Doctorul Cristian Andrei este Presedintele Institutului de Relatii Umane, locul in care se vindeca tristeti si nelinisti sau se cauta intrebari pentru raspunsurile care ne-au tulburat viata. Este psihoterapeutul cunoscut si iubit care a decis sa impartaseasca, cu noblete, din stiinta, din experienta si din bunatatea sa tuturor celor care cauta un rost in trecerea lor pe pamant.
CRISTIAN ANDREI: Eu nu am niciun fel de proprietati si nici ambitii materiale. Exista acolo unde am copilarit acea livada mirifica, in care sper sa pot sa-mi fac o casuta ca sa pot sa scriu. Acum am trei carti incepute. Sunt foarte ciudate si dificile, pentru ca eu nu cred ca a mai existat asa ceva. E o combinatie intre stiinta elementara, cercetare fundamentala si facuta pe intelesul omului obisnuit, despre cum functioneaza mintea, despre frica de moarte, pe care trebuie sa le scriu in asa fel, incat sa poata fi intelese de oricine. Si pentru asta trebuie sa lucrez intr-un mediu aparte.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ai scris anterior doua carti, „Perna si ruj“ si „Cine m-a facut femeie“, care te-au aratat drept un foarte bun cunoscator al femeii…
CRISTIAN ANDREI: Este doar o intamplare ca doua din cartile mele sunt pentru femei. Fiindca intr-o vreme, stii, a existat presiunea de a colabora cu revistele pentru femei, cum este si „Tango“. Aparusera in Romania o serie de reviste pentru femei. Aparusera si reviste pentru barbati, dar mai putine care sa contina si articole. De obicei, revistele pentru barbati contin poze, pentru ca nu prea accepta barbatii sa citeasca continuturi, doar sa evalueze suprafete. Daca as fi avut posibilitatea, m-as fi lansat si in domeniul acesta cu texte. Dar nu am avut, asa ca am scris tot timpul texte in revistele pentru femei si s-au adunat multe materiale si atunci am zis sa le dau o forma coerenta. Asa au iesit aceste doua carti pentru femei, care sunt subtirele, sunt de tipul colectiei de articole. Dar exista celelalte doua carti ale mele: „Culegere de probleme psihice“ si „Lectii particulare“, care sunt de cu totul alta natura si sunt acestea trei care sunt in scriere si care sunt total diferite, pentru ca una este despre teritoriul virtual, alta este despre psihologia fractala si alta este un tratat de interpretare a mortii, iar acestea n-au nicio legatura cu femeia. Probabil ca m-am grabit sa public cartile astea, dar, ma rog, au fost niste oportunitati.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar ele sunt niste succese…
CRISTIAN ANDREI: Poate ca sunt, dar nu reprezinta esenta a ceea ce vreau eu sa spun celorlalti oameni.
Daca psihoterapeutul are credinta, credinta il ajuta foarte mult
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce ofera oamenilor acest institut pe care il conduci?
CRISTIAN ANDREI: Eu am aici o echipa de 10 persoane. In general sunt psihologi si doi medici. Institutul de relatii umane care nu numai ca ofera aceasta psihoterapie devenita deja populara in Romania, ci si oportunitati de dezvoltare a persoanei. Adica, avem cursuri de formare a adultilor. Andragogia este ceva in care am inceput sa ne specializam si care functioneaza foarte bine la noi, este stiinta educarii omului, a persoanei gata educate. Si facem asta pentru companii mari, pentru grupuri de persoane care vor sa se formeze. Avem tot felul de conferinte de oportunitati de dezvoltare personala, de proiecte gen ONG, de exemplu, pentru discriminare sau pentru femeile vulnerabile.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Poti sa traiesti numai dintr-o asemenea activitate intr-o tara ca a noastra?
CRISTIAN ANDREI: Da. Pentru ca un principiu comercial spune ca „daca vrei sa vinzi ceva, fie acel lucru a devenit deja necesar, fie il poti face tu necesar“. Iar cand ii oferi unui om posibilitatea sa descopere beneficiile unui lucru, acel lucru ii va deveni necesar si ii poate lipsi dupa o vreme. Asta inseamna ca si oamenii din tara asta au inceput sa simta nevoia de consiliere, de interventie in relatiile lor. Foarte multi oameni in curs de divort, in criza de cuplu, de familie, cu conflicte la serviciu, au invatat ca se poate sa vina aici si sa primeasca consiliere, sa primeasca solutii sau sa le descopere impreuna cu noi.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Vin si cupluri care incearca sa-si salveze relatia, vin impreuna? Ce gen de consiliere dai mai frecvent, legat de problemele de familie?
CRISTIAN ANDREI: De obicei, vine femeia. Pentru ca femeia, in empatia ei, isi realizeaza usor problemele, cauta sprijin pentru ea si cauta sprijin si pentru barbatul ei. Constientizeaza si problemele lui. Din pacate, in cultura noastra, barbatii o iau ca pe o insulta sau ca pe o infrangere daca li se spune ca exista o problema in felul cum gandesc sau in ceea ce fac. Sunt prea putini. Proportia este cam de 5 la 1 intre femei si barbati care apeleaza la noi.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: De ce sunt atat de putini barbati? De ce barbatii n-au evoluat in directia asta? Se vor schimba lucrurile? Sau procentul va ramane si de acum inainte?
CRISTIAN ANDREI: Eu am sperat ca se vor schimba lucrurile, insa au trecut deja cati ani au trecut de la Revolutie, si nu prea s-au schimbat mult. Pentru ca barbatii par sa fie informati, dar, in acelasi timp, se opun cu inversunare contactului cu aceste servicii. Asta mi-a dat de gandit ca ar exista un fel de criza a masculinitatii in spatiul cultural romanesc. Pentru ca, iacata, eu stau de vorba cu barbati din strainatate… De exemplu, vin aici barbati din Elvetia, din Marea Britanie, din tarile arabe care n-au nicio problema in a vorbi. Inclusiv in cultura araba, unde stii foarte bine ca masculinitatea este orgolioasa. Oamenii aia vin. Ai nostri nu. Si asta ma face sa ma gandesc ca e vorba de o criza de identitate a barbatului din tara noastra. Poate ca omul asta al nostru crede ca femeia trebuie sa rezolve tot, ca daca exista o problema, isi poate permite sa se poarte ca si cum acea problema nu ar exista. Romanul crede ca alt barbat n-are ce sa-l invete pe el, si cu atat mai putin femeia lui. Iar asta se perpetueaza prin cultura, si nu e vorba de o cultura orientala, ci de o cultura balcanica periferica. Pentru ca in cultura balcanica exista si sarbii, care sunt, dupa parerea mea, cei mai inteligenti barbati din Europa. Nu au prea multe resurse la dispozitie, si, totusi, sunt niste oameni verticali. Suntem aproape de ei si, totusi, atat de diferiti.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Este adevarat ca un psihoterapeut are nevoie, la randul lui, de consiliere, macar din cand in cand? Si tu ai un supervizor la care poti apela?
CRISTIAN ANDREI: Sunt doua oportunitati pentru cei din Romania si din cultura noastra. Una este ceea se numeste Grup Balint, este un grup al profesionistilor dintr-o echipa care lucreaza impreuna pentru detensionarea problemelor individuale si colective. Acum si noi avem grup Balint aici, la institut.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Balint?
CRISTIAN ANDREI: Asa se numeste dupa un psiholog ungur care a practicat metoda asta de a oferi profesionistilor un cadru in care ei sa-si poata descarca acumularile fie de ostilitate, fie de frustrare, dupa o perioada de cateva saptamani. Si a doua oportunitate este faptul ca deasupra unui psihoterapeut se afla religia. Daca psihoterapeutul are credinta, credinta il ajuta foarte mult, permitandu-i sa mearga la un fel de terapeut spiritual pentru el.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Un duhovnic?
CRISTIAN ANDREI: Da. Mi se pare ca e o ordine buna. Important e sa ai pe cineva deasupra ta, pentru ca altfel usor ajungi in trufia puterii, a celui care se considera cel mai destept sau cel mai puternic, a celui care se considera deasupra altora.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Imi pare ca nu ai aceasta trufie, ai o blandete pe care o remarca toata lumea.
CRISTIAN ANDREI: Trufia aceasta se poate manifesta relativ usor si discret. Nici nu-ti dai seama cand se infiltreaza, pentru ca ea este foarte strans atasata de senzatia de succes. Cand incepi sa fii convins ca iti reuseste ceea ce faci, si vrei din ce in ce mai mult sa-ti reuseasca, deja s-a instalat trufia.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Deci ai si tu trufia ta.
CRISTIAN ANDREI: Da. Toti oamenii o au.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Si cand ai inceput sa simti ca ai succes, cand a venit succesul, de unde vine, din realizarile tale?
CRISTIAN ANDREI: Nu stiu daca am vreun succes. Simt, e adevarat, cu din ce in ce mai multi pacienti, ca imi iese, ca e ceva deosebit. Pentru ca oamenii vin uneori si imi povestesc ce fac la alti terapeuti. Imi povestesc despre terapeuti care ajung sa se planga ei la pacientii lor de problemele lor sau de oameni plictisitori, sau de oameni fara cultura si e groaznic cand te duci sa te ajute cineva si iti dai seama ca acel om nu te cuprinde.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ai si dezavantaje de pe urma faptului ca esti atat de cunoscut si apari adesea la televizor?
CRISTIAN ANDREI: Cele mai multe dezavantaje au reiesit din confuzia care s-a facut intre profesionistul care voiam sa fiu si vedeta pe care o vedeau unii in mine. M-a deranjat foarte mult profilul de vedeta, pentru ca nu asta am intentionat. Eu cand ma duc la televizor ma duc numai si numai pentru a face educatie. Pentru acea andragogie de care vorbeam. Incerc sa gasesc canale prin care oamenii sa inteleaga si altceva decat au inteles pana acum.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce ai adunat pana la urma intr-o viata de om? Care este averea ta, daca ai fi parlamentar, ce ai declara?
CRISTIAN ANDREI: Cea mai de lux piesa este intelegerea relatiei intre viata si moarte din punct de vedere psihologic, care mi-a luat aproximativ 30 de ani ca sa o pun la punct. Am citit mult, am combinat ceea ce am citit cu ceea ce spun oamenii, iar acesta s-a dovedit a fi un domeniu foarte vast, care cred ca valoreaza foarte mult. Pe urma este parcurgerea asta intre a trai si a intelege… Cred ca rostul unui om, cat traieste, este sa simta cat se poate de divers si sa parcurga intelegerea a ceea ce se intampla in jurul lui si cu el. Acestea cred ca sunt doua lucruri suficient de valoroase ca sa traiesti pentru ele si din ele. De exemplu, in romani exista aceasta prapastie intre dragoste si moarte. Adica intre perioada cand doi oameni se iubesc, se cauta pentru iubire, si perioada cand ei mor, exista o prapastie, un loc cumplit de gol pe care, de exemplu, il parcurge femeia la menopauza. Femeia ajunge la menopauza, isi pierde abilitatea de a se indragosti, vorbesc la modul general, in cultura noastra, si dupa aceea isi asteapta moartea. Nu face nimic altceva decat asta, de multe ori. Ceea ce este teribil. Sunt mai mult de 20 de ani, poate si mai bine, in care femeia nu mai traieste. Cand ar putea sa faca lucruri atat de importante, de frumoase, cum fac femeile din Nordul Europei, de exemplu, sau chiar si cele din Africa.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Este adevarat ca o femeie nu se mai indragosteste, dupa menopauza?
CRISTIAN ANDREI: Ea poate sa se indragosteasca, pentru ca principalul organ al dragostei este creierul, nu este ceva glandular. Insa, in cultura noastra, barbatii vin cu interdictii si femeia este institutionalizata in casa, ca si cum ar fi internata la domiciliu, si nu mai stie ce poate sa faca pentru ea insasi, ori cu ea. Or, intelegerea acestui lucru mi se pare o avere. Pe care am de gand s-o impart.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Oamenii de obicei nu-si impart averea.
CRISTIAN ANDREI: Cred ca oamenii ar trebui sa faca lucrul asta si sa nu fie fortati de boala sau de frica sa imparta. Cred ca niciun om n-ar trebui sa moara fara sa-si imparta ceea ce are. E absurd. Cand ai mai mult, tu te duci si raman lucrurile asa, sa se bata altii pe ele. Este important sa apuci sa restitui ceea ce ai acumulat de la oameni.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Nu vine si din frica noastra cumplita de moarte? Poate ca nu asezam lucrurile astea, pentru ca ne temem atat de tare de moarte, incat nu vrem sa ne gandim la ea.
CRISTIAN ANDREI: Exact. Si noi acumulam in speranta ca amanam moartea. Cunosc foarte multi oameni care au multi bani si care ma cheama acasa la ei sa le vad copiii sau sa le evaluez situatiile si imi spun: „Platesc oricat!“, crezand ca, daca ar plati oricat, ar rezolva orice. Dar ei au ajuns deja la criza aceea in care nimic nu mai e posibil si se mira cum de nu mai e posibil din moment ce ei au atata putere.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar banii inseamna putere?
CRISTIAN ANDREI: Pentru multi, da. De ce? Pentru ca e un concept masculin bazat pe cantitate. Competitia intre barbati contine cifre: cai putere, megabiti, numar de beri baute, numar de femei. Totul se dezvolta in cifre intre barbati si de aceea lor li se pare ca succesul sau fericirea este o chestie cantitativa. Si nu e asa.
Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar pentru femei cum este? In ce se masoara fericirea pentru femei?
CRISTIAN ANDREI: Femeile au o perceptie holistica a fericirii, ele au capacitatea de a percepe intregul, nu doar fragmente, faze, cum fac barbatii. Ele simt prezenta cuiva, femeia simte pe de-a-ntregul existenta unui barbat, nu doar ii vede fundul, cum fac barbatii. Ii simte prezenta in viata ei si, avand aceasta capacitate holistica, fericirea ei este cu totul alta.
Interviu realizat in 2012
Pagini: 1 2
va iubesc si va respect ,.
am oproblema cu fiul meu care are 18 ani si este dependent de aparate de joc .cum maputeti ajuta?
Buna ziua,cum as putea sa stau si eu de vorba cu doctorul Cristian Andrei?
Doctorul Andrei este un doctor foarte special!M-a fascinat acest interviu! vorbele domnului doctor merg direct la suflet!
Un OM DEOSEBIT si SPECIAL!
Respect D-le Doctor,si multe Salutari din Stuttgart!
Ce mult imi place vorba acestui om…Ce bine mi-a fost ascultandu-l in clipe grele!Vindeca prin vorbe,ton,…suflet de femeie -demiurg.TE POATE RECREEA!Pe mine m-a facut sa ma inteleg mai bine.Multumim pt interviu,draga ”Tango”.Din pacate greul a revenit si”ne esti asa departe”,dragule domn…