fbpx

Dr. Mihaela Leventer – Hot lips. Forma buzelor si eternul feminin

de

Femeia acestui inceput de mileniu consuma intr-o viata, potrivit statisticilor, 4,5 kilograme de ruj. Pe langa accentele de culoare, ea foloseste si liner, ba chiar isi tatueaza conturul buzelor, pentru ca dimineata sa se trezeasca gata „rujata“. Si cum femeia este, prin definitie, greu de multumit, ea nu vrea numai buze frumos conturate, ci le vrea pline, voluptoase, mari, tot mai mari.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Culoarea si forma buzelor depind de moda si au evoluat odata cu trecerea timpului. Povestea nu e noua, e cam de pe vremea inventarii oglinzii, cand femeile lumii antice din Creta, Egipt sau Roma au devenit preocupate de imbunatatirea aspectului acestor anexe ale gurii. In Evul Mediu, aristocratele apelau la vopsitul strident al buzelor, iar in epoca moderna obiceiul s-a raspandit cu rapiditate. Filmele mute din anii ‘20 au lansat in lume modelul de femeie ingenua, precum Mary Pickford, dar si modelul vampa, tip Theda Bara. Amandoua erau excesiv de rujate din simplul motiv ca pelicula era de calitate slaba si machiajul trebuia sa fie strident. Femeia reala, eliberata de restrictiile ipocrite, descoperea independenta prin dans, fumat si petreceri stropite cu bautura. Anii ‘30 le-au avut ca modele pe Greta Garbo, Marlene Dietrich, Bette Davis si Katherine Hepburn, stralucitoare si fatale, cu buze rosii de femeie adulta. Moda buzelor mari si senzuale abia incepea. In anii ’50, voluptoasa si seducatoarea Marilyn Monroe si-a exprimat senzualitatea prin timbrul inocent al vocii, privirea galesa si buzele rosii. Si Brigitte Bardot a fost un sex-simbol pentru generatia ei, fiind ravnita de barbati din toata lumea si de toate varstele, dar parca niciodata nu a existat aceasta obsesie pentru buze XL ca in vremea noastra, starnita de enigmatica si frumoasa Angelina Jolie, care si-a transformat un handicap natural in faima.

Tranzitia spre gustul pentru buze supradimensionate s-a facut rapid, odata cu aparitia in cabinetele doctorilor a produselor de umplere injectabile. De la grasimea naturala proprie la fillerele pe baza de colagen sau acid hialuronic, ori chiar silicon sau plexiglas, toate materialele au fost incercate cu mai mult sau mai putin succes. Unele produse s-au dovedit a fi sigure si de incredere, altele au fost abandonate din cauza efectelor secundare. Grasimea proprie transferata in buze cu scopul maririi lor a fost la inceput tentanta si seducatoare, dar aspectul foarte umflat pentru o lunga perioada de timp, urmat de o absorbtie inegala a materialului uman, a limitat sever procedura. Colagenul s-a bucurat si el de interes o perioada, dar nevoia de testare prealabila si asteptarea obligatorie de o luna pana la momentul injectarii a nemultumit clientela.

Asa au aparut, acum douazeci de ani, produsele din acid hialuronic: vascoase, translucide, capabile sa retina apa si suficient de rezistente in timp. Injectarea lor nu a insemnat riscuri suplimentare si, incepand din anul 2000, pe masura ce substantele au fost sintetizate tot mai riguros, nu s-au inregistrat efecte alergice adverse importante. Rezistente in tesutul uman timp de aproximativ 6-8 luni, fillerele pe baza de acid hialuronic sunt preferatele medicilor, pentru ca produc un efect local predictibil si repetabil, cu riscuri mici si doar cu neplacerea unei simple injectii. Desi femeile, in entuziasmul lor, si-ar dori ca efectul sa dureze vesnic, parerea unanima a lumii medicale care respecta etica profesionala este ca fillerele permanente sunt un dezastru. Injectarile cu silicon mineral duc la aparitia nodozitatilor imposibil de tratat chiar dupa o perioada de timp indelungata. Aspectul carnos si lasat al buzelor se accentueaza cu anii si nu mai poate fi oprit. Treptat, fata capata aspectul unei papusi din Muppets Show. Nici introducerea unor fire in buze nu s-a dovedit a fi o solutie buna, persoanele „imbunatatite“ in acest fel acuzand lipsa sensibilitatii locale la sarut.

Veteranul castigator, dintre fillerele utilizate in marirea buzelor, ramane acidul hialuronic. Cu aceste injectii putem contura buzele, le putem rasfrange, putem sa le ridicam colturile si le putem da volumul si forma dorita. Putem chiar corecta asimetriile naturale. Utilizarea anesteziei locale face injectarea nedureroasa, iar gheata aplicata imediat reduce umflarea cauzata de traumatism. Acest tratament rezista bine in tesut cel putin sase luni, dar daca injectia nu se mai repeta, nu se intampla nimic rau, volumul buzelor reducandu-se firesc. Citeam de curand o prognoza a modei formei buzelor si se pare ca in anul 2020 se vor purta buzele subtiri. Nu visati, prin urmare, la tratamente permanente, ci lasati o portita deschisa oricarei optiuni pentru viitor.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.