fbpx

Finaliștii Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional George Enescu: Tassilo Probst (Germania), Valentin Șerban (România) și Jaewon Wee (Coreea de Sud)

de

Tassilo Probst (Germania), Valentin Șerban (România) și Jaewon Wee (Coreea de Sud) s-au calificat în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2020/2021. Rezultatele au fost anunțate luni seară de juriul de specialitate format din Dmitry Sitkovetsky (Președinte), Remus Azoiței, Koichiro Harada, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder și Krzysztof Wegrzyn.

În Semifinala care a avut loc luni, 17 mai, la Ateneul Român, au participat 8 tineri din 6 țări: Gennaro Cardaropoli (Italia), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Șerban (România), Ayaka Uchio (Japonia) și Jaewon Wee (Coreea de Sud).

Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 6 membri ai juriului sunt prezenți la București, urmărind recitalurile semifinaliștilor în direct, la Ateneul Român, iar 2 au vizionat prestațiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Publicul va putea asculta în Finala Secțiunii de Vioară care are loc miercuri, 19 mai, la Ateneul Român, de la ora 18.00, trei concerte cu orchestră interpretate de cei 3 finaliști ai Secțiunii, având în program Ceaikovski Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35, Sibelius Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 și Brahms Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77. Aceștia vor fi acompaniați de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Wilson Hermanto.

Tassilo Probst (n. 2002) a studiat cu profesorii Sonja Korkeala, Ingolf Turban și David Frühwirth. Cântă pe o vioară Giovanni Grancino din 1690, pusă la dispoziție de Deutsche Stiftung Musikleben. A obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Louis Spohr de la Weimar în 2019.

Valentin Șerban (n. 1990) a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Jaewon Wee (n. 1999) urmează programul de master la Juilliard School, sub îndrumarea lui Ronald Copes. A absolvit cursurile de licență la Universitatea Națională de Arte din Coreea, unde a studiat cu Nam Yun Kim, Koichiro Harada și Takashi Shimizu. A concertat în cadrul Festivalului de la Aspen și al Festivalul Internațional din Busan. A fost laureată la Concursul Internațional Menuhin și la Concursul Internațional pentru Tineri Muzicieni Ceaikovski.

Premiile secțiunii de Vioară sunt în valoare de 30.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională.

Biletele pentru Finala de Vioară, precum și pentru celelalte evenimente din cadrul Concursului, sunt disponibile exclusiv online pe site-ul www.festivalenescu.ro, prin intermediul platformei Eventim, sau direct de pe site-ul Eventim, de la acest link. Concertele pot fi urmărite în Sala Ateneului, unde prețul unui bilet este de 65 lei. Accesul în sala de concert se face doar cu bilet, mască de protecție și respectarea distanței fizice între persoane, iar locurile care vor fi ocupate în timpul evenimentelor Concursului Enescu nu vor depăși 50% din capacitatea săli. De asemenea, organizatorii pun la dispoziție bilete și abonamente pentru vizionarea online a concertelor și recitalurilor extraordinare. Acestea pot fi achiziționate de aici.

Concursul Internațional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce „Frumusețe în viață”, în ciuda pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaționale – primele două etape ale secțiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția, în ciuda pandemiei. Astfel, 205 tineri artiști au putut să-și urmeze visul și să participe la Concurs, între 29 august și 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – Semifinalele și Finalele – sunt organizate live, la București, la Ateneu, între 12 și 23 mai 2021, cu public în sală.

În 2020, Concursul Internațional George Enescu a oferit mai mult decât muzică și competiție. Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. Într-o lume bulversată, redusă la tăcere și la izolare de pandemie, am creat un model de reziliență pornind de la nevoia de frumusețe în viață, indispensabilă umanității noastre.

Spotul campaniei este la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=UxuylvvHHWQ

Programul complet al Concursului poate fi consultat aici. Listele complete ale concurenților care vor participa în semifinalele pe secțiuni, pot fi găsite pe www.festivalenescu.ro, la secțiunea „Rezultate”.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.