fbpx

Sauvignon blanc, eleganta si versatilitate

de

Se poate spune ca in fiecare strugure, inainte de cules, exista doua vinuri: unul proaspat, exploziv, altul sobru, intens, dar mai preocupat de eleganta, de continutul discursului, nu de volumul la care este rostit… Este alegerea oenologului care dintre aceste vinuri se va naste – cel vesel si racoritor sau cel care tinteste sa provoace experiente memorabile. Nici una dintre variante nu este gresita, pentru ca fiecare zi, fiecare ora, fiecare anotimp, fiecare stare de spirit necesita un alt vin.

Insa exista struguri care pot naste mult mai multe vinuri, struguri care isi schimba radical expresia in functie de locul in care traiesc. Iar unul dintre cele mai discutate, mai iubite si mai la moda soiuri este Sauvignonul blanc, a carui versatilitate se traduce in vinuri minerale sau florale, fructate sau untoase, dense sau vaporoase, dulci sau afumate.
Salcam, soc, cremene, „pipi de chat”, piersici, caise, mere verzi, cremsnit, stafide, miere – acestea sunt doar cateva dintre aromele care pot juca rolul principal intr-un Sauvignon Blanc. Si totusi, vrobim despre strugure paradoxal: in ciuda numarului mare de nuante pe care le poate avea acest vin, aromele sunt foarte dificil de obtinut si de pastrat. Ca lucrurile sa fie complicate pana la capat, mustul nu da nici un indiciu despre ce fel de „nas” va avea vinul…
Expresivitatea si versatilitatea Sauvignonului se fac simtite si in podgoriile din Romania, unde aromele variaza dupa inaltimea la care creste strugurele, dupa amplasarea mai spre Nord sau spre Sud (implicit, in zone mai calduroase sau mai reci). Transilvania, Banatul, Oltenia, Muntenia sau Dobrogea au fiecare propria expresie atunci cand vine vorba despre Sauvignon Blanc.
La sfarsitul anilor `90 si inceputul anilor 2000, explozia vinurilor din Lumea Noua (mai ales din Chile, Australia si Noua Zeelanda) a impus un stil aproape agresiv, de vin exploziv, capabil sa umple cu arome o intreaga incapere. Incet, dar sigur, iubitorii de vin s-au intors catre vechea scoala europeana si au inceput sa caute vinurile mai degraba elegante, cu expresii temperate, dar complexe si etajate.
Nu e de mirare ca doua dintre cele mai cunoscute si apreciate Sauvignon Blanc-uri din Romania sunt Elite si Prestige de la Domeniul Coroanei Segarcea, aliniate scolii din Franta meridionala. In arsita din inima Olteniei, vinurile castiga in densitate, cu o aroma calda de soc, care defineste centrul unui vin care ascunde surprize, care se dechide in trepte, care le poate vorbi celor care il asculta, dar poate si ostoi setea celor grabiti. Este un vin – experienta, a carui valoare este confirmata an de an, oriunde in lume, la concursurile internationale de vin. Un vin care aduce mereu aminte despre valoarea pamantului din Romania si despre lunga istorie europeana a vinului de aici.

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.