Ministerul Muncii a semnat, marti, un acord de parteneriat cu Asociatia femeilor romance din Italia (ADRI) prin care va sprijini un proiect pilot care asigura, prin intermediul bibliotecilor, comunicarea pe internet a copiilor ramasi acasa cu parintii lor care muncesc in Italia.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) Denisa Patrascu a semnat un acord de parteneriat cu L’Associazione delle Donne Romene in Italia – ADRI pentru promovarea si extinderea proiectului “Te iubeste mama”, atat la nivelul institutiilor sau organizatiilor din Romania, cat si la nivelul celor din Italia.
Proiectul implementat de ADRI are ca obiectiv principal facilitarea comunicarii audio-vizuale intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora aflati la munca in Italia.
Denisa Patrascu a declarat pentru MEDIAFAX ca deocamdata este vorba de un proiect pilot initiat de Primaria din Milano, dar suportat integral de ADRI.
Patru biblioteci din Milano si cinci biblioteci din judetele Dolj, Gorj, Neamt, Satu Mare si Suceava asigura contactul copiilor cu parintii, punand la dispozitie calculatoarele din dotare si accesul la Skype.
“In general, femeile care muncesc in Italia au posibilitati limitate si pentru ele accesul la un calculator conectat la internet nu este chiar atat de facil”, a spus secretarul de stat, precizand ca acestea sunt ajutate de catre bibliotecare, daca nu stiu cum sa utilizeze computerul.
Denisa Patrascu a mai spus ca ADRI doreste sa incheie un parteneriat si cu Ministerul Educatiei, astfel incat copiii sa poata folosi baza logistica a scolilor pentru a comunica cu parintii aflati in strainatate.
“MMFPS isi reafirma intreaga disponibilitate fata de sprijinirea oricaror initiative venite din partea reprezentatilor organizatiilor nonguvernamentale care activeaza in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului, al caror scop este, dincolo de orice indoiala, acela de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii copiilor din Romania si asigurarea unei respectari reale a drepturilor acestora”, se arata intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.
Coordonatorul si initiatorul proiectului, Silvia Dumitrache, a precizat pe site-ul proiectului ca doreste crearea unei retele combinate de comunicare audio-vizuala pentru mentinerea legaturilor fundamentale dintre membrii familiei, dar si sustinere psihologica atat a mamelor, a parintilor plecati, cat si a copiilor ramasi acasa.
Proiectul “Te iubeste mama!” se deruleaza in prezent cu sprijinul bibliotecilor publice din cadrul Programului National Biblionet, scopul acestuia fiind sa previna si sa reduca numarul de sinucideri in randul copiilor ramasi in Romania, pe care italienii ii numesc “orfani bianchi”.
“Am aflat ca dintre cei peste un milion de romani care muncesc in Italia, numai in nord sunt peste 130.000 de femei cu varsta medie de 40 de ani, care si-au lasat copiii in Romania in grija celuilalt parinte, a bunicilor sau a unor rude. Exista si cazuri cand copiii au fost pur si simplu lasati singuri sa se descurce, iar in astfel de cazuri legatura cu mama din Italia se face destul de greu si rar”, a precizat Silvia Dumitrache pe site-ul proiectului.
Ea a mai aratat ca in viitor doreste sa transforme site-ul proiectului www.teiubestemama.it intr-un portal de comunicare intre romanii aflati la munca in strainatate si copiii sau rudele lor din Romania, cu sprijinul retelei puse la punct a bibliotecilor publice care au aderat la Programul Biblionet.