fbpx

dr. Anita Visan – Terapie pentru un zambet

de

Intilnirea cu ea mototoleste toate prejudecatile celor care se tem de doctori. Anita Visan, medic stomatolog, femeia frumoasa, cu glas blind si miini delicate, ar fi in stare sa-i faca sa tinjeasca dupa carii pe cei cu dinti perfecti, numai de dragul de-a poposi pe scaunul din cabinetul ei de la Identis

In primii ani de viata, Anita s-a hotarit, printr-o logica duioasa si copilareasca, sa devina cosmeticiana. Cea mai buna prietena a mamei ei cu asta se indeletnicea si, intimplator, era nespus de frumoasa. A fost nevoie sa treaca ceva vreme pina cind Anita a deslusit, printre amintirile copilariei sale, ca, de fapt, nu cosmeticiana isi dorea sa devina, ci femeie frumoasa. Si cum asta s-a intimplat de la sine, s-a pregatit, temeinic, pentru o alta profesie, care i s-a parut mai durabila, aceea de medic.
A absolvit in 1997 Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie si, dupa facultate, a gustat din experienta, nu tocmai roza, dar utila mai ales in comparatiile de mai tirziu, a lucrului intr-o institutie de stat. A lucrat apoi in alte citeva cabinete medicale private, pina cind si-a gasit locul, cu adevarat, in echipa de medici de la Identis, cabinet pe care l-a infiintat impreuna cu partenera si prietena ei, doctor la fel de renumit si iubit, Catalina Bortun.
Este constienta ca munceste foarte mult, ca lucrul cu oamenii este, probabil, una dintre cele mai grele activitati si ca, pentru a rezista in aceasta meserie aflata intr-o evolutie vertiginoasa, trebuie sa inveti tot timpul, sa te pregatesti in continuu, sa faci cursuri, uneori foarte costisitoare, in strainatate, si nesfirsite ore de practica. Altfel, pierzi sansa de-a ajunge la finalul cursei in plutonul celor invingatori. Dar n-ar accepta niciodata sa incetineasca ritmul.
S-a casatorit cu barbatul pe care l-a asteptat si l-a iubit, fara acte, timp de opt ani. Si, spre deosebire de cei care circotesc impotriva casatoriilor legalizate, Anita declara ferm ca dupa ce s-a maritat i-a fost mult mai bine in toate. Nici n-a fost nevoie sa se imparta intre casa si familie, pentru ca s-a invatat sa nu amestece treburile si gindurile casei cu cele de serviciu. Si, daca asta poate fi un noroc, sotul ei are un program de lucru la fel de incarcat ca al ei, asa ca nici unul nu are timp sa se plictiseasca asteptindu-l pe celalalt.
Care este diferenta dintre Anita Visan si ceilalti medici? Orice pacient al ei trebuie s-o fi remarcat. Dincolo de faptul ca Anita se straduieste sa nu greseasca niciodata in ceea ce face, ca intotdeauna scotoceste dupa cele mai bune si mai eficiente rezolvari, in cabinetul ei atmosfera e relaxata, placuta, ademenitoare. Anita stie sa spuna intotdeauna lucrul potrivit in clipa potrivita. Pur si simplu ti-e drag si placut s-o intilnesti. „Eu cred ca sint mai blinda cu oamenii, pe care ii tratez decit multi altii, ca mod de lucru. Dar, in plus, cred ca e foarte important sa intelegi ca tratezi oameni si nu pacienti. Nu sint de acord cu medicii, multi, care lucreaza din inertie, nu invata nimic nou, nu sint deloc preocupati sa devina mai buni.“
Convietuieste pasnic si cu vechea ei dorinta de a fi intotdeauna frumoasa. „Ma straduiesc destul de mult sa arat cit se poate de bine“, recunoaste Anita. „Fac sala de 2-3 ori pe saptamina, incerc sa maninc cit mai sanatos si corect, merg la cosmetica, ma rog, fac cam ce fac majoritatea femeilor. Din pacate nu am timp si bani suficienti pentru asta si, pe deasupra, sint o mare gurmanda, asa ca fac eforturi mari sa ma mentin“. Dar Anita e indirjita si tenace, in tot ceea ce face, in profesie si-n afara ei. Si este convinsa ca sacrificiile fac parte din istoria de zi cu zi a celor care-si doresc, cu ardoare, sa traiasca frumos. „Poate doar cei foarte, foarte norocosi nu fac sacrificii. Restul, noi, ceilalti, ne invatam sa traim cu ele“, spune Anita zimbind fara vreo parere de rau.

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.