fbpx

Corespondenta de TUDOR CARANFIL- Luiza Parvu: In peisajul filmului romanesc e azi loc pentru toata lumea

de

Are 25 de ani, numai doua titluri in filmografie, dar, scriind despre filmul ei DRAFT 7, directorul lui The FRESH SELECTION din Praga ii admira “lumina proprie, un simt al ritmului si al cadrului de invidiat”.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango:  Cum va simtiti cand auziti aplauzele unor sali arhipline, starnite  de filmul dvs?
Luiza Parvu: Traiesc aici, la Karlovy Vary, bucuria unei importante realizari profesionale .
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Si cum ati ajuns la ea?
Luiza Parvu: Am aplicat…
Nu e prima oara cand la auzul acestei sintagme ma ingrozesc. De parca limba romana n-ar avea suficienta bogatie ca sa evite acest barbarism. Dar, ca sa nu-mi sperii interlocutoarea, trec cu vederea si precizez:
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Cum ati ajuns la cinema?
Luiza Parvu: Cred ca monotonia disciplinelor liceale m-au facut sa-mi gasesc evadarea in filmele pe care le vedeam  la cele doua cinematografe craiovene. M-asi fi multumit si cu alea, dar erau putine, doar doua pe saptamana, asa ca imi mai completam ratia si pe acasa. In timp ce pentru generatia mea filmul era consum, distractie, am inceput sa ma uit altfel si sa vad altele. Traisem descoperirea, traisem revelatia acestei arte, realizasem forta ei de expresie
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Si parintii dvs cum au privit-o, fiindca inteleg ca toate astea se petreceau in preajma bacului, nu?
Luiza Parvu: Mama e contabila, tata e inginer. Dar ma sustin cu intelegere, orice as vrea sa fac. Am avut si sansa sa-l inalnesc pe Internet pe Cristian Nemescu de la care am invatat enorm. Ii placea sa disece filmele, sa le priveasca din launtrul lor, mi-a explicat si cum stau lucrurile cu comisia, cu probele, cum trebuie ele luate de coarne, fara sa te intimidezi. Si m-am prezentat la UATC.
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Si?
Luiza Parvu: Si am picat!
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Trebuie sa fi suferit ingrozitor.
Luiza Parvu: Anul acesta al asteptarii a fost anul cel mai bogat in acumulari, pentru care le sunt recunoscatoare membrilor comisiei, care oricum m-au primit in vara urmatoare.
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: In ce an sunteti acum?
Luiza Parvu: Mi-am dat licenta.
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Reiese ca ati incheiat inca un capitol din viata.
Luiza Parvu: Niciodata nu se incheie ceva definitiv. Iata, acum sunt invitata prin festivaluri cu filmele mele de studenta. Mai am unul, din anul 3, ANIVERSAREA, care are si el o soarta frumoasa. La Abu Dhabi juriul mi-a acordat, pentru el, fabuloasa recompensa de 10 000 de dolari. Costase 200! A fost acum selectionat pentru festivalul din Vukovar.
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Hai sa ne intoarcem la Draft 7. Va marturisesc ca fac de 50 de ani meseria de critic, dar habar n-am cu ce se mananca “draftul” dvs. Trebuie sa ma rusinez?
Luiza Parvu: E, in limbaj tehnic, o versiune a unui text, o rescriere a sa.
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Vreti sa cred ca ati rescris de 7 ori unul si acelasi scenariu?
Luiza Parvu: E o poveste amuzanta aici. Am rescris libretul de 6 ori, am considerat ca am textul, am selectionat distributia, am repetat cu actorii la masa si, luata eu insami prin surprindere am rasturnat perspectiva povestii. 
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: In ce sens?
Luiza Parvu: Am vizualizat, pana la urma, povestile actorilor care repetau textul, fiidnca le-am simtit ca mai interesante decat story-ul initial.
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Actrita dumneavoastra zice, la un moment dat: “Mie imi place ca povestile astea de dragoste sa fie strecurate foarte fin”. Se aude vocea autoarei, aici?
Luiza Parvu: Ca spectator caut in filmele de dragoste raspunsuri la intrebari. Filmele mi-au aratat ca exista multe feluri de a iubi si multe tipuri de experiente care incap sub aceasta denumire generica. Daca simt ca povestea e traita sincer, ea ma incarca pozitiv indiferent de cum ar fi finalul. Asa ca daca voi face un film despre dragoste, el va fi facut cu dragoste, confuza, exaltanta, care te face sa razi amintirii, indiferent de situatia in care te aduce…
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Totusi, cum de ati ales, in conjunctura noului cinema romanesc, o asemenea rasturnare dramaturgica?
Luiza Parvu: Pana atunci filmasem cu scenariul minutios pregatit de acasa. Pentru prima oara traiam bucuria creativitatii la filmare. Echipa, formata din prieteni, a dat tot ce-a fost mai bun din ea.
Tudor Caranfil pentru Marea Dragoste / Tango: Si despre “batranii” minimalisti ce spuneti?
Luiza Parvu: Sunt foarte fericita ca le-am prins perioada. Ei au lucrat pentru noi toti. Am simtit asta la un festival la Milano. Eram romanca si toata lumea ma privea cu admiratie, cu interes, cu asteptari. Dar cred ca fiecare regizor-autor are drumul sau, in peisajul de azi al cinemaului romanesc e loc pentru toata lumea. 

ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro
 

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.