să fie vedetă PRO TV?”
“Țin minte că luam bani pe dedicaţii la discoteca de la Kilometrul Zero – că un DJ, din ce trăia? din dedicaţii!- şi îi băgăm în buzunar. Iar dimineaţa la ora 5, când ajungeam acasă cu buzunarul plin de bani de un leu, îi puneam pe pat, îi întindeam pe toți şi ziceam: dacă nu o să mai am deloc serviciu, cu banii ăştia pot să rămân în Bucureşti încă trei luni” își amintește Cătălin Măruță, ajuns azi la zece ani de emisiuni de succes la PRO TV, de anii sosirii sale în Capitala în care nu cunoștea pe absolut nimeni și locuia într-un cămin de nefamiliști.
Radar de octombrie, rubrica semnată de Dara Codescu, comentează cele mai absurde, mai caraghioase, mai uimitoare știri ale lunii din urmă, în timp ce editorialul din Dara’s Dreams ne dăruiește o nouă temă de reflecție: În spatele vorbei, în umbra gândului.
“Există şi bărbaţi care nu sunt stresaţi de însurătoare. De exemplu, Marcel Toader! El a ajuns la al şaselea divorţ şi se pregăteşte deja pentru a şaptea căsătorie. Chiar dacă, acum, el vine dintr-o lume paralelă! Aşa a zis: că ultima lui soacră i-ar fi făcut vrăji şi l-a trimis val-vârtej pe alte frecvenţe. Dar dragostea a învins şi de data asta, el s-a întors în lumea noastră, atras de o altă pământeană, că nu pier ginerii când vor soacrele, aşa să ştiţi!”, comentează cu umor Dara Codescu una dintre știrile lunii trecute.
Marele scriitor Alex. Ștefănescu, guest-star editor al revistei noastre, aduce, în rubrica sa, Timp Retrăit, o tulburătoare amintire legată de Un croitor de altădată, colegele noastre Manu Pencea și Raluca Kișescu vorbesc cu har și cu umor despre iubirile fără sorți de izbândă, iar Alice Năstase Buciuta dăruiește cititorilor săi două scrisori pline de emoție, una dedicată, de asemenea, iubirilor fără noroc, Ce mult te-aș fi iubit…, iar cealaltă, celor doi ani scurși de la tragedia de la Colectiv, Dacă fiecare lacrimă.
“Am iubit, cândva, fără să ne pese de nimic altceva decât de chemarea inimilor noastre. Iubirile dintâi, așa neîmplinite, iluzorii, mințite, visate, inventate, ridicole, absurde sau fără de noroc, ne duceau până la infinit și înapoi”, scrie Alice Năstase Buciuta.
În cea mai frumoasă rubrică din presa românească dedicată vinului bun, talentatul scriitor și cunoscător într-ale licorilor magice create din struguri, Radu Rizea, ne dezvăluie, în stilul său inimitabil, povestea vinului Simfonie de la Domeniul Coroanei Segarcea.
“Toamna ”aparții”. Sentimentul locului este mai acut decât în orice alt anotimp – primăvara, când explodează tot, vrei doar să mergi, să mergi fără să te oprești, iar vara și iarna te tot cheamă marea și munții, doar toamna ești cu adevărat acasă și îți dorești să nu mai ieși nicăieri, niciodată. Și Simfonie este exact un vin al locului său.”, scrie Radu Rizea.
Revista mai cuprinde un interviu tulburător cu Nicoletta Mantovani Pavarotti, soția marelui tenor și mama mezinei lui, venită în România pentru a participa la Gala Vincero- Luciano Pavarotti de la Opera Națională București; o întâlnire prețioasă chiar în spațiul luminos al Muzeului Național al Literaturii Române cu directorul muzeului, Ioan Cristescu, scriitor, filolog, critic și profesor; cronici ale lansărilor de carte și ale spectacolelor de la operă, recomandări de filme și de produse cosmetice de calitate, texte și imagini splendide, inedite, realizate special pentru o întâlnire luminoasă cu cititorii care cred în adevăr, în bunătate, în iubire.
“Mulți spun greșit despre mine că am avut o viață ușoară, că el era bogat și că am trăit bine… Nu a fost așa. Luciano era în primul rând un om inteligent și bogat la inimă, la suflet”, ne-a declarat Nicoletta Mantovani Pavarotti.
Căutați în zilele următoare la chioșcuri ediția de noiembrie a revistei noastre, știind că, astfel, vă veți face un dar de preț, căci o revistă bună e un răsfăț meritat, ce redeșteaptă în noi bucuria de a trăi, de a iubi, de a citi.
SCRISOARE
- Ce mult te-aș fi iubit
de Alice Năstase Buciuta
DOMENIUL COROANEI
- Terroir și Debussy
de Radu Rizea
INTERVIURI
Nicoletta Mantovani Pavarotti: Am râs cu Luciano cât pentru o viață
Cristina Stănciulescu: I-am scris o scrisoare lui Paler. Așa a început totul…
Ioan Cristescu: Mi-am făcut destinul singur, dar soarta a fost cea care m-a dus mai departe
Șerban Pavlu: În fiecare zi mă trezesc fericit
TIMP RETRĂIT
- Un croitor de altădată
de Alex. Ștefănescu
DOSAR
- Cupa campioanei la iubiri ratate
de Raluca Kișescu
REPORTAJ
- În tot urâtul lumii e un sâmbure de lumină
de Carmen Mușat-Coman
1. Dacă fiecare lacrimă
de Alice Năstase Buciuta
DARA’S DREAMS
3. În spatele vorbei, în umbra gândului…
de Dara Codescu
STEP BY STEP
5. Sărbătoarea recoltei la Scoala Step by Step
de Ilona Năstase
NAIDIN
8. Despre iubiri cumplite și iubiri eterne
RADAR
10. Octombrie-a lăsat pe pagini tâmpenii galbene și roșii
de Dara Codescu
MISSING YOU
12. În dragoste, cineva dă, altcineva înhață
de Simona Catrina
INTERVIU
8. Doina Lavric-Parghel și Virgiliu Parghel- Arta iubirii și iubirea artelor
de Loreta Popa
40. KUMBAYA by Liza Panait. Cinci continente, cinci anotimpuri
46. Mădălin Ilie: Cu un televizor Ambilight întreg spațiul din casă prinde viață
BEAUTY
36. Placebo by Cristina Grama
38. Recomandări cosmetice pentru noiembrie