Nu este deloc usor sa aduci pe lume un copil. Organismul femeii este supus unei suprasolicitari ce poate determina modificari foarte vizibile ale aspectului corpului. Unele femei se tem de sarcina si din acest motiv. Exista insa proceduri care ajuta organismul sa-si revina la forma initiala, cu minimum de efort si de asteptare. Clinica Efigia a doctorului Dan Mihail Stana este unul dintre locurile in care femeile care au nascut pot primi ajutor pretios pentru a-si recapata frumusetea.
Remodelarea prin abdominoplastie
Cele mai afectate parti ale corpului dupa o nastere sunt zona abdominala si sanii.
Pe timpul sarcinii, abdomenul se destinde pentru a permite cresterea intrauterina a fatului, motiv pentru care toate structurile peretelui abdominal sunt suprasolicitate.
Este foarte important ca, pe perioada sarcinii, gravida sa foloseasca o crema pentru prevenirea vergeturilor ce pot aparea atat pe abdomen, cat si pe sani. Dupa nastere, gimnastica abdominala progresiva ajuta la intarirea masei musculare si la revenirea peretelui abdominal. Cu toate masurile de intretinere intreprinse pe timpul sarcinii, este insa posibil ca musculatura abdominala sa se slabeasca si pielea de pe abdomen sa nu mai revina la dimensiunea initiala. In aceasta situatie, abdomenul ramane bombat, avand un exces de piele care atarna, si singura interventie eficienta poate fi realizata in cadrul unui cabinet de chirurgie estetica.Tratamentul chirurgical va ajuta sa va recapatati silueta anterioara, in urma unei interventii simple, de pe urma careia ramane o cicatrice foarte lesne de ascuns.
Abdominoplastia are ca scop indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior, care apare in urma unei scaderi considerabile de greutate sau dupa o nastere. Aceasta operatie nu este o metoda de slabire pentru pacientul obez. Interventia chirurgicala remodeleaza corpul, prin modificarea formei abdomenului, imbunatatind profilul si silueta. In acelasi timp, pot fi corectate si eventualele defecte ale peretelui abdominal, cum ar fi hernii sau ovulatii. Uneori, pentru a obtine rezultatul dorit, abdominoplastia poate fi combinata cu lipoaspiratia, operatie care se face la un interal de cateva luni de la cea dintai interventie.
Selectia pacientilor este foarte importanta pentru acest tip de interventie, acestia trebuie sa fie sanatosi (fara boli cronice asociate, cardiovasculare, pulmonare, renale) si de asemenea, informati asupra posibilitatii unor interventii secundare.
Cu doua saptamani inaintea operatiei, se va intrerupe tratamenul cu aspirina sau alte antiinflamatoare pentru a evita sangerarea excesiva. Daca pacientul urmeaza tratament antihipertensiv, anestezistul trebuie informat din timp.
De asemenea, dieta pacientului este foarte importanta; cei care tin un regim de slabire nu se vindeca bine, iar uleiurile de peste pot influenta activitatea trombocitelor.
Preoperator, se vor evita arsurile solare sau orice alta leziune a tegumentului pentru ca pot reprezenta un potential loc de infectie.
Fumatul va trebui intrerupt cu doua saptamani inainte de operatie. Pacientul se interneaza cu o zi inainte sau in ziua operatiei, pentru a putea fi pregatit corespunzator.
Interventia se va desfasura sub anestezie generala, fiind compusa din urmatoarele etape: incizia tegumentului in forma de “W” modificat la nivelul pliului abdominal inferior; pielea abdominala impreuna cu tesutul adipos sunt ridicate de pe musculatura abdominala pana la coaste; ombilicul este eliberat de pielea si grasimea abdominala; se reface peretele muscular daca acesta a fost intins sau distrus; pielea si grasimea in exces sunt rezecate, iar plagile sunt aproximate cu suturi ascunse cu fir resorbabil, iar la piele cu fir intrerupt neresorbabil; ombilicul este suturat astfel, incat sa revina la pozitia obisnuita. Daca excesul de piele este important, mai ales in zonele laterale ale abdomenului, poate fi necesara o incizie verticala de la nivelul ombilicului la linia suprapubiana. Pentru a da un aspect tineresc, se adanceste rafeul median prin liposuctie superficiala.
Postoperator, pacientul va sta cu coapsele in flexie usoara pentru a relaxa cicatricea. Timp de 3-5 zile se vor administra antibiotice si anticoagulante, se vor utiliza centuri sau brauri 6 saptamani pentru a preveni formarea hematoamelor, seroamelor, mai ales daca pacientul are stare de greata, varsaturi, tuse. Pentru rezolvarea vanatailor si a micilor neregularitati se utilizeaza ultrasunetele, de doua ori pe saptamana, timp de 2-3 saptamani sau cu ajutorul endermologiei prin utilizarea aparatului Cellu M6.
Pacientul se poate da jos din pat la 24 de ore postoperatorii, dupa scoaterea tuburilor de dren. Zona operata va fi protejata printr-un pansament simplu timp de 6-10 zile. Insa activitatea cotidiana poate fi reluata imediat dupa externare, evitand activitati fizice intense. De asemenea, se impune o dieta sanatoasa.
Complicatiile postoperatorii sunt rare. Abdominoplastia determina o imbunatatire a aspectului pacientului, acesta intrandu-si „in forma“ si redevenind plin de incredere.