fbpx

“Despre smerenie”, piesa trupei Taxi, revine în formulă extinsă

de

După ce, înainte de sărbătorile pascale, scandalul legat de piesa “Despre smerenie”, interpretată drept un manifest împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului, și decizia lui Grigore Leșe de a se retrage din piesă i-au determinat pe membrii trupei Taxi să șteargă videoclipul de pe youtube, deși acesta făcuse peste un milion de vizualizări în doar câteva zile, Dan Teodorescu și-a ținut promisiunea și a revenit cu o nouă versiune a piesei, “revăzută și adăugită” cu 35 de artiști noi care s-au alăturat echipei de susținători ai mesajului artistic ajuns, deja, atât de cunoscut: “Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul,/ lemnul și spațiile mici”.

Marian Râlea, Andrei Aradits, Marius Florea Vizante, Cătălin Mitulescu, Pavel Stratan, Cristian Hrubaru, Ovi, Adrian Daminescu, Alin Dincă, Radu Gheorghe, Dana Dorian, Flavius Buzilă, Ivan Patzaichin, Dan Fințescu, Tudor Ionescu, Carmen Tănase, Aurelian Temișan, Alina Manole, Nico, Marius Bațu, Mike Godoroja, Benone Sinulescu, Ada Condeescu, Cristian Grețcu, Stela Popescu, Dragoș Bucurenci, Daniel Iordachioae, Florin Ristei, Marius Manole, Monica Davidescu, Ioan Gyuri Pascu, Cosmin Vaman, Bebe Cotimanis, Mihai Petre, Kempes s-au alăturat artiștilor care apăruseră și în versiunea originală a piesei, alături de Dan Teodorescu: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Piesa a fost lansată pe 7 aprilie, printr-un anunț făcut pe Facebook, pe pagina oficială a trupei. Din prima componență a echipei de artiști făcea parte și Grigore Leșe. Deși acesta a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – “Despre smerenie”, înainte de a da curs invitaţiei de a filma, și a studiat textul înainte, după lansare a cerut să fie scos din videoclip motivându-şi decizia cu argumentul că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Cântăreţul a afirmat cu tărie că el nu a dezaprobat niciodată construcţia Catedralei. Ulterior controverselor iscate de interpretarea publică a mesajului piesei, Dan Teodorescu, solistul de la Taxi, a publicat pe 11 aprilie un mesaj tot pe pagina oficială de Facebook a trupei, în care a afirmat ferm că “piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc”. “Eu cred (nu spun că ştiu) că Dumnezeu preferă simplitatea şi modestia”, a adăugat atunci cântăreţul.

De asemenea, Trupa Taxi a anunţat, pe 13 aprilie, tot prin Facebook că respectă decizia folcloristului Grigore Leşe care apărea în prima variantă a videoclipului “Despre smerenie”, şi că retrage clipul de pe Youtube în care apare rapsodul, urmând ca o nouă variantă a filmuleţului, fără Leşe, să apară după Paşte. “Respectăm decizia domnului Grigore Leșe de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie”. Drept care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni – după Paște – cu o variantă în care domnul Leșe nu va mai fi inclus. Dorim să vă asigurăm că nu ne retragem, nu ne răzgândim.  Credem cu tărie în „Despre smerenie” și vom reveni – cu siguranță – cu noua variantă a videoclipului. Vă mulțumim!”

Și, iată, au revenit!

Conform Wikipedia, Taxi este o trupă românească de pop-rock, înființată pe 13 martie 1999, în București. Dan Teodorescu, compozitor, textier, vocalist și lider al trupei, l-a recrutat inițial pe Adrian Borțun, cu care mai cântase în trupa Altceva. Borțun l-a cooptat pe fostul său coleg de trupă de la Sarmalele Reci, Andrei Bărbulescu, iar Dan l-a adus pe George Pătrănoiu. Și astfel s-a născut trupa Taxi. Primul cântec de succes al trupei succes a fost Criogenia salvează România, care a adus fani chiar și printre membrii clasei politice române. Tot în 1999, trupa a fost nominalizată la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia, iar în noiembrie a fost lansat albumul de debut, Jumătate de album. Taxi a reprezentat în 2000 România la Eurovision cu cântecul Luna și a obținut locul 17.

Trupa în prezent este compusă din Dan Teodorescu, Adrian Borțun, Mugurel Coman, Cantemir Neacșu, Darius Neagu și Vicky Albu.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.