fbpx

Doisprezece fotografi speciali semneaza cea de a 20-a editie a calendarului Lavazza

de

The Lavazzers este numele celei de a 20-a editii a calendarului Lavazza, editie semnata de doisprezece dintre maestrii fotografiei care au contribuit la succesul calendarului Lavazza in acesti ani: Erwin Olaf, Thierry Le Gouès, Miles Aldridge, Marino Parisotto, Eugenio Recuenco, Elliott Erwitt, Finlay MacKay, Mark Seliger, Annie Leibovitz, Albert Watson, David LaChapelle, Ellen von Unwerth. Acestia s-au pus pe ei insisi in joc, celebrand relatia speciala pe care o au cu cafeaua Lavazza prin autoportrete. Cei 12 fotografi au fost coordonati de catre agentia Armando Testa, care a realizat si in acest an calendarul Lavazza. Fotografii s-au interpretat pe ei insisi in poze inovatoare, nonconformiste si foarte originale.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fiind obisnuiti sa ni-i imaginam in spatele obiectivelor, vazandu-i ca protagonisti in fata aparatelor de fotografiat este o emotie cu totul noua: de exemplu, David LaChapelle in ipostaza de rege al junglei, intr-o poza intitulata “O zi obisnuita se transforma in Paradis”, povesteste cum cafeaua ‘este o unealta care imi pune mintea in miscare’, sau Erwin Olaf in poza lui “Gandurile mele zburand departe”, evidentiaza cum “Savurand o cafea Lavazza, gandurile mele se duc, in mod natural, spre corpul uman”.

 

O galerie de imagini sugestive, pe alocuri cu fotografi plini de umor si enigmatici, alteori cu imagini rafinate, ce se aseamana sculpturilor, simboluri ce urmeaza a fi descifrate: rezultatul final isi indeplineste cu siguranta scopul prin diversitate si introspectie, iar maniera de abordare suprarealista a fiecarui artist contribuie la o lucrare unica, reunind fotografia traditionala cu sofisticate tehnici personale si, in unele cazuri, cu arta digitala.

 

“In fiecare an, calendarul Lavazza experimenteaza cu noi trenduri artistice si teme diverse interpretate de catre un artist international“ marturiseste Francesca Lavazza, Corporate Image Director Lavazza. “Intr-o editie care este atat de importanta si semnificativa pentru ceea ce vrem sa comunicam, am vrut sa facem ceva cu totul si cu totul nou si astfel i-am rugat pe cei mai buni fotografi sa creeze autoportrete inspirate de espresso-ul nostru: rezultatul este unul cu totul entuziasmant.”

 

“A fost de-a dreptul incredibil sa lucram cu aceste talente uriase, sa reusim sa captam relatia dintre personalitatile lor si cafea, in fiecare fotografie”, declara Michele Mariani, Executive Creative Director Armando Testa. “A fost aproape ca o intoarcere acasa, sau mai bine zis, ca o noua interpretare a campaniei Espress Yourself, atat de aproape de inima a ceea ce este Lavazza.”

 
Ianuarie – Erwin Olaf- Gandurile mele zburand departe

 Inspiratia

“’Ce se intampla in mintea unui artist in timp ce bea cafea Lavazza’: aceasta a fost ideea din spatele autoportretului. Sursa mea principala de inspiratie este corpul uman. Am iubit dintotdeauna ceea ce poate face lumina cu un corp in studio, cum  creeaza practic un peisaj de piele. Fireste, in centrul gandirii mele artistice se afla corpul uman.”

Locatie: Studio Erwin Olaf, Amsterdam

Asistenti Fotograf:

Wouter van Gens, Alessandro Pisano

Stylisti: Monica Petit & Maartje Wevers

Make-up Artist: Annemiek Bohnenn

Scenograf: Floris Vos

Modele: Tabarra Diop, Irene Hoek, Jason King,

Sefton Clarke, Chantal Hanse, Lotte Valk

Post Production: Wieger Poutsma, Fisk-Imaging

 

 

Februarie – Thierry Le Gouès  – Suflet

 Substanta

“Cand lucrez vreau sa intru in natura lucrurilor, sa fiu naratorul experientelor si sa le reinsufletesc din interior in afara. Nu ma intereseaza umbrele si nuantele si prin obiectiv pot sa vad lumea clar: este ori neagra ori alba. In cea mai mare parte este neagra, din cauza intensitatii pe care o aduce, a puterii si a claritatii. Culoarea neagra nu minte, este foarte clara in felul ei. Este de ajuns sa va uitati la modelele cu care lucrez. Exact cum imi place cafeaua!”

 
Locatie: Upper East Studio, Paris

Asistent Fotograf: Benoit Palluel

Make-up Artist: Audrey Gautier

Model: Sahara Koné

Post Production: Bepong

 

Martie – Miles Aldridge – Decorul meu ma asteapta

Reflectie

“Inauntrul studioului meu, o amintire din copilarie este analizata, rearanjata, fragmentata si pusa la indoiala mereu pana cand conturul ei intra in focusul aparatului meu. Actionez declansatorul inghetand pentru totdeauna amintirea in explozia de lumina.”

 
Locatie: Big Sky Studios, London

Asistenti Fotograf:

Benjamin Madgwick, Tom Moran, Daniel Smith

Stylist: Cathy Kasterine

Model: Ruby Aldridge

Hair Stylist: Kerry Warn

Make-up Artist: Alice Ghendrih

Scenograf: Andy Hillman

Post Production: Tapestry

 

 

Aprilie – Marino Parisotto – Razbunare

Seductie

“Macar pentru o data, vreau sa ma bucur de visul de a fi seducatorul, nu cel sedus. Mai mult, aceasta este sansa mea de a ma afla in lumina reflectoarelor, mai bine zis, in lumina blitz-ului. Si chiar daca nu ma voi dovedi a fi un petitor prea bun de data aceasta, ma pot consola cu o cafea buna.”

 Locatie: Alassio

Asistent Fotograf: Silvio Repetto

Stylist: Maky Hanykova

Hair Stylist & Make-up Artist: Gianni Di Muro

Modele: Katerina, Kristina H, Olena, Tereza

Costume: La Perla, Verde Veronica, Verdissima,

Via Uno, Mario Valentino, Sartoria De Valle

 

 

 

Mai – Eugenio Recuenco – Eu, Don Quijote

Cultura

“Povestea pe care vreau sa o spun este una a intalnirii dintre doua culturi – Spaniola si Italiana – folosind doua legende: Don Quijote si Lavazza.

Un amestec de povestire si istorie, fantezie si realitate, suprearealul si realul. Stiti, cand visati cu ochii deschisi precum ‘El ingenioso hidalgo’ trebuie sa ii aveti larg deschisi. Poate cu o cafea buna.”

 
Locatie: Eric Dover Studio, Madrid

Asistenti Fotograf:

Pedro Galan, Dani Torres, Camilo Germain

Stylist: Eugenio Recuenco

Hair Stylist & Make-up Artist: Lewis Amarante

Scenograf: Eric Dover

Post Production: Paz Otero, Focal Imagen

 

Iunie – Elliott Erwitt – André S. Solidor intr-o punga de zahar

 Umor

“Exista o diferenta fundamentala intre fotograful Elliott Erwitt si artistul  André S. Solidor.

Lui Elliott ii place Lavazza espresso curata si ‘corto’,

in timp ce André prefera macchiato lungo’.

Este totusi drept ca, intr-un fel sau in altul, amandoi sunt uniti prin fidelitatea lor pentru cafeaua Lavazza.”

 
Locatie: Central Park, New York City

Asistent Fotograf: Mio Nakamura

 

 

 
Iulie – Finlay MacKay – Euforia lui Frank MacKay

 

Entuziasm

“La fel ca majoritatea fotografilor, prefer cu siguranta sa fiu de cealalta parte a aparatului, asa ca atunci cand am fost rugat sa ma implic in acest proiect, a fost important sa o fac natural, si cel mai important, sa ma distrez.

Cea mai euforica si entuziasta entitate pe care o cunosc este Frank MacKay. Frank este un French Bulldog si este cel mai bun prieten al meu. De fiecare data cand vin acasa, el este mereu acolo – loial, alert si pregatit sa manance oricare haina de a mea sau vreun document important pe care il am la mine, aratandu-mi in acest fel ca ma vrea acasa cu el. Am vrut sa ii spun povestea in aceasta poza si sa sa fac oamenii sa zambeasca pentru o secunda.

Cred ca viata este frumoasa si fiecare secunda ar trebui savurata.”

 

 
Locatie: Film Plus Studios, London

Asistent Fotograf: Jake Green

Make-up Artist: Bill Turpin

Scenograf: Matt Duddleston

Post Production: Box New York

August – Mark Seliger – Casa scarilor

 
Profund

“Un zid ce poarta patina a 150 de ani, acoperis deschis, o casa a liftului goala ce serveste acum drept casa scarilor. Probabil nu cea mai cautata destinatie pentru o serie de artisti foto – totusi la un moment dat a devenit un numitor comun familiar – aproape ca o scena – nu doar pentru modelele mele, dar si pentru munca mea.”

 

 
Locatie: Mark Seliger Studio, New York City

Hair Stylist: Zaiya Latt

Make-up Artist: Regine Thorre

Model: Misty Copeland

Post Production: Printed at Norkin Digital Art, Ltd

 

 

Septembrie – Annie Leibovitz – Illinois

 

 

Evadare

“Munca mea ma obliga sa calatoresc mai tot timpul. Zboruri, intarzieri, bagaje pierdute, calatorii nesfarsite la bordul celor mai ciudate mijloace de transport. Indiferent de cat de departe calatoresc, nu pot evada niciodata asa cum o fac cand sunt in spatele aparatului de fotografiat. Aceasta este adevarata mea evadare de lume. Acelea sunt momentele pe care mi le dedic.”

 
Locatie: Plano, Illinois

Asistenti Fotograf:

Nick Rogers, Matthias Gaggl

 

 

Octombrie – Albert Watson – Eu si Breaunna la cina

 

 Intimitate

“Ne intalnim pe strada Gansevoort numarul 69. In fiecare seara. Ea isi termina spectacolul si ma gaseste asteptand-o. Este o dansatoare
burlesca.

In timp ce ne bem cafelele, ea vorbeste mult si repede. Eu nu vorbesc. Spune des ca este fericita sa fie muza si ca sunt prietenos. Ea este cu siguranta. I-ar placea sa vin sa o vad intr-un spectacol odata. Ma voi duce.  Apoi ne zambim la despartire si intram fiecare in taxiuri separate. Drumurile noastre se despart pana in seara urmatoare, cand ne intalnim din nou pe Gansevoort numarul 69.”

 

Locatie: 69 Gansevoort Street, New York City

Hair Stylist & Make-up Artist: Trevor Bowden

Model: Breaunna

 

 

 

Noiembrie – David LaChapelle – O zi obisnuita se transforma in Paradis

 

Energie

“Fericirea este atunci cand tristetea dispare…

Cafea si espresso, instrumente pe care le folosesc pentru a imi pune mintea in miscare. E buna si pentru tine, simpla si proaspata. Bauta ‘neagra’, contine tanini si antioxidanti foarte sanatosi.

Personal, luptandu-ma cu depresia, cafeaua ma ajuta ca in vremurile grele sa ma simt mai bine, motivandu-ma, iar impreuna cu  exercitiile fizice intense pe care le practic contribuie insemnat la linistea mea.

Multumesc Lavazza pentru oportunitatea de a crea acest autoportret. Multumesc de altfel si pentru aroma, pentru gustul si ritualul vesel al delicioasei tale cafele.

 

Prietenul tau”

 

Locatie: Hana, Hawaii

Asistenti Fotograf:

Drew Dawson, Tyson Lee Smyer, Jacob Schmidt

Hair Stylist: Larry McDaniel

Make-up Artist: Sharon Gault

Scenograf: Henric Nieminen

Post Production: Garret Suhrie

 

Decembrie – Ellen von Unwerth – La Multi Ani

 
Euforia

“Toata lumea stie ca sunt fotograf. Ceea ce poate nu se stie este ca lucrez deseori cu  torturi, mai ales cand lucrez cu Lavazza.

Prima data, a fost pentru a sarbatori 100 de ani de la aparitia brand-ului, si acum, pentru ca este ziua calendarului Lavazza. Implineste 20 de ani! Deci vedeti, putem gasi mereu un prilej de sarbatoare. Iar daca se lasa cu o petrecere, sa fiti siguri ca nu o sa o ratez!”

 

  Locatie: Chez Regine, Paris

Asistenti Fotograf:

Joris Rossi, Yvan Gherman, Jerome Vivet

Stylist: Joanna Schlenzka

Hair Stylist: Ed Moeland

Make-up Artist: Cathyanne McAllister

Model (coperta si coperta interior): Valerie van der Graaf

 

 

 

 

FOTOGRAFII LAVAZZA – PROFILE

 

 

 

Ianuarie- Erwin Olaf

Erwin Olaf, nascut in Olanda in 1959, este unul dintre cei mai inovatori artisti din domeniul fotografiei. In 1988, dupa ce castiga concursul  ”Young European Photographer” in Germania, continua sirul victoriilor cu un Leu de Argint la Cannes in 1998, si din nou in 2011 pentru campaniile publicitare Diesel si Heineken. In Septembrie 2003, Museul Groninger inaugureaza  retrospectiva a 25 de ani de munca ai artistului, in care sunt prezentate seriile complete Paradise The Club, Paradise Portrait, Mature, Royal Blood, Fashion Victims, Blacks, si Body Parts, care cuprind mai mult de 200 de fotografii, precum si clipurile video Tadzio, Millennium, si Clowns. Opera sa include Rain (2004), Hope (2005), Grief (2007), Fall (2008), Dusk (2009), Dawn (2010), si Olaf’s Hotel (2010). In 2010, Louis Vuitton impreuna cu Rijksmuseum din Amsterdam achizitioneaza o serie de portrete semnate Olaf. A castigat numeroase premii, in toata lumea, printre care si International Colour Awards in 2006. A primit recent ”Lucie Award” pentru intreaga sa opera, si au fost publicate monografiile Erwin Olaf (2008) si Vite Private (2010). A avut expozitii individuale la Muzeul Municipal, in New York si la  Museul de Arta Moderna din Moscova. Operele lui Olaf sunt de gasit in colectiile permanente ale Museului Stedelijk din Amsterdam, cat si la Muzeul Groniger din Groningen, asta ca sa enumeram numai o parte dintre ele.

 

 

Februarie – Thierry Le Gouès

 

Thierry Le Gouès s-a nascut in Brest, Franta, in 1964. Si-a inceput cariera de fotograf de moda in 1986, lucrand cu  Condé Nast  Italy, pentru Vogue si L’Uomo Vogue. Are si alte colaborari prestigioase cu Glamour, Vogue Hommes International, Arena, i-D, The Face, Harper’s Bazaar, Allure, Interview, si French Revue. Le Gouès este unul dintre fondatorii revistei French Revue de Mode. A lucrat de asemenea pentru numeroase campanii publicitare internationale: Replay, Nike,  Levi’s, Boucheron, Hermès, Lavazza, Le Printemps, Yves Saint Laurent, Paco Rabanne, Pasquale Bruni, Swatch, Moschino, si Zadig & Voltaire. Actualmente, Thierry Le Gouès traieste in Paris.

 

 
 

Martie – Miles Aldridge

Este nascut in 1964, la Londra. Fotografiile realizate de Miles Aldridge sunt publicate in reviste influente si expuse in galerii din intreaga lume. A avut expozitii individuale in Londra, la Hamiltons Gallery, la Steven Kasher Gallery din New York, la Reflex Gallery in Amsterdam, si Colette din Paris. Lucrarile lui sunt de admirat in colectiile permanente de la National Portrait Gallery si  Museul Victoria si Albert din Londra si la International Centre of Photography din New York. Pictures for Photographs este o monografie extinsa a operei sale, incluzand desene din caietele sale de schite si a fost publicata in anul 2009 de Steidl. Traieste in Londra, impreuna cu sotia si cei patru copii.

 

 

Aprilie – Marino Parisotto

 

Este nascut in 1963 in Toronto, din parinti italieni. La reantoarcerea familiei sale in Italia, s-a stabilit in Milam, urmand la Universitatea Catolica Sacro Cuore din orason cursuri de economie si comert. Astfel a inceput sa lucreze ca director al unei agentii de advertising specializata in moda si design. Pasiunea lui Parisotto pentru fotografie creste cu timpul si devine treptat mai importanta decat munca de director de marketing. Experienta in industria advertisingului i-a oferit o intrare directa la cateva branduri de renume. In ciuda debutului relativ tardiv ca fotograf, succesul s-a dovedit mai rapid decat se astepta: a inceput sa lucreze imediat cu marci ca Armani, Givenchy, Swarovski, Baccarat, Mikymoto, Bergdorf Goodman, si La Perla, si a realizat fotografii ale unor mari actori, printre care Hugh Grant si Eva Mendez. Parisotto iubeste lumina naturala si spatiile larg deschise, desertul si marea: fotografiile sale se concentreaza pe puterea seductiei, aducand in minte trei intrebari: “Ce s-a intamplat? Ce se intampla? Ce urmeaza dupa acest cadru”. Fotografiile sale sunt romantice, vizionare, elegante, niciodata vulgare.

Isi imparte timpul intre New York, Paris, si Milan. Secretul succesului sau? “Inainte de a incepe sa fotografiez, spun o rugaciune”

 

 

 

Mai – Eugenio Recuenco

 

Eugenio Recuenco, nascut in 1968 la Madrid, a lucrat pentru reviste spaniole si internationale ca Vanity Fair, Vogue, Madame Figaro, Wad, Spoon, Planet, Stern, View, Vanidad, si GQ si pentru campanii publicitare pentru Boucheron, Diesel, Custo si Loewe. A castigat ABC National Photography Award si isi expune operele in muzee renumite, ca Muzeul National Central de Arta Regina Sofia din Madrid, Barcelona Arte Contemporáneo din CCCB Barcelona, Circuit 8 (Arta si Moda) in Barcelona. In 2005, fotografia realizata de el pentru Playstation a primit Leul de Aur la Cannes. Dintre proiectele sale recente: PhotoEspaña, de la Naarden Fotofestival din Olanda, Art Toronto 2007, expozitia din galeria pariziana Bertin-Toublanc, FotoFestival din Miami si “Matarte es Matarme”, din care a rezultat Calendarul Fashion Shoe 2009. A filmat pentru clipuri muzicale, cum ar fi Pretendo Hablarte. A luat locul intai la Saptamana Filmului din Mexic, Premiul de Aur pentru grafica si premiul de Bromz pentru campania exterioara la Sol Festival, realizat pentru Playstation in 2009. Tot in 2009 a facut scenografia si regia operei The Huguenots la Fisher Center de la Bard College, New York.

 

Iunie – Elliott Erwitt

 

Elliot Erwitt s-a nascut din parinti rusi, in 1928, la Paris. Si-a petrecut copilaria la Milano, apoi s-a reintors la Paris si pe final s-a stabilit in Statele Unite. In 1948 i-a intalnit la New York pe Steichen, Robert Capa, si Roy Stryker. Robert Capa l-a invitat sa li se alature la Magnum Photos in 1953. Erwitt a ramas membru al acestui prestigios grup, primind de cateva ori si presedintia lui. In 1970 incepe sa produca filme: Beauty Knows No Pain (1971) si Glass Makers of Heart (1977), care au primit numeroase premii. In total, Erwitt a produs saptesprezece comedii si filme satirice. A realizat cateva expozitii personale la Muzeul de Arta Moderna din New York, la Smithsonian in Washington, D.C, la Institutul de Arta din Chicago, la Muzeul de Arta Moderna din Paris (Palais de Tokyo), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid, si la Centrul Barbican din London. De-a lungul carierei sale a scris peste douazeci de carti despre fotografie, cum ar fi Eastern Europe (1965), Photographs and Anti-photographs (1972), Personal Exposures (1988), To the Dogs (1992), Between the Sexes (1994), Snaps (2001), Personal Best (2006), Elliott Erwitt’s Dogs (2008), Elliott Erwitt’s Rome (2009), Elliott Erwitt’s New York (2009), The Art of Andrè S. Solidor (2009), si Elliott Erwitt’s Paris (2010). Urmeaza cartile: Sequentially Yours, Elliott Erwitt’s Color, Kids, si Angel Tree III.

 

 

Iulie – Mark Seliger

Este nascut in Amarillo, Texas in 1959 Mark Seliger a fost numit fotograf sef pentru Rolling Stone in 1992, unde care a realizat fotografii pentru peste 125 de coperte. In 2002 Seliger se alatura celor de la Condé Nast Publications, unde face fotografii pentru Vanity Fair si GQ. De asemenea, fotografiaza pentru editiile italiene, germane si spaniole ale revistelor Vogue, L’Uomo Vogue, W, Interview, cat si pentru multe alte reviste. A publicat si cateva carti: Listen (2010), Mark Seliger: The Music Book (2008), In My Stairwell (2005), Lenny Kravitz / Mark Seliger (2001), Physiognomy (1999), si When They Came to Take My Father: Voices from the Holocaust (1996). Opera lui Seliger a fost recompensata cu numeroase premii, de la Societatea designerilor de publicatii, Premiul Alfred Eisenstaedt, Communication Arts, American Photography, Photo District News, si “Lucie Award” pentru realizari de exceptie in portretistica.

 

 

August – Finlay MacKay

 

Finlay MacKay a studiat arta fotografica la Scoala de Arte din Glasgow. In 2002, MacKay incepe sa lucreze pe cont propriu, primele sale fotografii relevand un stil extrem de original care aminteste de dinamismul actiunii, al grupurilor, de arta strazii, benzi desenate, dar si de formele picturii clasice. Imaginatia de care da dovada, abilitatile sale tehnice, cat si tehnica luminii pe care o foloseste l-au facut pe Finlay MacKay sa intre in elita fotografica a noii generatii. In Julie 2011 MacKay a avut deschiderea unei expozitii la National Portrait Gallery prin care celebra atletii de la Olimpiada Londra 2012. MacKay si-a inceput colaborarea cu The New York Times Magazine in 2006 pentru care a realizat un portofoliu respectabil de lucrari, dar a facut fotografie si pentru editoriale. Imaginatia unica a lui MacKay a fost inspirationala pentru multi entertaineri si figuri celebre de azi, ca Jeff Bridges, Sacha Baron Cohen, Steve Buscemi, Julianne Moore, Kelly Macdonald, Ricky Gervais, Ke$ha, Kid Rock, Courtney Love, si Ben Stiller. Este de asemenea recunoscut drept cel mai important fotograf din lumea sportului, avand realizate fotografii  de exceptie ale lui Floyd Mayweather, Michael Phelps, LeBron James, si ale fotbalistilor Messi, Ronaldinho, Ronaldo, Kaka, Torres, si Fabregas. Portofoliul lui MacKay include si fotografii de reclama pentru Absolut Vodka, Puma, Polartec, Vitamin Water, Bacardi, Umbro, Nike, Adidas, Olympus, Coca Cola, British Telecom, Pepsi, Channel 4, Sky TV, ITV, The English National Opera, si Harrods.

 

 

Septembrie – Annie Leibovitz

Este nascuta in Waterbury, Connecticut, pe 2 octombrie 1949. Annie Leibovitz si-a inceput cariera ca fotoreporter pentru Rolling Stone in 1970, cat era studenta la Institutul de Arte din San Francisco. A devenit fotograf sef la Rolling Stone in 1973. Zece ani mai tarziu, cand pleca de la Rolling Stone, avea publicate 142 de coperti, eseuri fotografice pentru diferite articole, inclusiv albumul memorabil facut cu ocazia demisiei lui Richard Nixon si cel al turului din 1975 al formatiei The Rolling Stones. In 1983 se alatura personalului innoit al revistei Vanity Fair si in 1993 devine actionar la Vogue. In plus fata de activitatea ei editoriala, a creat cateva campanii publicitare remarcabile, printre care si cea portretelor castigatorilor pentru American Express si Gap. A colaborat cu multe organizatii de arta, a publicat cateva carti si a participat la multe expozitii, in multe locuri, printre care  la Muzeul Ermitaj din St. Petersburg, Rusia, si la Galeria Nationala de Portrete din Washington D.C. si din Londra. Leibovitz a primit multe premii si onoruri. In 2006 a primit Ordinul pentru Arte si Litere, in grad de Comandor, din partea guvernului Frantei. In 2009, primeste premiul pentru realizari de exceptie in decursul vietii din partea Centrului International pentru Fotografie, Medalia Centenara a Societatii Regale de Fotografie din Londra. A fost desemnata “legenda vie” de catre Biblioteca Congresului. Leibovitz traieste in New York impreuna cu cei trei copii,  Sarah, Susan, si Samuelle. Photo © Nick Rogers, 2011.

 

Octombrie – Albert Watson

Albert Watson s-a nascut si a crescut in Edinburgh, Scotia, a studiat desenul grafic la “Duncan of Jordanstone College of Art and Design” in Dundee, apoi film si televiziune la Colegiul Regal de Arta din Londra. In 1970, se muta in Statele Unite, impreuna cu sotia sa, Elisabeth. Stilul sau distinct l-a facut remarcat in cele din urma, atragand atentia revistelor de moda din America si Europa –   Mademoiselle, GQ,  si Harper’s Bazaar. In 1975, Watson won a Grammy Award for an album cover, and in 1976, he primeste primul job la Vogue. A publicat multe carti, cum ar fi Albert Watson (2007), Strip Search (2010), si UFO: Unified Fashion Objectives (2010). Watson a avut multe expozitii individuale in muzee si galerii de arta din toata lumea: Galleria Forma din Milano, Italia; City Art Centre din Edinburgh; Forumul NRW din Düsseldorf; si Fotografiska din Stockholm. Fotografiile sale au aparut pe mai mult de o suta de coperti ale revistei Vogue din toata lumea, aparand si in nenumarate alte publicatii, de la  Rolling Stone la Time si Vibe, realizand portrete celebre ale unor staruri rock, rapperi, actori si alte celebritati. A creat de asemenea campanii publicitare de succes pentru Prada, Chanel, si IBM, si a regizat multe reclame pentru televiziune. Photo District News l-a denumit pe Watson unul dintre cei mai influenti douazeci de fotografi din toate timpurile. A castigat numeroase premii, inclusiv un Premiu Lucie, trei premii Andy, Medalia Centenara pentru o viata de realizari de exceptie din partea Societatii Regale de Fotografie.

 

 

Noiembrie – David LaChapelle

 

Cariera lui David LaChapelle incepe in anii ’80, la Galeriile New York City. Fotografiile lui i-au atras atentia lui Andy Warhol, care i-a oferit primul job de fotograf profesionist la revista Interview. Aici LaChapelle incepe prin a realiza fotografii ale celor mai faimoase fete ale epocii. In scurt timp realiza fotografii pentru publicatii de top din intreaga lume, realizand campanii publicitare memorabile. Imaginile sale, izbitoare, au aparut in Vogue din Italia si Franta, in Rolling Stone, si i-D. Dupa ce s-a fixat ca un punct de reper in fotografia contemporana,  LaChapelle si-a extins activitatile spre filmarile de clipuri muzicale, evenimente teatrale live, si film documentar. Anii din urma l-au readus insa la inceputuri, la fotografie, multe galerii si muzee celebre expunandu-i lucrarile.  Abilitatea lui LaChapelle de a crea scene de un realism extrem, prin folosirea culorilor bogate si vibrante fac opera lui instant recognoscibila si de multe ori referentiala. In continuare isi gaseste inspiratia in absolut orice, de la istoria artei la cultura urbana, la Hawaii, unde traieste acum, reusind sa creeze o oglinda cu toate fatetele culturii populare. Pe scurt, este singurul artist fotograf din zilele noastre a carui opera transcende contextul editorialistic pentru care fusese initial creata, fiind idolatrizat de “inteligentia” artistica contemporana.

 

Decembrie – Ellen von Unwerth

 

Opera lui Ellen von Unwerth ofera o versiune distinctiva, jucausa si sexuala, a modei si fotografiei de frumusete. Pe langa o cariera remarcabila in fotografia de moda, film, regizor video, are fotografii publicate in numeroase carti si doua foto-novele. Prima ei carte, Snaps, a fost publicata in 1994, fiind urmata de Wicked (1998), Couples (1999), si Omahyra & Boyd (2005). Photo-novella Revenge a fost publicata in 2003, fiind urmata de expozitii in New York, Paris, Amsterdam, Hamburg, si Moscova.  Fräulein, cea mai recenta carte a ei, a fost publicata in Decembrie 2009 de Taschen si i-au urmat expozitii in New York, Londra, Paris, si Berlin. Fotografiile ei au fost publicate international, inclusiv in Archaeology of Elegance (2002); Fashioning Fiction, expusa la MoMA/Queens in 2004, si The Model as Muse, expusa la Museul Metropolitan de Art (2009). Lucrand zece ani ca model, von Unwerth a adus o imagine proaspata, la prima mana, despre kinetica miscarii in sedintele foto de moda, pe care a imprimat-o propriilor sale opere fotografice. La inceputul anilor 1990, campania ei senzuala pentru  Guess? i-a lansat cariera in advertising, creand campanii pentru  Victoria’s Secret, Tommy Hilfiger, MAC Cosmetics, Baccarat, Moët & Chandon, Veuve Cliquot, Absolut, H&M, Dior, Diesel, Chanel, Miu Miu, si Blumarine, si o serie de reclame pentru HBO – Sex and the City, atat serialul cat si lungmetrajul. Von Unwerth s-a aventurat si in regia de film, creand scurtmetraje pentru Azzedine Alaïa si Katherine Hamnett, si reclame pentru Clinique, Revlon, Victoria’s Secret, si Cacharel.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.