S-a remarcat imediat dupa Revolutie ca medic chirurg estetician, si a infiintat prima clinica privata de chirurgie estetica, ProEstetica. Recent,a deschis la Cornu un spa balinez, sfidand din nou toate ideile preconcepute ale romanilor sceptici. Dana Jianu este, asadar, nu doar o femeie frumoasa, eleganta, prietenoasa, ci si un medic care nu se teme nici de pionierat si nici de munca grea. A facut nenumarate specializari in clinici din Europa sau America, are biblioteca burdusita de carti cu noutati si peretii cabinetului acoperiti de diplome. Dar, mai valoroasa decat toate recunoasterile oficiale, este recunostinta pacientilor si a clientilor sai.
Tango: Tocmai am citit pe blogul lui Adrian Nastase ca va este recunoscator pentru ragazul extraordinar de placut pe care l-a petrecut in spa-ul balinez pe care il aveti la Cornu…
Dana Jianu: Da, revenirea mea in tara, de la congresul la care am participat in America, a fost intampinata de vestea buna ca spa-ul de la Cornu a fost apreciat mult de Dana si Adrian Nastase. Ne onoreaza, bineinteles, si ne bucura, in acelasi timp, ca prin vocea lor, foarte cunoscuta, s-a putut raspandi mai departe faptul ca, intr-adevar, e un loc unic. Aici nu numai ca te relaxezi, dar am adus Bali-ul in „gradina carpatina“! Iar calitatea constanta a mediului, a spa-ului, a maseurilor, a produselor, a meniului e greu de implementat si de mentinut. Meniul asiatic e si sanatos, pentru ca slabesti mult mancand usor.
Tango: Cat dureaza cura, cat trebuie sa stai la spa?
Dana Jianu: Sapte zile, ca sa vezi un rezultat. Mananci hipocaloric, dar niciodata nu ti-e foame. Meniul este bazat pe carne usoara, peste, legume, preparat variat si atractiv. Si, bineinteles, mananci dupa un anumit orar, care ajuta astfel organismul. Dieta se combina cu sportul, cu masajul si cu somnul. Masajul actioneaza pe niste centri atat de subtili, incat energia asta te ajuta sa-ti limitezi aportul caloric, pur si simplu. De placere, de relaxare, ajungi sa nu mai simti foamea, deci masajul fie te energizeaza, fie te relaxeaza. Are un rol terapeutic extraordinar, si de aceea am adus masajul asiatic aici, pentru ca acest tip de masaj este foarte precis, necesita ani buni de practica. Masajul suedez, care la randul sau are nevoie de o practica pentru a atinge maiestria, e totusi mai usor de invatat decat cel asiatic, care se bazeaza pe cunoasterea centrelor energetice, pe actionarea lor intr-un anumit fel…
Tango: Sunteti unul dintre primii medici care s-au remarcat pe piata romaneasca, in zona chirurgiei estetice.
Dana Jianu: Asta pentru ca am inceput in zorii dezvoltarii chirurgiei estetice in Romania si, de asemenea, in sistemul de servicii private. In 1994, cand am deschis noi cabinetul, nu mai era altul de acest fel. Si am evoluat foarte bine, nu numai pentru ca eram printre putinii pe care puteau sa-i aleaga pacientii, dar si pentru ca am facut un lucru cu adevarat de calitate.
Ne-am pastrat in permanenta conexiunile cu lumea, pentru ca profesia noastra asta inseamna, o educatie si-o instruire permanente. Am vazut ca, in America, spa-urile medicale sunt un domeniu cu foarte mare avant.
Tango: Va referiti la ingrijirea de dinainte sau de dupa operatii?
Dana Jianu: Si inainte, si dupa. De fapt, noi am implementat o mixtura de concepte. Exista clinici de slabit, foarte in voga in Austria, in Germania, si multi romani mergeau si merg in continuare acolo, pentru cure de slabire. Si ne-am spus ca, in definitiv, si noi avem obezii nostri, pe care nu trebuie neaparat sa-i operam, ci putem incerca, la inceput, in anumite stadii, sa-i slabim la noi in tara. Ma refer ori la cei nu foarte obezi, ori la obezii aflati inainte de operatie.
Tango: Ce fel de operatie, la ce va referiti?
Dana Jianu: Ma refer la chirurgia bariatrica, chirurgia obezitatii. Cu ani in urma, cand acest tip de chirurgie era prea putin dezvoltat in Romania, faceam multa lipoaspiratie. Dar lipoaspiratia nu este o indicatie pentru tratamentul obezitatii.
Pe de alta parte, in afara de conceptul clinicii de slabit, a mai existat un vis al nostru mai vechi, sa aducem civilizatia aceasta de wellness asiatic la noi in tara, vis bazat si pe prietenia noastra cu un om de afaceri olandez, casatorit cu o doamna din Indonezia, care cunostea indeaproape tehnicile asiatice si care ne-a facut si pe noi sa ne indragostim de acest spatiu.
Tango: Si e nevoie chiar de terapeuti asiatici ca sa fie totul perfect? Ati adus asiatici si in spa-ul dumneavoastra, care este unic in Romania?
Dana Jianu: Este unic in Romania si cred ca este unic si in Europa. Pentru ca marea majoritate a spa-urilor din Europa, desi folosesc tehnici asiatice, au angajat foarte multi europeni. Iar din pacate, acestia nu pot oferi masaje de aceeasi calitate cu cea a masajului traditional asiatic, pregatirea lor este foarte sumara. Dar, e adevarat, este foarte greu sa aduci forta de munca din Asia. Noi am adus chiar balinezi! Avem doi balinezi – un barbat, Tempos, si o femeie, Eka, – si inca patru maseuri romani. Pentru ca profilul activitatii noastre este asiatic, trebuia neaparat sa avem maseuri asiatici. Colegii lor de munca romani au invatat multe de la ei, iti trebuie multa practica sa poti sa executi corect shiatzu sau masaj cu pietre, masaj balinez sau reflexoterapie. Scoala romaneasca si occidentala de masaj nu te invata lucrurile acestea. Iar balinezii nostri dau amprenta vie a locului de acolo. Masajul este prima lor specializare, iar ca talent secundar au bucataria balineza. Deci ei si gatesc, si-l invata pe bucatarul roman bucataria balineza!
Tango: Aveti, asadar, un concept combinat, intre masaj, hrana sanatoasa, relaxare…
Dana Jianu: In teorie, stim ca se poate trai si frumos, si sanatos, dar trebuie sa punem asta si in practica. Noi am dezvoltat conceptul D.R.E.A.M. – o prescurtare sugestiva pentru Dieta, Relaxare, Estetica, Activitate fizica si Medicina. Am incercat sa imbinam toate acestea. Dieta reprezinta hrana sanatoasa pe care o preparam aici. Relaxarea inseamna si plimbari in aer liber, iar aici, la Cornu, este un aer foarte curat si extrem de sanatos, nu e atat de tare ca aerul de munte, si se recomanda oamenilor care au nevoie de un regim de crutare, atat cardiovasculara, cat si nervoasa. In plus, Campina este si cel mai insorit oras din Romania. Nu intamplator, marele nostru pictor Nicolae Grigorescu s-a stabilit la Campina, pentru a-si trata tuberculoza. Astfel, si-a prelungit viata foarte mult. Apoi, somnul este foarte important si, in aceasta zona, datorita aerului si confortului, se doarme foarte bine. Estetica inseamna tratamente anticelulitice, limfodrenaj, electromiostimulare, tot ceea ce inseamna procedura estetica de ingrijire corporala sau faciala. Activitate fizica: fitness, cardio, aqua-gym, miscare pe pista de role, teren de tenis, se pot face alergari, se poate juca baschet… Iar „medicina“ vine de la faptul ca oamenii care doresc sa slabeasca sunt controlati si sunt supravegheati medical.
Tango: Deci petrecem o saptamana in spa si reusim sa slabim, sa ne reintram in forma. Dar invatam ceva pentru totdeauna?
Dana Jianu: La noi, poti slabi si 20 de kg, dar trebuie sa stai doua luni, doua luni si jumatate! Dupa aceea, trebuie sa repeti acasa temele invatate. Sa invatam ca trebuie sa combinam activitatea fizica, alimentatia sanatoasa si relaxarea cu pastrarea rezervorului nostru energetic. Si e bine sa stii ca trebuie sa mananci la anumite ore ale zilei, niciodata noaptea (unul dintre motivele ingrasatului este ca multa lume mananca noaptea, dupa ora 20, cand organismul nu mai poate sa consume, ci stocheaza!). Apoi, trebuie sa consumi alimente sarace in zaharuri. Asiaticii nu mananca dulciuri si nu indulcesc alimentele! Trebuie sa dai atentia cuvenita proteinelor de buna calitate, carnii de peste, de pasare, carnii slabe combinate neaparat cu multe legume, fructe. Atunci inseamna ca exista un fel de a te alimenta sanatos, care nu te infometeaza si care te ajuta sa slabesti.
Tango: Presupun ca e munca grea… Unde gasiti angajati buni, personal calificat? Asta e ceva complicat.
Dana Jianu: Industria hoteliera din Romania e intr-un continuu declin in ceea ce priveste formarea. Multi au plecat in strainatate… Si asa, noi ne-am trezit dintr-o data ca nu avem ospatari, nu avem bucatari, sefi de sala, nu avem exact baza turismului. Si atunci, cum sa oferi servicii de 4 stele, daca ei nu stiu cum sa-ti toarne vinul in pahar, cum se prezinta masa, ce fel de tacamuri sunt necesare etc.? Ne preocupam, de asemenea, ca echipa sa fie armonioasa, sa nu interfereze cu starea de bine pe care vrem s-o inducem oaspetelui nostru. Nici sa pastram aceasta tusa asiatica nu ne-a fost usor, pentru ca a trebuit, de multe ori, sa explicam ca aceasta specialitate in masajul balinez nu poate fi gasita aproape deloc in Romania si nici chiar in tari din Comunitatea Europeana. Am fost intrebati de ce nu angajam maseuri romani, acum, ca somajul e in crestere, dar lumea trebuie sa inteleaga ca, daca ai un business care creeaza locuri de munca pentru cetatenii romani, totusi trebuie sa ai un nucleu care sa-ti dezvolte businessul, pentru ca acesta sa creeze in continuare locuri de munca si sa puna bani in circulatie.
Tango: Dar pe langa acestea, cum faceti celelalte lucruri pentru dumneavoastra, ca femeie, cum reusiti sa fiti frumoasa, sa va ingrijiti, sa aveti silueta..? Cum reusiti sa le faceti pe toate?
Dana Jianu: Ecuatia aceasta are un raspuns, si acesta este ca s-a platit un pret. Pretul, de obicei, il plateste familia. Fiindca sotul meu este parte din activitate, deci tot ceea ce facem, facem impreuna, suntem medici amandoi – el este tot chirurg, de chirurgie abdominala. A lucrat initial la Spitalul de Urgenta. Dar, pe masura ce timpul a trecut si afacerile noastre s-au extins, iar activitatea chirurgicala a crescut, atunci a trebuit cumva luata o hotarare. Deci acesta a fost pretul, ca nu mai avem ragazul necesar pentru viata noastra de familie. Acesta e singurul regret pe care-l am. In plus, sunt unii copii care au nevoie mai mult de prezenta parintilor, asa cum cred ca este al nostru. Pe de alta parte, imi pare rau pentru ca e copil unic. Deci neaparat doi (ar fi fost mai bine!), dar in momentul in care te dedici profesiei si nu trebuie „sa-ti iesi din måna“ – mai ales in meseria noastra – mi s-a parut ca nu sunt eu aceea care sa mai aiba copii. Dar acum imi pare rau.
Tango: Copilul dumneavoastra e mare acum…
Dana Jianu: Copilul meu are 21 de ani, este student in anul II la Facultatea de Drept, in Bucuresti, este un tanar barbat, dar eu simt ca ar fi fost mai bine sa petrecem mai mult timp impreuna. Daca as scrie o carte a parentalitatii, asta as scrie. Dar copiii, din pacate, nu vin cu instructiuni de folosire si atunci, apriori, trebuie sa pornesti de la conceptul ca au nevoie de tine foarte mult, ca parinte. Si exista uneori o necomunicare intre noi, care a fost mult mai acuta in perioada adolescentei lui, dar s-a mai estompat acum, cand anii au trecut si avem relatii mai degraba ca de la adult la adult. Insa, daca mai exista probleme de comunicare si probleme de intelegere, este din cauza ca nu am avut mai mult timp sa aprofundam un limbaj comun. Iar lui ii pare rau ca n-a avrut frati sau surori, mi-a si spus, cand avea 5-6 ani, ca-si doreste, dar noi aveam alte planuri pe atunci.
Tango: Spuneti-mi, dintre vedetele pe care le vedem la televizor, care sunt frumoasele planetei, este vreuna care n-a trecut pe la chirurgul estetician?
Dana Jianu: La 20 de ani, frumusetea este doar un dar genetic, insa, dupa 30, frumusetea devine si un dar al medicinei. Ca dovada ca, si la noi, frumuseti celebre de pana-n 20 de ani au apelat deja la bisturiu. Dar nu este un lucru recomandabil. Toxina botulinica si toate tratamentele de intinerire sunt un imperativ. Nu exista, dupa o anumita varsta, frumusete perfecta fara ele. Eu nu pot sa cred ca o persoana care are un anumit statut public, de vedeta, nu face lucrurile astea. Aproape ca intra in rutina, sunt un modus vivendi. Apoi mai e machiajul, si, in plus, stiti bine, Photoshopul face si el minuni. Deci nu tot ceea ce vedem frumos pe sticla sau in revista este la fel si in realitate, sau natural.
Tango: Asa, in fotografie, poti, dar nu in film sau o piesa de teatru, unde ii vedem asa cum sunt.
Dana Jianu: De cate ori nu vedem poze ale aceluiasi actor facute pe strada, sau in momente in care n-a vrut sa se fardeze, si parca nu are nicio legatura cu persoana pe care o vedem noi la evenimente, sau la premiere, sau in film, sau cand pozeaza pentru reviste! Deci publicul trebuie sa pastreze o privire critica si sa stie ca aceste persoane sunt „lucrate“, sunt ca niste opere de arta, in fond. Fie ca este arta fotografica, estetica – machiaj, coafura – fie ca este arta medicala – stomatologie, chirurgie estetica… Si mai sunt si multe aparate, fiecare aparat face cate ceva, de exemplu iti scot celulita – mai precis, imbunatatesc aspectul ei, pentru ca, de fapt, tratament anti-celulita nu exista. Sau iti imbunatatesc aspectul pielii. Dar publicul trebuie sa stie ca aceasta situatie vine cu avantaje, dar si cu dezavantaje.
Tango: Ce dezavantaj poate sa fie, de exemplu, pentru o femeie care peste 35-40 de ani incepe si ea sa se machieze, sa-si faca toxina botulinica sau acid hialuronic…?
Dana Jianu: Exista efectele secundare ale fardatului profesionist, care provoaca – sau intretin, macar – multe probleme de piele. Tenul este asfixiat in permanenta, apoi lumina reflectoarelor te imbatraneste mai repede. Alt dezavantaj: faptul ca devii un pic dependent de toate acestea, si daca nu le mai ai, poti sa cazi in depresie. In America, de exemplu, toxina botulinica se face exagerat, la fiecare 3 luni, si chiar am spus candva ce bine ar fi sa spatiem cat se poate de mult aceste tratamente, i-am povestit unei persoane care nu stia, si le facea tot la 3 luni. Folosirea indelungata a toxinei botulinice, in cantitati mari, poate sa duca la hipertrofie musculara, pentru ca in zonele unde injectezi, muschii vor si ei sa-si „reintre in drepturi“, si atunci, daca „vad“ ca n-au putere, cresc in volum. Dintre produsele injectabile pentru riduri, multe sunt bune, dar exista destule care nu sunt. Sa nu uitam nici excesele, maririle exagerate de buze, de sani, sau cu substante care nu pot fi controlate – de exemplu, uleiul de silicon injectat in buze, inca folosit de multa lume, este complet neautorizat si complet daunator.
Tango: In afara de faptul ca aveti o cariera stralucita si o recunoastere, faptul ca ati ales domeniul acesta de activitate v-a adus mai multa fericire, mai multa intelepciune? Faptul ca aratati bine, ca stiti toate regulile astea, ca, pana la urma, traiti in miezul frumusetii, va face viata mai frumoasa decat a altor femei?
Dana Jianu: Eu cred in destin. Am fost predestinata sa fac aceste lucruri, pentru ca eram hotarata sa merg pe aceasta cale, care era inca necunoscuta in Romania anilor ’70, cand se cristalizau in mine primele dorinte de a face o profesie. Nici vorba nu era de chirurgie estetica, atunci. Cu toate astea, eu imi doream, de unde, de ce, nu stiu… Apoi, au fost o serie de intamplari in viata care au facilitat asta, bineinteles bazandu-se pe munca si pe studiu, pentru ca a te realiza in medicina nu vine accidental, niciodata, sunt prea multe caramizi care vin una peste cealalta, intr-o arhitectura in care hazardul are un rol foarte mic. Dupa aceea, este absolut pasionant sa faci ceea ce fac eu. Dincolo de faptul ca exista un pret, pe care vi l-am povestit. Poate ca as fi putut sa imbin si mai bine profesia cu familia, daca m-as fi straduit si mai mult. Sunt un om care raspunde la indemnuri, daca eu cred ca e bine, sau daca ma sfatuieste cineva si acel cineva e mama sau un prieten bun sau sotul, atunci dau si mai mult… Este foarte multa munca, foarte multa responsabilitate. Uneori, am regretat ca n-am facut niste meserii mai facile, nu neaparat chirurgie, dar tot medicina… Mai ales pe fondul acela al schimbarii profilului unor profesii, care au adus profituri uriase cu mult mai putina munca si mult mai putina responsabilitate, uneori ma vedeam un pic regretand… Sau, cel putin, avand o alta specialitate medicala, care sa incumbe mai putina responsabilitate. Chirurgia este o specialitate in care, eminamente, ai sub cutitul tau destinul omului.
Tango: Dar de exemplu sa plecati din tara ati avut ocazia, v-ati dorit?…
Dana Jianu: Da, sigur, am incercat sa si plecam din tara, dar n-a fost acela destinul nostru. Dupa mineriade, si noi am avut acest gand. Am vrut chiar sa plecam in Noua Zeelanda, va dati seama ce suparati eram pe ceea ce s-a intamplat atunci, ca sa fim tentati sa plecam tocmai in Noua Zeelanda! Vedeam noi acolo o oportunitate de a trai foarte civilizat. Insa a venit imediat participarea la examenul de specialitate si, practic, drumul s-a deschis asa, am luat fiecare posturile pe care ni le doriseram, eu chirurgie plastica, sotul meu chirurgie generala, si am renuntat la gandul plecarii…
Tango: Si ce posturi ati avut, de fapt, dupa ce ati terminat specializarea?
Dana Jianu: Chirurg plastician la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, care actualmente se afla pe Calea Grivitei. Acolo am avut primul post, apoi am avut post la Spitalul Bagdasar, care s-a transformat din spital exclusiv de neurochirurgie in spital de urgenta si a capatat noi departamente, inclusiv departament de chirurgie plastica. Pana in 1997, cand m-am dedicat exclusiv medicinei private si practic mi-am dat demisia din postul de chirurg in sistemul medical de stat…
Tango: Va ocupati si de business, si de partea medicala, sau la un moment dat ati ales si ati lasat pe altcineva in locul dumneavoastra, cum faceti?
Dana Jianu: Cel mai… businessman din echipa noastra este sotul meu, care, in plus, acum se apropie si de finalul unui Masterat in Business si Administratie, dar sigur ca lucrurile acestea s-au impletit si cu activitatea mea. Ne-am dezvoltat organic, de la mic la mai mare. Am fost singuri, noi am fost si cei care am asigurat serviciile medicale, am fost si oamenii de marketing, am fost si manageri. Am avut, desigur, totdeauna, la contabilitate, niste profesionisti. Dar in ceea ce priveste public relations, marketingul sau chiar managementul, nu am avut alti coordonatori decat noi. Si nu e greu atat sa „vinzi“ servicii medicale, cat partea de relatii umane cu medicii si cu personalul medical. E mult mai simplu sa faci management intr-o fabrica decat intr-un spital. Dupa cum si in turism ne-a fost la fel de greu, nu am gasit oameni ca sa poata vinde genul de servicii pe care noi le-am oferit la Cornu, de exemplu…
Tango: Ce fel de pacienti, ce fel de clienti aveti in clinicile dumneavoastra? Sunt mai mult vedete, oameni bogati, sau de fapt apeleaza la dumneavoastra si oameni care isi dramuiesc banii si isi ofera, din cand in cand, ceva extraordinar?
Dana Jianu: Avem o adresabilitate a unui public educat, de cele mai multe ori, care are niste resurse, face parte dintr-o categorie medie spre superioara, dar care nu consista numai din VIP-uri. Depinde ce intelegem prin VIP, de regula persoane de notorietate publica. Ei, bine, la noi vin si persoane care nu sunt notorii, dar care au o platforma financiara sau sociala foarte solida. Prin urmare, portile noastre sunt deschise tuturor celor care, pana la urma, cauta calitate si care au muncit la randul lor ca sa obtina un anumit statut.
Tango: Care sunt cele mai cerute si cautate servicii medicale? Ce este inca in mare voga si ce doresc pacientii, in principal?
Dana Jianu: Operatiile de mare frecventa au ramas, intr-adevar, cele adresate chirurgiei mamare. Noi practicam in egala masura operatii de reductie mamara si de ridicare (de lifting mamar), si operatii de marire de sani (augmentare mamara). De asemenea, un avant extraordinar l-au luat tratamentele minim invazive pentru reintinerire (cu putina chirurgie), care de exemplu foloseste grasimea sau transplantul de celule grasoase din alte parti ale organismului, din locul unde e mai bine reprezentata, catre fata, ca tratament de reintinerire. Dar si tratamentele laser si cu toxina botulinica, cele cu acid hialuronic (acum sunt o multime de noi produse si tehnici) care au acest scop: reintinerirea. Si este o curba ascendenta pentru aceste tratamente. Oamenii nu mai au nici timp, nici bani sa recurga la liftinguri, care sunt costisitoare si care cer mult timp sa te recuperezi, ci mai degraba prefera tratamente care chiar daca nu sunt atat de radicale – mai ales ca radicalitatea ii si sperie pe oameni – aduc o imbunatatire, chiar daca este in etape, au mereu efectul scontat, nu te dezamagesc, nu-ti fura timp, nu te imbolnavesti, nu ai complicatii. De asemenea, lipoaspiratiile raman la un loc de cinste, dar descrescator fata de anii trecuti, 2000-2003, pentru ca a intrat in arena chirurgia bariatrica. Pe vremuri, faceam mult mai multa lipoaspiratie. Intr-un peisaj de servicii medicale in care nu aveam nici diete, nu aveam nici nutritionisti corespunzatori, nu aveam alte metode, cum sunt astazi inelul gastric sau by-pass-ul gastric sau gastrectomia verticala, acestea nu erau inca dezvoltate. Pe vremea aceea, noi scoteam „tone“ de celule adipoase. Dar acolo unde omul lasa toata povara scoaterii grasimii numai pe umerii chirurgului, poate fi un tratament la inceput, dar nu tine mult, grasimea se reface, daca vei continua sa te supraalimentezi. Rinoplastiile sunt, de asemenea, in trend ascendent. Aceasta este o operatie destul de complicata, dar oamenii stiu ca aici avem o experienta pozitiva si solicita in mod constant aceasta operatie. Marirea de buze e deosebit de ceruta, de asemenea.
Tango: In alte parti, rezultatele nu sunt foarte satisfacatoare, poate si pentru ca se observa clar, nici nu stiu daca operatiile ar trebui sa fie asa de vizibile, de ostentative…
Dana Jianu: Chirurgia estetica valoroasa este cea prin care se obtin rezultate naturale – ca si cand tu ai fi fost dintotdeauna asa si nimeni n-ar fi lucrat la tine – si nu cea care poarta stigma bisturiului. Ca sa obtii un rezultat natural, trebuie foarte multa pregatire, e mult mai greu sa obtii un rezultat natural decat un rezultat ostentativ, adica sa se vada ca nasul este foarte carn, ca buzele sunt foarte mari, ca urechile sunt foarte lipite, ca sanii sunt foarte mari…
Tango: Daca va intreaba cineva ce ar trebui sa isi opereze, ce raspundeti?
Dana Jianu: Eu nu pot sa ma erijez in judecatorul trasaturilor, mie imi plac oamenii asa cum sunt ei. Daca ei nu se plac asa cum sunt, eu am invatat sa ajut, sa corectez o trasatura, dar nu am acest automatism, „sa scanez“ o persoana cand o vad. Cine sunt eu, ca sa pot sa-mi permit sa judec pe cineva? Uneori lucrurile capata o alta turnura, adica atunci cand ai fost o frumusete celebra si toata lumea te-a glorificat si te-a crezut zeita frumusetii la 25 de ani, iar la 60 arati de sperii copiii pe strada, da, atunci e o necesitate. E pacat sa arati un chip complet dizgratios la batranete, dupa ce ai fost adulata la tinerete.
Tango: Avem deja exemplul Brigitte Bardot…
Dana Jianu: Exact… In general, oamenii simt nevoia sa constate ca se poate parcurge timpul bine in mod constant, dar daca acesta este mesajul actritei, i-l respectam. Sau poate ca s-a speriat vazand cum unii se transforma, din exces de chirurgie, in niste monstri. Hollywood-ul abunda in persoane complet modificate, intr-un fel antiestetic sau intr-o estetica mai… picassoista.
Tango: Sunt si vedete care exceleaza in sens invers, cum este Isabelle Adjani, care are 55 de ani si arata ca la 20.
Dana Jianu: Poate sa fie si un bagaj genetic foarte bun, dar trebuie neaparat sa adaugi un bagaj de servicii medicale sau de infrumusetare. Trebuie sa alegi, vrei sa te inscrii in categoria „eu m-am intors catre mine si je m’en fous de ceilalti“ sau transmiti mesajul „ok, eu nu imbatranesc, ca Demi Moore“, fiindca si ea pare femeia fara varsta. Sau Cher…
Toate femeile care trec de 50 de ani si sunt inca splendide, chiar si nearanjate, nemachiate, sunt neaparat si o opera medicala. E imposibil altfel. Dar sa nu uitam ca aceste persoane au tinut la bagajul lor genetic, si l-au pastrat, i-au adaugat o plus-valoare. Dupa cum exista si persoane care, printr-o nefericita evolutie a vietii lor, au intrat pe o panta complet gresita, vezi actorii care devin obezi, care sunt macinati de excese, droguri, alcool sau depresii si care o iau pe o panta complet nefericita. Daca arati bine la 50-60 de ani, inseamna ca ai muncit cu adevarat pentru asta, e un efort pe care il faci zi de zi, minut de minut…