Faptul ca excesul de zahar sau de sare in alimentatie poate duce la probleme de sanatate grave nu este un secret; totusi, diminuarea cantitatii acestora nu inseamna neaparat o mancare fada.
Site-ul specializat allyou.com prezinta zece metode prin care mancarea nu isi pierde gustul, ci devine mai interesanta, odata cu renuntarea la o parte din cantitatea de sare sau zahar.
1. Eliminati sarea din conservele de legume, ton sau pui. Daca acestea sunt deschise si continutul lor este asezat sub jet de apa, cantitatea de sodiu din ele se va diminua cu 40%.
2. Adaugati condimente in timp ce gatiti. De exemplu, prajiti legumele in cateva linguri de ulei, suc de lamaie, putina sare si un praf de piper. Prajti-le 15-20 de minute, timp in care amestecati.
3. Daca puneti putin cimbru uscat in omleta, nu veti mai simti nevoia sa adaugati sare atunci cand o mancati, ea fiind deja destul de aromata.
4. Reduceti condimentele din taco. In cazul cutiilor de semipreparate de taco, puneti doar jumatate din condimentele din cutie si completati cu pudra de chili, pudra de ceapa si chimion.
5. Folositi sos de spaghete mai putin sarat. Luati doua borcane cu sos de spaghete, unul cu cantitatea de sare cu care sunteti obisnuiti, altul, mai putin sarat. Faceti un amestec din cele doua, reducand in timp cantitatea de sos sarat.
6. Indulciti-va micul dejun adaugand fructe uscate in cerealele pe care le mancati.
7. Pentru gofre, inlocuiti siropul cu un sos din zmeura proaspata. Pentru sosul de zmeura aveti nevoie de o cana cu fructe si o lingurita de scortisoara. Zmeura si scortisoara se fierb pana cand se ingroasa.
8. Pentru a face orezul mai aromat, puteti adauga un baton de scortisoara, un praf de cardamon sau un varf de praf de ghimbir in apa, inainte ca aceasta sa fiarba.
9. La retetele pentru desert, inlocuiti jumatate din cantitatea de zahar necesara cu piure de fructe. Piureul poate fi facut in casa sau se poate folosi piure de fructe pentru bebelusi, din comert.
10. Legumele pot avea arome inedite, dulci, daca sunt combinate cu un condiment potrivit. Astfel, morcovii pot fi gatiti cu ghimbir, piureul de cartofi dulci, cu scortisoara si spanacul, cu un praf de nucsoara.