fbpx

Damian Draghici: Daca Franta si Romania isi asuma responsabilitatile, putem gasi o solutie pentru romi

de

Damian Draghici crede ca o solutie in problema romilor poate fi gasita, “daca Franta si Romania isi asuma fiecare responsabilitatile”, potrivit unui interviu acordat de artist unei agentii de presa.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Muzicianul de jazz Damian Draghici, format la prestigiosul Berklee College din Boston, a fost numit la inceputul lunii iunie consilier de stat pe problemele romilor in aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. El reprezinta in acelasi timp, potrivit AFP, “un punct de contact” pentru birourile din Romania ale Uniunii Europene in domeniul strategiei de integrare a acestei minoritati etnice.

 

Desi critica politica franceza de evacuare fortata a taberelor de romi si de expulzare a acestora in tara lor de origine contra unei sume de 300 de euro, Damian Draghici considera ca si autoritatile de la Bucuresti trebuie sa faca mai mult in aceasta chestiune: “Daca Franta si Romania isi asuma fiecare responsabilitatile, putem gasi o solutie”.

 

Intrebat de reporterul AFP Isabelle Wesselingh daca este de parere ca Romania trebuie sa faca mai mult pentru integrarea romilor, Damian Draghici spune: “Bineinteles! E ca un cuplu care se desparte, fiecare are propria versiune, dar rareori se poate spune ca a fost vina doar a unuia dintre cei doi. Aceasta este o problema care priveste ambele tari ale noastre. Daca fiecare isi asuma responsabilitatile, daca ne fixam anumite obiective, cred ca putem gasi o solutie”.

 

Totodata, Damian Draghici spune ca prioritatea lui pentru imbunatatirea situatiei romilor este reprezentata de actele de identitate ale acestor persoane.

 

“Multi dintre romi nu au (astfel de documente, n.r.) si, fara acte de identitate, nu ai acces la serviciile medicale, de exemplu. In al doilea rand, locurile de munca. Putem rezolva acest lucru prin lansarea unui program ce vizeaza construirea de locuinte, pentru ca si ele reprezinta o problema. Avem romi care sunt zidari, tamplari, zugravi si vrem sa ii facem sa lucreze pentru a-si construi propriile case. Exista multi artizani romi specializati in meseriile de care avem nevoie, trebuie sa ii identificam in randul comunitatilor, sa ii ajutam si sa le platim munca depusa la valoarea ei justa. Exista resurse umane uriase! Si, bineinteles, educatia. Eu provin dintr-o familie de romi, am si cersit pe strada, iar fara educatie, orizonturile mele nu s-ar fi largit. Mai vreau ca romii sa nu intinda mana, iar aici nu vorbesc despre cersit, ci vorbesc despre ajutorul social. Vreau ca ei sa fie responsabili pentru vietile lor. Trebuie insa sa ne fixam obiective clare. Romii pot fi integrati, ei reprezinta o resursa umana cu un potential incredibil, un talent, o creativitate”, spune Damian Draghici.

 

El mai spune ca politica franceza de evacuare a taberelor de romi si de expulzare a romilor in tarile lor de origine cu 300 de euro in buzunar este “un cerc vicios”.

 

“Daca le dai 300 de euro sau chiar 50 de euro, acesti romi se vor urca intr-un autobuz dupa o saptamana si pentru 40 sau 50 de euro se vor intoarce in Franta. Personal, cred ca aceasta este o politica, o maniera de a vedea lucrurile, fundamental eronata, pentru ca se bazeaza pe ceva temporar: «Sa le dam bani pentru a ne debarasa de ei». Nu asa vom rezolva problemele. (…) Cat despre politica de evacuare a taberelor, oricat de problematici am fi noi (romii, n.r.), nu cred ca aceasta ar trebui sa fie in 2012 maniera in care poti sa te comporti fata de fiinte umane. Ma gandesc la socul suferit de copiii din acele tabere. Trebuie ca guvernul roman si cel francez sa lucreze impreuna, sa colaboreze cu Europa”, afirma Damian Draghici.

 

Detinator al unui premiu Grammy si avand la activ 17 albume muzicale, Damian Draghici a cantat, de-a lungul timpului, alaturi de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper si James Brown. Muzicianul s-a nascut la Bucuresti intr-o familie roma si a inceput sa cante la varsta de trei ani. La zece ani, instrumentul sau preferat era naiul, iar la 15 ani inregistra cu Orchestra Simfonica Radio.

 

A parasit tara in perioada comunista, ajungand sa cante pe strazi si la nunti si botezuri in Grecia. A absolvit cu Magna Cum Laudae sectia interpretare de jazz la colegiul de muzica Berkley din Boston. In 2004, Damian a participat la turneul Nights of the Proms alaturi de nume precum James Brown, Joe Cocker, Shaggy si Gipsy Kings. In 2005 a primit premiul Grammy pentru albumul “Journey To The Sun”. In 2007, Damian Draghici a fost Ambasador al Anului Egalitatii de Sanse, iar in 2008 a fost Ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.