fbpx

Ela Crăciun: Dacă pentru noi Crăciunul e magic, trebuie doar să ne dorim ca și restul vieții noastre să fie la fel

de

Poate că și numele ei de familie s-a așezat în sufletul și-n inima ei în așa fel, încât nu există nicio sărbătoare mai dragă, mai frumoasă, mai bine pregătită pentru ea decât Crăciunul, a cărui magie e sfântă în familia sa.

Pe Ela Crăciun, vedeta de televiziune care și-a făcut din parentingul conștient și stilul de viață sănătos și echilibrat o misiune de viață, care a lansat anul acesta cartea ,,365 de mese fără griji”, alături de cursul dedicat femeilor aflate în căutarea unui mod de viață echilibrat, ,,Mami Zen”, am considerat-o cea mai potrivită interlocutoare pentru un dialog despre cum să ne petrecem sărbătorile cu bucurie și înțelepciune.

 

Fotografii de Elena Corbu

Alice Năstase Buciuta: Vrem să arătăm bine de Crăciun, să avem timp să mergem la salon, la tratamente estetice, la magazine să ne luăm ceva nou și cadouri pentru cei dragi, dar și să fim odihniți, relaxați, veseli? Cum așezăm în agende, cu înțelepciune, toate treburile și toate obiectivele?

Ela Crăciun: Da, vrem foarte multe lucruri. Este normal să ni le dorim și punem presiune pe noi pentru a duce la îndeplinire toate taskurile. Atunci eu propun să așternem pe o hârtie toate taskurile, să stabilim lista cu priorități și să încercăm să bifăm măcar câte un lucru din fiecare categorie. Dacă nu reușim să facem lucrurile astea din lista noastră lungă, nu este nicio problemă. Este suficient să nu mai punem presiune pe noi, pentru că zilele nu au intrat în sac și vom reuși cu siguranță în perioada următoare. O listă însă într-adevăr ne poate ajuta să fim și mai organizați, să prioritizăm, pentru că odată ce avem totul în fața ochilor, nu vom mai uita ce avem de făcut.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cum crezi că putem să readucem sărbătoarea în inimi, dincolo de obiecte, de luxul mesei pline cu bunătăți și farfurii scumpe? Care e procesul terapeutic sau emoțional care să ne însoțească bucuria sărbătorii?

 

Ela Crăciun: Cred că aici ține de familie și de modul în care suntem crescuți, de obiceiurile din familie și de valorile care ne sunt transmise. Pentru mine funcționează mereu să fiu prezentă în acele momente și să le savurez din plin. Regret însă că de multe ori munca mea îmi ocupă poate prea mult timp și astfel uneori pierd momente esențiale din evoluția copiilor. Așa că am hotărât să fiu mai prezentă în viața mea, iar sărbătorile intră și ele la acest capitol. Nu cred că există o terapie mai bună decât aceea de a fi prezent în propria ta viață, iar magia vine din recunoștința pe care o resimți că ai ocazia să împarți această superbă călătorie a vieții cu oamenii cei mai dragi ție. Totul ține de mindset și de ce ne propunem să realizăm în perioada sărbătorilor și în viață, în general. Dacă pentru noi Crăciunul e magic, trebuie doar să ne dorim ca și restul vieții noastre să fie la fel.

 

Marea Dragoste/ revistatango.ro: De mâncat, ce mâncăm, ca să avem și gustul tradiției, dar și înțelepciunea de-a nu ne face rău organismului?

 

Ela Crăciun: De sărbători mâncăm ce vrem noi. Părerea mea este că nu ar trebui să punem stop sarmalelor, cârnaților și preparatelor dorite de noi. Important e să ne simțim bine, însă cu o anumită măsură. Nu aș ține dietă în perioada sărbătorilor și nici nu aș recomanda cuiva să facă asta. Important este să nu mâncăm totul la o singură masă. Sfatul meu este să ne bucurăm de sărbători din tot sufletul, inclusiv de mâncare.

 

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ai ținut post? Ce părerea ai despre ritualul postului, despre posturile negre, despre ritualurile bisericești, spovedania, împărtășania etc…

 

Ela Crăciun: Nu am ținut post. Obișnuiam să fac asta când eram în liceu. În timp, am pierdut acest obicei, însă mi se pare că mai presus de a ține post sau de a te spovedi și a recurge la obiceiuri religioase trebuie să te simți curat pe dinăuntru și cu inima împăcată. Degeaba țin post dacă sufletul meu este negru, dacă eu nu fac niciun bine în jurul meu și nu sunt atentă la nevoile celor care poate nu au posibilitățile mele. Cred că e mai important să ne aplecăm atenția și asupra altora și să ne simțim împăcați cu noi înșine. Probabil că acesta este postul pe care îl țin eu. Poate mai târziu, după o anumită vârstă, cred că voi începe și eu să țin post și să mă spovedesc. Credința este clar în inima mea și nu o să mă părăsească niciodată.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cum crezi că putem să păstrăm energia sărbătorilor și a iubirii calde din familie tot restul anului, nu doar de Crăciun?

 Ela Crăciun: Prin multă prezență și recunoștință setate ca obiectiv tot timpul, nu doar în preajma sărbătorilor. Avem puterea de a manifesta mereu lucruri mărețe în viața noastră, însă de cele mai multe ori ne lăsăm absorbiți de grijile noastre cotidiene. Cu o mai mare atenție la starea noastră emoțională si cu obiectivul de a fi cât mai prezenți în propria noastră viață, cred că putem păstra vie energia sărbătorilor tot anul.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.