Du-te la control! Caravana merge in intreaga tara!

de

In lunile octombrie si noiembrie, in cadrul unei caravane speciale, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinica gratuita a sanilor. Caravana va fi realizata cu sprijinul unor medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali – voluntari in proiectul Impreuna pentru Sanatatea Rurala.

Undeva in lume, o femeie moare in fiecare minut, din cauza cancerului de san.

“Esti printre femeile care nu merg la medic? Ti-e frica de ce o sa afli? Ti-e jena? Nu ai bani? Cancerul de san poate fi tratat daca este depistat la timp! Mergi la control! Ai toate motivele!” Acesta este mesajul pe care il propun Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer pentru campania nationala anuala de informare despre cancerul de san.

Campania isi propune sa convinga femeile despre cat de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii. Cancerul de san poate fi tratat daca este depistat la timp!

« FABC va milita in continuare pentru dezvoltarea si implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san. Pana cand acest lucru nu va deveni realitate, vom considera ca “Nu am facut destul!” pentru femei », a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

O componenta importanta a campaniei din 2014 este o caravana care se va desfasura la sate, in lunile octombrie si noiembrie. In cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinica gratuita a sanilor. Caravana va fi realizata cu sprijinul unor medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali – voluntari in proiectul Impreuna pentru Sanatatea Rurala.

Caravana va incepe in judetul Arges si va avea urmatorul program:
• 18-19 octombrie – Arges (Retevoiesti)
• 25-26 octombrie – Galati (Corod) si Arges (Micesti, Stefanesti)
• 8-9 noiembrie – Arges (satele de langa Mioveni)
• 22-23 noiembrie – Ialomita (Ciulnita, Bucu) si Teleorman (Dobrotesti).

Pentru programul actualizat al caravanei, consultati site-ul www.invingemcancerul.ro.

“Initiativa noastra vine in intampinarea recomandarilor Comisiei Europene si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de san si de informare cu privire la aceasta boala”, a continuat Cezar Irimia, presedintele FABC.
“Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca majoritatea deceselor cauzate de cancerul de san se produc in tari cu venituri mici si mijlocii, unde cele mai multe femei cu cancer de san sunt diagnosticate tarziu, din cauza lipsei de educatie si a lacunelor din sistemul de sanatate”, a declarat dr. Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer.
De altfel, in cadrul campaniei « Nu am facut destul », desfasurata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer in anul 2011, cand au fost efectuate gratuit 2.666 de ecografii mamare s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
• La circa 19% dintre paciente au fost identificati noduli cu suspiciune de neoplasm (la peste 500 de paciente).
• La circa 1.8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fara interventie chirurgicala (48 de paciente).
Despre cancerul de san
Cancerul de san (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate in lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli1. Asta inseamna ca undeva in lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de san.
Recomandari importante in preventie2:
1. Autoexaminarea lunara a sanilor. Incepand inca din adolescenta, toate femeile ar trebui sa isi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face in fata oglinzii. Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.
2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.
3. Mamografia. Dupa varsta de 40 de ani, femeile ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.

Informatii despre cancerul de san si despre campania nationala de informare cu privire la cancerul de san sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro si pe www.facebook.com/nuamfacutdestul.

« Nu am facut destul » este o campanie de informare despre cancerul de san initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si Liga Romana de Cancer, cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Roche, Pfizer, Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, Impreuna pentru Sanatatea Rurala, Europa FM si Radio Trinitas.

###

Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 32.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 14 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.

Despre Liga Romana de Cancer
Liga Romana de Cancer este o organizatie neguvernamentala, ce isi desfasoara activitatea in domeniul oncologiei si functioneaza cu aprobarea Ministerului Sanatatii si Familiei – Directia Politici de Sanatate.
Principalele obiective ale Ligii Romane de Cancer sunt: reducerea incidentei cancerului si a mortalitatii in urma cancerului, cresterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic si socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, imbunatatirea standardului de viata pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a indeplini programele nationale de prevenire a cancerului, luarea de masuri de reintegrare socio-profesionala a pacientilor bolnavi de cancer.

  • Credit: Deci Se Poate

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *