fbpx

Domeniul Coroanei Segarcea – Doua Pinot-uri, aceeasi declaratie

de

Intre Pinot Gris si Pinot Grigio nu exista nici o diferenta de „gene”, asa cum nu exista nici intre Syrah si Shiraz. Diferenta este de intentie si de atitudine fata de strugure si fata de vin. Cand spunem Pinot Grigio, ne referim indeobste la vinuri racoroase, minerale, numai bune de ostoit setea in dupa amiezele fierbinti, in timp ce Pinot Gris evoca vinurile dulci ale Alsaciei sau vinurile intense ale Frantei meridionale, cu aromele lor generoase de fructe exotice.

Unul dintre adevarurile des rostite ale lumii vinului este ca vin bun este vinul care iti place, lucru la fel de adevarat cu „exista cate un vin potrivit pentru orice moment, din orice zi, la orice varsta”. Un Pinot Gris nu ar avea ce sa caute pe plaja, intr-o frapiera, la fel cum un Pinot Grigio ar fi straniu la o cina romantica dintr-un restaurant elegant.
Una dintre caracteristicile acestui strugure destul de putin popular in Romania este capacitatea sa de a da vinuri de mare densitate. In lumea strugurilor albi, exista putine asemenea soiuri, „podiumul” fiind completat de Chardonnay si Viognier.
Pentru podgorean insa, alegerea stilului va depinde in primul rand de cantitatea de soare si caldura pe care o poate primi strugurele intr-un an. In zadar va incerca sa obtina un vin dens, daca regiunea, in general, sau un an de recolta, in particular, nu permit coacerea deplina a strugurilor. In Romania, doar Sudul Olteniei permite producerea de Pinot gris-uri dense, in stil francez, iar un exemplu clasic pentru tipicitatea si puterea acestui soi este Pinot Gris-ul prestige de la Domeniul Coroanei Segarcea – recompensat, de altfel, la concursul specializat Mondial des Pinots cu aur in 2013 si cu argint in 2015, precum si cu o dubla medalie de aur la China Wine Awards in 2014.
Oricat de complicata ar fi viata si evolutia unui Pinot Gris, aceasta ramane doar o mica fractiune din ceea ce inseamna pentru un podgorean Pinot Noir-ul. Dupa cum a aflat aproape toata lumea din „Sideways” (unul dintre cele mai de succes filme despre vinuri), Pinot Noir este cel mai delicat si mai pretentios soi de struguri. „Parintele” Pinot Gris-ului este celebru pentru numeroasele sale sensibilitati, nu doar la boli si insecte, ci la orice tip de excese climatice, ceea ce il transforma deseori intr-un veritabil cosmar pentru producatori.
Insa, odata ajuns in sticla, un Pinot Noir justifica toate eforturile de pana atunci. In delicatetea si complexitatea sa, este vinul care reuseste sa spuna cea mai elocventa poveste despre oamenii care l-au crescut, despre pamantul si soarele care i-au servit drept hrana. Fiecare dintre nuantele sale spune o poveste despe bogatia sau asprimea solului, despre arsita sau racoarea de peste an, despre secete sau ploi. Un nas exersat ar putea chiar sa determine, dintr-un pahar de Pinot Noir, varsta viei si cantitatea de struguri recoltata… Cu alte cuvinte, un Pinot Noir isi tradeaza patronul arghirofil sau isi lauda parintele cel bun.
Un studiu de caz: Pinot Noir Prestige de la Domeniul Coroanei Segarcea. O nuanta infima mai inchis la culoare decat standardul de Bourgogne tradeaza arsita care conduce la coacerea deplina a strugurilor (Segarcea detine recordul pentru ore de soare intre infloritul viei si culegerea strugurilor). Aromele concentrate tradeaza cantitatea mica recoltata de pe fiecare butuc. Diversitatea, complexitatea si lungimea aromelor vorbesc despre mixul unic intre pamantul bogat (un strat de aprox. 50 de centimetri de cernoziom) si un piedestal de calcar in subsol, nascut in vremurile in care aici era doar un fund de mare. Vigoarea si puterea de invechire a vinului descriu pe deplin orientarea naturala a acestui loc pentru cultura soiurilor rosii, care acopera astazi 70% din podgorie. Dar, dincolo de toate aceste amanunte tehnice, un pahar din acest Pinot – delicat si elegant– va va spune cea mai frumoasa poveste despre dragostea de vin, de viata si de frumusete.

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.