În zilele în care te simti odihnita, expresia fetei tale e senina. Liniile aparute la nivelul fruntii pot arata suparare sau îngrijorare, ridurile dintre sprancene indica furia, incrancenarea, sprancenele cazute spun despre tine ca esti obosita sau trista. Fiecare sentiment care te incearca, mai ales cele negative, isi lasa imediat amprenta pe fata ta, dar daca observi pe frunte cute care nu-ti ilustreaza nicicum starea sufleteasca, atunci un lifting al fruntii si spracenelor ar putea fi solutia pentru aceasta problema.
Prin aceasta procedura sunt corectate pozitia cazuta a sprancenelor, ridurile orizontale frontale si sunt îndepartate expresiile de îngrijorare si manie sugerate, deseori fals, de aceste cute.
Lifting-ul de frunte este indicat atat femeilor, cat si barbatilor cu varste cuprinse între 40 si 60 de ani, dar poate aduce beneficii si tinerilor care au mostenit pozitia cazuta a sprancenelor.
Interventia nu debuteaza fara o evaluare fizica, dar si psihologica a pacientului doritor de lifting. Apoi chirurgul va evalua structura osoasa a fetei si caracteristicile tesuturilor moi. Grosimea, textura si elasticitatea pielii, tonusul musculaturii frontale si al regiunii periorbitale vor fi de asemenea atent analizate, pentru ca uneori, pacientii care prezinta un exces de piele la nivelul pleoapelor superioare nu-si dau seama ca de fapt ptoza sprancenelor este cauza acestui neajuns.
Metoda cea mai uzitata in liftingul fruntii e incizia coronaliana si consta în plasarea unei incizii la nivelul scalpului, de la o ureche la cealalta, taietura fiind ascunsa undeva in par.
Uneori, aceasta incizie poate fi plasata chiar la nivelul liniei paroase a fruntii. Prin aceasta incizie, chirurgul va modifica sau va îndeparta fragmente musculare frontale si va inlatura excesul de piele.
O alta metoda de lifting este cea endoscopica si consta în folosirea unui tub cu lumina la capat, de care este atasata o camera video. Endoscopul este înserat prin mici incizii sub pielea fruntii si permite chirurgului sa lucreze pe structurile interne. În unele cazuri, se pot folosi combinatii ale tehnicii endoscopice cu alte tehnici chirurgicale.
O alta procedura, care foloseste incizii limitate, poate fi practicata fara endoscop. Aceasta tehnica foloseste doua incizii mici la nivelul tamplelor, prin care se lifteaza sprancenele cazute, si alte doua incizii la nivelul pleoapelor superioare, pentru a trata ridurile dintre sprancene.
Daca se doreste corectarea strict a liniilor dintre sprancene sau de la nivelul regiunii superioare a nasului, acest lucru se poate obtine folosind doar inciziile de la nivelul pleoapelor superioare, la fel ca în cazul blefaroplastiei.
Pe langa lifting-ul de frunte, care are ca efect si lifting-ul de sprancene, efectul de lifting la nivelul sprancenelor se poate obtine si prin injectarea deja celebrei toxine botulinice, la nivel centro frontal, lasand zonele laterale ale fruntii neinjectate. În acest fel, doar zonele laterale ale muschiului frontal se contracta, creand la nivelul sprancenelor un efect de arcuire.
Alta metoda de lifting al sprancenelor este excizia surplusului de piele de la nivelul fruntii si ascunderea cicatricei la nivelul zonei paroase a sprancenelor. Aceasta se aplica cu mare succes mai ales in cazul barbatilor, care au sprancenele mai bogate decat ale femeilor.
Postoperatoriu, trebuie evitata expunerea la soare pe toata perioada vindecarii, iar zonele asupra carora s-a intervenit trebuie protejate cu creme blocante UV, pe perioade nedeterminate.